zondag, juni 25, 2006Opgave 3. In deze stelling vond wit een verrassende zet die materiaalwinst oplevert. Welke zet was dat? De oplossing volgend weekend, samen met die van opgave 4 (komt een dezer dagen).

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Een pittige opgave, Albert.

Ik heb lange tijd naar 1. Lxf7 Tfxf7 (1... Kxf7? 2. Db3+ Dd5 3. Td1 met winst) gekeken, maar kwam niet verder.

Op weg naar de bus bedacht ik me opeens dat ook 1. Lc6 een mogelijkheid is. Na 1... Dxc6 volgt 2. Dxf8+ Kxf8 3. Te8#. Na 1... Dxa3 2. Txa3 wint wit een stuk. Na een andere zet volgt 2. Dxa6.

Roelof

Anoniem zei

Ha die Albert,

Tijdens een dood moment op mijn werk je nieuwe schaakspeeltje bezocht. Mijn complimenten, ziet er goed uit! Je volgende vakantie wordt een geheel verzorgde cruise op Chess, neem ik aan. Wat het 'probleem' betreft. Na zo'n 15 jaar vrijwel geen schaak kon ik merken dat het even wennen was. Maar volgens mij is Lc6 een zet waarmee je minstens kwaliteitswinst afdwingt.
Ik hoor maandag bij de OB in Groningen wel of dat klopt of dat ik me beter maar niet meer aan dit soort sudoku's kan wagen.
Groeten Arnold

Albert Prins zei

Beide inzenders dank voor de moeite die ze zich hebben getroost, door deze tamelijk gezond ogende oplossing in te sturen!