woensdag, november 15, 2006

11e ronde clubcompetitie SC Ten Boer

Dinsdagavond 14 november 2006: 11e ronde in de onderlinge competitie.

Afwezig zijn Wim van Dijken, Fré Blok en Baudewijn Michel, terwijl Roelof Kroon een staand nummer heeft. Hij is echter zo vriendelijk enkele opmerkingen over de gespeelde partijen op papier te werpen, waar Blogger Albert zelf deze avond geen tijd voor heeft, beziggehouden als hij wordt door zijn eigen partij.

Marten Berends (w) - Piet Beetsma (z) : 0,5-0,5. Taaie Hollandse verdediging. Niet veel aan de hand. Na wat pionzetten krijgen wits paarden mooie velden en kan zwarts dameloper (toch meestal een zorgenkind in het Hollands) opeens naar a6, waar hij naar de velden c4 en e2 kijkt. Wit doet veel zetten die ik niet begrijp (afwachten). Zwart reageert met een aanval op de koningsvleugel. (Dan is er een stand genoteerd die ik (Albert) maar niet overneem, omdat er weinig op volgt; de partij eindigt in ieder geval in remise).

Jan Pilon (w) - Wopko Dijkema (z) : 1-0 . Wit vindt snel een zwak zwart punt op b7. Hierdoor moet Wopko b7-b6 spelen, terwijl de zwart dameloper al buiten de keten staat. Wit probeert direct de damevleugel onder vuur te nemen, maar hierdoor komt veld b4 vrij voor een zwart paard. Na afruil van dit paard blikt opeens hoe zwak de witte velden (aan zwarts kant) zijn (zeker na a6-a5), met als gevolg het inleveren van de rochade, een zwak veld op c6 en een dito pion op c7. Wit verhoogt de druk en Wopko ziet vervolgens een vork over het hoofd (motto: voorzichtig omspringen met je bestek! Dit laatste is natuurlijk weer van Albert).

Ad Mertens (w) - Erik Stam (z) : 1-0. Siciliaanse opening. In het begin kan wit een zwarte pion op f7 al onder vuur nemen. Na een opstoot van zwart op de damevleugel reageert wit door een pion te offeren (of weg te geven?).


In de volgende stelling:



gaat het zo verder: 1. ... Dc7 2. Pa2? d5 (een zeer sterke zet, waarmee het potentieel van zwarts damevleulgelpionnen goed tot zijn recht komt) . 3. 0-0 d4 4. Lg5 (Ld2 lijkt me beter) ... h6? (beter 4. ... a5 5. Lxf6 gxf6!) 5. Lh4?! (Ld2) ... g5 6. Lxf6 Lxf6 7. Pxb4 axb4 en als ik even later weer kijk heeft zwart een toren verloren!

Albert Prins (w) - Klaas Dijkhuizen (z) : 0,5-0,5. Een partij waarin het Londens Systeem weer eens op het bord verschijnt. Wit laat tegen zijn gewoonte in toe dat zwart snel de opmars van pion e6 naar e5 kan doorzetten, gesteund door dame en paard. Dit betekent echter niet dat zwart ook de betere stelling krijgt. Door een snel schaak via Da4 en de lange rochade staat wit goed. Zwart speelt zijn dameloper naar g4 en vindt later dat dat misschien niet het beste is geweest. Wits paard komt met vertraging naar e5 en heeft daarna heel goed op g4 kunnen ruilen, zoals na afloop in de analyse blijkt. Dat had een gezonde pluspion opgeleverd. Edoch, wit is bang voor een opmars van de zwarte d-pion en besluit daarom op dameruil af te sturen. Die komt er ook en daana ontwikkelt zich een gelijk opgaande strijd, waarin wit, na ergens nog een kans te hebben gemist, remise aanbiedt. Gewoontegetrouw gaat zwart echter nog een tijd door, waarbij hij ter verklaring iets over initiatief mompelt, maar omdat wit nu eens geen krimp geeft, is en blijft het inderdaad remise. (Tekst: Albert)

Harm Buter (w) - Gerard Zijlema (z) : 0-1. Wit komt goed uit de opening. Zwart zit met een achtergebleven pion op d7. Door wat aarzelende zetten van wit kan zwart zich toch ontwikkelen. Wit houdt echter (on)aangename druk op d7. Wit probeert zwarts loper op g7 te neutraliseren en heeft een enorm ruimtevoordeel.
In de stelling:

gaat wit in de fout: 1. ... Pc4 2. Lxc4 Txc4 3. b3?? Lxd4+ 4. Kh1 Txc3 5. Pxc3 Lxc3 6. Tc1 en nog enkele zetten later geeft wit op.

In het weekend volgen de oplossingen van de opgaven 48 en 49. Deze laatste (49) is zo juist verschenen op Alberts SchaakBlog!

Geen opmerkingen: