woensdag, december 20, 2006

Uitslagen 16e ronde clubcompetitie SC Ten Boer

Dinsdagavond 19 december: de 16e ronde van de onderlinge competitie van Schaakclub Ten Boer wordt gespeeld. Met de feestdagen voor de deur en in de wetenschap dat het de laatste speeldag van 2006 is, zetten de aanwezige clubleden nog even hun beste beentje voor, om (voor zichzelf dan) een extra feestelijke stemming te bereiken.

Afwezig zijn (en laten deze mooie kans liggen): Piet Beetsma, Marten Berends, Jan Pilon (komt later op de avond toch nog even de ware mentaliteit tonen) en Wim van Dijken.

Dan de uitslagen:


Klaas Dijkhuizen (w) - Roelof Kroon (z): 0,5-0,5
Fré Blok (w) - Albert Prins (z): 0-1
Baudewijn Michel (w) - Gerard Zijlema (z): 1-0
Harm Buter (w) - Erik Stam (z): 0-1
Ad Mertens (w) - Wopko Dijkema (z): 0,5-0,5


Een korte verslagje:

Klaas Dijkhuizen(w)-Roelof Kroon(z)
Een redelijk gelijk opgaande strijd, waarbij het evenwicht alleen in materieel opzicht wordt verstoord doordat zwart enkele pionnen voor komt te staan. Door een aardige idee van wit moet zwart zich echter met eeuwig schaak tevreden stellen.

Kroon
Dijkhuizen

Hierboven de stelling, zoals die ontstaan is na de 24e zet van wit. Het ging als volgt verder:

24. ... Te6 25. Txe6 Dxe6 26. d5! (deze pion kan uiteraard niet worden genomen, omdat aan het eind van een eventuele slagwisseling wit met Pe7+ de dame weer terug zou slaan en een gewonnen stelling heeft) ... De5 27. De3 Dxh2+ 28. Kd3 Dxa2 (hier heeft wit kennelijk rekening mee gehouden) 29. De8+ Kh7 30. Pe7 (aangezien wit nu mat dreigt op g8, rest zwart niet veel meer dan de witte koning bezig te houden) ... Db1+ (met een remiseaanbod, maar wit gaat gewoontegetrouw nog even door) 31. Ke2 Dc2+ 32. Kf1 Dd1+ 33. Kf2 Dd2+ 34. Kf1 (voor alle zekerheid gaat wit toch maar niet naar g3) ... Dd3+ 35. Kf2 Dd2+ 35. Kf1 Dd1+ en remise.

Fré Blok(w)-Albert Prins(z)
Na in de opening een wat merkwaardige zet te hebben gedaan, weet wit zich, na een pion te zijn achtergeraakt redelijk te handhaven, tot er een tweede pion bijkomt. In het middenspel met torens en dames en aan beide kanten een licht stuk, geeft wit een onachtzaam schaakje en merkt daarbij te laat dat zijn paard verloren gaat. Aldus geschiedt en nog wat later wordt hij mat gezet.

Baudewijn Michel(w)-Gerard Zijlema(z)
In een van de langste partijen die waarschijnlijk ooit op onze club zijn gespeeld weet de net van een lange afwezigheid teruggekeerde Baudewijn het winstpunt binnen te halen.
In een heel lang durend eindspel met uiteindelijk paard en drie pionnen (wit) tegen loper en één pion weet zwart nog lang stand te houden, maar gaat dan met zijn koning een wonderlijke reis ondernemen die hem slecht bekomt. Wit weet de pion door te drukken en wint.

Zijlema
Michel

Boven de stelling na de 69e(!) zet van wit. De strijd gaat verder met: 69. ... Kd6 70. Pc3 Lf6 71. Pb5+ Kc6 71. Pa3 Le5 72. Pc2 Ld6 73. Pe3 Kb6 74. Pd5+ (het paard is weer terug!) ... Ka5? (waar moet dat heen?) 75. Ke3 Le5 76. Kf3 Lf8 77. Kg4 Lg7 78. Kf5 Lf8 79. e5 en na nog enkele zetten geeft zwart op; de partij was natuurlijk al geruime tijd niet meer te houden, even de afdwaling van de zwarte koning daargelaten.

Harm Buter(w)-Erik Stam(z)
In een aanvankelijk gelijk opgaande partij geeft Harm plotseling een volle toren weg. In de stelling die dan op het bord staat kan ook een goed geplaatst remiseaanbod geen verbetering meer brengen. Na nog even te hebben doorgespeeld geeft hij op.

Ad Mertens(w)-Wopko Dijkema(z)
In een sterk wisselend partijverloop komt Ad eerst op verlies te staan, omdat hij, nadat zijn tegenstander een stuk heeft genomen, zeer ten onrechte niet terugneemt. Dat neemt evenwel niet weg dat hij later een volkomen gewonnen stelling weet te bereiken, waarin een eenvoudige pionzet zwart have en goed zou hebben gekost. Hij ziet het echter niet en beide combattanten gaan nog een tijdje vrolijk door, tot min of meer de vrede wordt getekend (zo in de trant van: "Remise? Nou, ik heb de 0,5-0,5 al genoteerd!").
Een en ander doet me denken aan een verhaal dat ik kort geleden las over een partij op een schaakolympiade. Daarin stond een van de spelers verloren, wat hem niet verhinderde om op een toon die geen tegenspraak duldde ineens "remise" te roepen en onmiddellijk zijn hand uit te steken, die door de verbouwereerde tegenstander ook nog beetgepakt werd. Toen was het natuurlijk gebeurd....

Schaakactiviteiten bij SC Ten Boer in januari 2007 (steeds in het Buurhoes aan de Gaykingastraat in Ten Boer):
9 januari: jaarlijks snelschaaktoernooi om de befaamde Mien-bokaal (komt dat zien, volop spanning en sensatie!)
12 januari: jeugdschaak van 16.00 uur tot 17.30 uur
16 januari: ronde 17 van de interne competitie
19 januari: jeugdschaak
23 januari: wedstrijd in de NOSBO: SC Ten Boer - Van der Linde (Winschoten)
30 januari: "massakamp" SC Ten Boer - SV Bedum, waar alle clubleden en waarschijnlijk ook enkele jeugdspelers aan kunnen (en hopelijk ook zullen) deelnemen.

Geen opmerkingen: