woensdag, februari 14, 2007

SC Ten Boer: 20e ronde onderlinge competitie

Dinsdagavond 13 februari 2007: de 20e ronde in de 'interne':

Jan Pilon(w) - Roelof Kroon(z): 0-1

Lange tijd heeft Jan in deze partij uitzicht op remise, maar in het verre eindspel reageert hij verkeerd op een dreiging en ziet zich meteen geconfronteerd met stukverlies.

Klaas Dijkhuizen(w) - Albert Prins(z): 1-0

In het begin zit Albert met een wat passieve stelling opgescheept. Langzaam ontworstelt hij zich aan wits greep en zijn loper op b7 krijgt een opmerkelijke uitzicht richting veld h1. Zwart offert op een kritiek moment volkomen terecht een kwaliteit en heeft, na nog enkele sterke zetten, de zeer eenvoudige winst voor het binnenhalen. Dan echter wordt hij getroffen door één van zijn beruchte en onverklaarbare 'blinde' momenten, waarbij het bord ineens half onzichtbaar is geworden en hij laat in tijdnood, maar met nog altijd meer tijd dan de tegenstander(!), eerst de eigenlijk niet te missen winstzet achterwege en geeft vervolgens zijn dame weg. De term black-out verschaft slechts een zwakke omschrijving van wat hier aan de hand was.

Dijkhuizen
Prins


Hierboven de stelling na de 26e zet van wit. Er volgde: 26. ... f6xe5 27. f4xe5 Tf8xf3!! 28. Tf1xf3 d5-d4! (28. ... Dxg4 29. Dg3) 29. Tf3-f4!? Dd7-d5! 30. e3-e4 Dd5xe5 31. De1-f2 d4-d3?? (De stelling schreeuwt natuurlijk om 31. ... g6-g5!, waarna het voor wit inpakken en wegwezen is (ook 31. ... Pg7-e6! is overigens winnend), maar zwart heeft uitgerekend deze momenten uitgezocht voor een enorme en goedgeplaatste schaakblindheid) 32. Lh4-f6 Tc8-f8??? (Een volle printcartridge is niet toereikend om een bij deze zet passend aantal vraagtekens weer te geven.....) 33. Lf6xe5 Zwart geeft op.

De strijd om de 3e plaats (tussen Beetsma, Pilon en Prins) had hier voor de zwartspeler een mooie zet in de goede richting kunnen krijgen, maar niet getreurd (aanvankelijk natuurlijk wel): nieuwe rondes, nieuwe kansen!

Piet Beetsma(w) - Marten Berends(z): 1-0

Een lange partij, waarin wit langzaam maar zeker het heft in handen neemt en uiteindelijk met de volle winst de avond kan besluiten.

Harm Buter(w) - Baudewijn Michel(z): 0,5-0,5

Een redelijk gelijk opgaande strijd, waarin zwart echter tegen het eindspel aan een mooie gelegenheid op pionwinst laat liggen. Kort daarna wordt tot remise besloten.

Gerard Zijlema(w) - Fré Blok(z): 1-0

Al vrij snel weet wit een materieel overwicht te bereiken, waarna de rest geen hoge eisen meer stelt en wit de buit weet binnen te halen.

Ad Mertens(w) - Wopko Dijkema(z): 0,5-0,5

Geen moment lijkt de afloop in de deze partij remise te zullen worden, aangezien er voortdurend de vreselijkste dreigingen aan de orde zijn. Om de een of andere reden leidt geen van deze dreigingen echter tot onherstelbare schade en wordt op zeker moment de vrede getekend.

Afwezig was Wim van Dijken, terwijl Erik Stam een Staand Nummer had.

Een dezer dagen volgt de nieuwe ranglijst.

Geen opmerkingen: