woensdag, maart 28, 2007

Lentenieuws + onderlinge SC Ten Boer


Troglodytes troglodytes
op inspectie in onze contreien
(Foto 4-3-07; 11:38)

De eerste week van de lente zit er alweer op. Het roesje (nachtvlinder), waar ik in november al over berichtte, is in beweging gekomen. Na ca. een half jaar(!) onbeweeglijk op de zoldering van de garage te hebben gezeten, zat hij eergisteren ineens een meter verder. Gisteren maakte ik nog een paar foto's en .... vandaag was hij weg.
Ik weet wel dat het verschijnsel winterslaap een ieder bekend is, maar als je iedere dag een overwinterend dier ziet, is dat toch wel even wat anders en komt het iets indringender over....
Dit roesje heeft zich helemaal aan de regels gehouden, want wat lezen wij in de onvolprezen Wikipedia:


Het roesje (Scoliopteryx libatrix) is een nachtvlinder uit de familie van de nachtuiltjes. De vlinder is in Nederland en België algemeen. De spanwijdte bedraagt tussen de 44 en 48 millimeter.
De vlinder komt vooral in bosrijke omgevingen voor maar kan ook in kelders, garages en op zolders worden aangetroffen als ze er een droog plekje (Albert: waar hij zat was het inderdaad droog, maar 1,5 meter verder was lekkage...) vinden om te overwinteren. De vliegtijd is van juli tot oktober en na te hebben overwinterd van half april tot juni.

Roesje (Scoliopteryx libatrix), na een overwintering van een half jaar, kort voor de aanloop naar verdere avonturen. Hij heeft nog even te gaan. Als hij nu maar niet de volgende dag opgegeten wordt.... (Foto 27-3-07; 14:32)

Verder is het volgelleven geheel op gang gekomen.. Een en al gekwetter, gezang en gedoe.... Bij een van onze nestkastjes kwam een pimpelmeesje (Parus caeruleus) poolshoogte nemen. (Foto 28-3-07; 12:40). We hebben een merelnest achter in de tuin, waar al druk gebroed wordt, in de voortuin heeft een winterkoninkje een nest gemaakt, dat er heel fraai uitziet, met de ingang aan de voorkant: zijn Latijnse naam is niet voor niets Troglodytes, ofwel holbewoner, en in onze berk maakt zelfs een echtpaar zwarte kraaien een nest. Dat is andere koek...

En nu tijd voor wat stemmiger nieuws.

In de clubcompetitie van Schaakclub Ten Boer werd op dinsdagavond 27 maart de 26e ronde gespeeld.

De uitslagen:

Roelof Kroon(w) - Jan Pilon(z): ½-½

(Bravo Jan!)

Klaas Dijkhuizen(w) - Marten Berends(z): 1-0
Albert Prins(w) - Piet Beetsma(z): ½-½

(Ja, ik weet dat ik op ditzelfde weblog beterschap heb beloofd, maar het is niet anders...)
Harm Buter(w) -Wim van Dijken(z): 0-1
Erik Stam(w) - Ad Mertens(z): ½-½

In het weekend, als alles meezit, weer een actuele stand!

Geen opmerkingen: