vrijdag, maart 16, 2007

Opgave 91

Het bloed kruipt waar het niet gaan kan: de trouwe bezoekers van Alberts SchaakBlog dachten natuurlijk al toen ze gisteren (donderdag) mijn aankondiging voor twee nieuwe opgaven in het komend weekend lazen: dat zal wel een vergissing zijn, de eerste is er morgen (voor de goede verstaander: vandaag dus) vast en zeker al!!

Ze hebben uiteraard gelijk; ik werd me er vandaag van bewust dat er weer even iets moest gebeuren. In schaakkringen (weliswaar regionale, bij nader inzien misschien zelfs wel lokale, maar toch) werd al vermoed dat ik een schaakdipje had, omdat ik de afgelopen tien dagen een enkele dag had overgeslagen. Met dat dipje valt het wel mee, maar ja, zelfs Blogger Albert heeft wel eens iets anders te doen! Maar gelukkig: hij onmoet zo af en toe mensen die altijd iets anders te doen hebben! Het kan dus erger.

Opgave 91

In onderstaande stelling besliste zwart de partij met een mooie combinatie. Ik dacht aanvankelijk dat 1. ... Ph4 de eerste zet zou zijn, maar daarmee komt zwart er toch net niet, geloof ik achteraf. Wat is de eerste zet dan wèl en hoe gaat het verder?

Antwoorden zijn van harte welkom op mijn schaakblog. Hoe je een antwoord opstuurt?

1) Klikken op 'comments', de tekst (in dit geval de oplossing, lijkt me) intikken bij 'leave your commment' met vermelding van je eigen naam (gewoon onder de ingetikte oplossing). Naam vermelden is niet echt noodzakelijk, maar wel sympathiek!

2) Woordverificatie (gegeven woord overnemen in kadertje)

3) Klikken op 'anonymous'

4) Klikken op 'publish your comment'.

In de loop van de volgende week maak ik de goede oplossing bekend en plaats ik ook de ontvangen reacties, als die daarvoor in aanmerking komen!

Morgen (za 17-3) verschijnt opgave 92.

2 opmerkingen:

Klaas zei

1...g5, 2. Tg4 Pe3+ en uit, dacht ik.

Anoniem zei

1... g5 2. Tg4 Pe3+ 3. Txe3 Dxd5+ (na direct Tf2+ dekt wits dame f1 nog) 4. Dxd5 Tf2+ 5. Kg1 Tf1+ 6. Kg2 T8f2#
Na een andere zet dan 4. Dxd5+ volgt 4... Tf2+ en 5... Dd1+

Roelof