woensdag, april 25, 2007

30e ronde clubcompetitie SC Ten Boer

Voor de 30e ronde van de onderlinge competitie van Schaakclub Ten Boer, meldden zich dinsdagavond 24 april slechts 8 spelers. Vijf leden hadden afgezegd (Harm Buter, Erik Stam, Piet Beetsma, Baudewijn Michel en Fré Blok) en Jan Pilon kreeg tot overmaat van ramp, gezien het oneven aantal belangstellenden, een staand nummer. Het opkomstpercentage dat jaar in jaar uit heel hoog was, staat onder zware druk!

De uitslagen:


Gerard Zijlema - Roelof Kroon: 0-1

Wopko Dijkema - Klaas Dijkhuizen: 0-1

Albert Prins - Wim van Dijken: ½-½

Ad Mertens - Marten Berends: 0-1

1) Niet al te opzienbarende resultaten, al had Albert van zijn partij meer verwacht. Daar was ook alle reden voor, want al na 7(!) zetten stond hij een kwaliteit èn een pion voor. Vervolgends wikkelde hij echter af op een manier waarbij hij steeds iets minder gewonnen kwam te staan en hij zijn tegenstander voortdurend meer spel 'gunde'. Heel sympathiek natuurlijk, maar toch niet helemaal zo bedoeld.

Uiteindelijk maakte Albert in lastige, maar nog steeds veelbelovende stelling, met nog 10 seconden voor de 35e zet, een niet geringe fout, waarna hij niet mocht mopperen dat zijn remisevoorstel even later werd aangenomen.

Je zou toch zeggen: meer vrije tijd, meer mogelijkheden dus ook om aan voorbereiding te doen en wat komt er uit de bus? Ongeveer het slechtste seizoen in de club èn in de NOSBO sinds 1976! Laat ik dit seizoen dan maar als overgangsperiode beschouwen, om met de door mij in 15 bijdragen besproken NOSBO-schaker Henk Bunt te spreken. Hij bedoelde daar overigens WO II mee..... Dan is een jaartje met pensioen toch iets onschuldiger! Het zou natuurlijk ook kunnen zijn dat ik gewoon de gezonde 'UB-spanning' van iedere werkdag heb gemist(?) en dat de plotsklaps optredende ontspanning me onbewust teveel is geworden.... Nog even wennen dus. Het klopt dan allemaal met die eventuele overgangsperiode. Ik ga ervoor.

2) Verder werd ik (nog steeds Albert aan het woord) weer niet vrolijk van het opnieuw in alle hevigheid optredende verschijnsel van het analyseren in de speelruimte. Na al op 18 april aandacht te hebben gevraagd voor dit ongewenste fenomeen (niet alleen op het weblog, maar ook keer op keer in de speelzaal) deed het zich nu weer volop voor. Niet een enkele smartelijke kreet of enkele door grote emotie aan de rij der tanden (vrij naar Homerus) ontsnapte krachttermen, maar minstens 15 à 20 minuten volop gekakel, door mij op 18 april nog als 'ongegeneerd' omschreven. Dat is wel het minste wat je er van zeggen kunt! Herhaaldelijke verzoeken van de wedstrijdleider (nog steeds Albert) om stilte hielpen niet. Later kwamen er nog eens snelschaakpartijen bij, waarbij met daverende klappen op de klok het concentratievermogen van de twee clubleden die nog een competitiepartij aan het spelen waren, bepaald niet werd bevorderd.

Het zou eigenlijk toch iets anders moeten! Een dankbaar onderwerp in ieder geval voor de jaarvergadering!!

En passant: nog 3 ronden te gaan in de onderlinge competitie: op 1, 15 en 22 mei.
Op 8 mei is de gemeenschappelijke laatste ronde in de 1e klasse A van de NOSBO. Gespeeld wordt in het Buurhoes in Ten Boer. SC Ten Boer moet dan, zo lijkt het, minstens gelijk spelen tegen J.H. Kruit uit Stadskanaal, om geen degradatiegevaar te lopen. Winst zou natuurlijk nog mooier zijn!

Op 29 mei tenslotte houdt Schaakclub Ten Boer, als afsluiting van het seizoen 2006-2007, zijn jaarvergadering.

1 opmerking:

Anoniem zei

Ik zal in de toekomst proberen mijn aandeel in jouw gederfde speel- en levensvreugde te minimaliseren.

Klaas