zaterdag, april 14, 2007

SC Ten Boer verovert kostbaar punt

In de voorlaatste ronde van de NOSBO-competitie (1e klasse A) heeft Schaakclub Ten Boer, uitspelend tegen Haren III, een punt aan zijn totaal weten toe te voegen. Het werd, na een spannende strijd, 4-4, belangrijk in de strijd tegen degradatie!


SC HAREN III - SC TEN BOER: 4-4

1. G. Mellink(z)(1910) - Roelof Kroon(w)(2108): 0-1

2. J. Mellink(w)(1746) - Klaas Dijkhuizen(z)(1887): ½-½

3. R. Goedhart(z)(1634) - Albert Prins(w)(1785): 1-0

4. W. Veldhuis(w)(1666) - Jan Pilon(z)(1722): 0-1

5. M. Klijn(z)(1560) - Piet Beetsma(w)(1661): 0-1

6. G. Drent(w)(1619) - Baudewijn Michel(z)(1655): 1-0

7. H. Lassche(z)(1455) - Wopko Dijkema(w)(1516): ½-½

8. T. de Vries(w)(1410) - Harm Buter(z)(1486): 1-0

Het blijft in deze afdeling heel spannend en de definitieve ontknoping zal op 8 mei, tijdens een laatste gemeenschappelijke speelavond (in het Buurhoes in Ten Boer) zijn beslag krijgen. Ten Boer moet dan spelen tegen het al gedegradeerde J.H. Kruit uit Stadskanaal. De kans op een overwinning lijkt redelijk groot, zodat waarschijnlijk voor een afdalen van Ten Boer naar de 2e klasse niet hoeft te worden gevreesd.


Op de 1e en 2e plaats in deze klasse staan Staunton II (16 p) en Groningen IV (14 p). Een van deze twee clubs wordt kampioen. Dan is er een kleine 'middenmoot' (Van der Linde (12 p) en Haren III (9 p)) en verder lopen alle andere clubs: Ten Boer, Veendam, Bedum en Assen II (6 p) en Middelstum (5 p) nog gevaar. J.H. Kruit (0 p) is, zoals al gezegd, al 2e klasser. Middelstum lijkt in de laatste ronde het meeste risico te lopen Kruit op deze zware gang te moeten vergezellen. De club moet op 8 mei tegen Groningen IV (dat nog kampioen kan worden!) spelen. Ook niet onaardig is de confrontatie Assen II - Bedum, die eigenlijk door beide clubs niet zou mogen worden verloren.

De partijen in kort bestek:

1. Roelof's tegenstander verloor op zeker moment op de damevleugel enig houtwerk, waarna hij niet lang meer overleefde. Ik heb overigens van deze partij heel weinig gezien.
2. Klaas speelde de langste partij van de avond. De stand was toen 3,5-3,5 en daarom ging hij tot het uiterste in zijn pogingen de volle winst te behalen. Na een veelbewogen eindspel, waarbij risico's niet geschuwd werden, kwam men echter toch op remise uit.
3. Albert zette de partij weer eens iets te passief op. Zijn opponent die goed en actief te werk ging, wist na enige tijd een materieel plus te bereiken. Albert probeerde toen de afloop nog met geweld een andere draai te geven en kreeg ook behoorlijke kansen, maar de tegenstander zag het helaas allemaal en wist met vaste hand het punt binnen te slepen.
4. Jan speelde vast en zeker een degelijke partij. Hoewel hij naast mij zat heb ik er weinig van gezien. Het belangrijkste is dat hij won en dat hij bovendien de prachtige score van 6,5 uit 8 bereikte.
5. Piet belandde in een toreneindspel dat later in een pionneindspel overging. Hij smaakte toen het genoegen een pion meer te hebben en voerde dit foutloos tot winst.
6. Baudewijn had het niet makkelijk tegen zijn tegenstander die een voorsprong in materiaal opbouwde en constant allerlei dreigingen op het bord bracht. Op een geven moment groeiden die Baudewijn boven het hoofd, waarna hem niets anders restte dan op te geven.
7. Wopko bereikte een gewonnen stelling, met een kwaliteit meer. Zijn tegenstander bood toen remise aan, wat hij terecht niet aannam. In zijn poging te winnen, verloor hij echter de voorzichtigheid uit het oog en verliet met zijn toren geheel onnodig zijn achterste rij, waarna de tegenstander een eenvoudige eeuwigschaak-combinatie in de schoot kreeg geworpen.
8. Harm delfde het onderspit in een toreneindspel, met een overwicht aan pionnen bij de speler van Haren. Op den duur waren deze oprukkende vijandelijke pionnen niet meer te stoppen en ging het punt verloren.

Geen opmerkingen: