dinsdag, juni 05, 2007

Studie 3: zetdwang

Bovenstaande (anonieme) schaakstudie verscheen voor het eerst in 1878 in de Chess Players Chronicle (begonnen in 1841, redacteur Howard Staunton), het eerste belangrijke Engelstalige schaaktijdschrift ter wereld. Dat is een aardig aspect van het schaakspel: de stelling is nog net zo waardevol als toen en je zou hem in je eerstvolgende partij op het bord kunnen krijgen!

Opgave: zwart begint, wit wint!**********Oplossing: Het is duidelijk dat zwart de witte pion niet tegenhoudt met 1. ...Ta8, omdat wit dan eenvoudig 2. Th8 speelt en wint.

Dat houdt in dat zwart schaak moet geven en hij wint dan bovendien een tempo, zodat hij daarna meteen 2. ... Tg6 kan doen en de witte g-pion kan stoppen. Nu de clou: na de schaakzet 1. ... Ta6+ komt 2. Kd5!! Tg6 3. Ke5!! en nu blijkt zwart in zetdwang te verkeren. Hij heeft alleen maar 3. ... Kg4. Dan speelt wit 4. Th1!, waarna de dreigingen g8D en Tg1+ ontstaan, met winst voor wit. Dat betekent dat zwart 4. ...Kf3 moet spelen. Wit doet 5. Tf1+ Ke3 (of Ke2, of Kg2) 6. Tf7, gevolgd door 7. Kf5 en wit wint gemakkelijk.

Geen opmerkingen: