donderdag, november 15, 2007

Middelmaat in Middelstum: deel 2

Naar aanleiding van de wedstrijd Middelstum - Ten Boer, op 13-11 (zie wo 14-11), is nu ook Klaas Dijkhuizen van Ten Boer in de pen geklommen en heeft volgend gepeperd schrijven afgeleverd bij Alberts weblog:

Albert,
20 minuten te laat begonnen; tot 2x toe een haperende klok; een wedstrijdleider (wie?), die niet ingreep; slecht licht; langdurig analyseren in het speellokaal; spelers die zonder toestemming van de WL (wie?) naar buiten gingen; de gelagkamer tevens speellokaliteit, die, naarmate de avond vorderde, steeds vaker met veel lawaai gevuld en als lachkamer en bar gebruikt werd; de stenen vloeren, die een en ander aan geluid versterkten en tot overmaat van ramp de nauwelijks gevulde minuscule koffiekopjes. Kortom, "ideale en perfecte" speelomstandigheden.

Natuurlijk is het een beschamende vertoning, dat dergelijke speelomstandigheden binnen de schaakwereld nog gangbaar zijn en kennelijk geaccepteerd moeten worden. Het is tevens beschamend dat de bestuurlijke schaakwereld kennelijk niet ziet, dat dergelijke omstandigheden juist op de niet-schakende buitenwereld de indruk wekken van een bedroevend amateurisme en hierdoor zowel sponsors als mogelijk potentiële schakers afschrikt.

Een en ander is slechts te vergelijken met voetbalomstandigheden uit de verre oudheid, waar eerst de koeien en andere veestapels van het veld verwijderd dienden te worden, voordat er tot het spelen van een potje voetbal temidden van een hoop koeienvlaaien en op een knollenveld kon worden overgegaan middels een keurig geknoopte oude varkensblaas.

"Time to change", zou ik zo zeggen. Zoals de voetbalscheidsrechter het veld, net en doelen inspecteert, zo is misschien ook een gezamenlijke controle van de WL's vooraf op de minimale speelomstandigheden een optie. Hierbij worden b.v. lokaliteit, ruime zitplaatsen, ruimte om weg te lopen, lichtval en gehorigheid (ook van buitenaf), analyseruimte aan een kort kritisch onderzoek onderworpen en een mogelijkheid van "niet spelen" ingebouwd indien twee of meer punten niet aan de minimum (speel)eisen voldoen. Een leuk idee voor het NOSBO-forum.

Groet, Klaas.
Later voegde Klaas er nog aan toe:
Ik zal vrijwel nooit protest tegen de gang van zaken aantekenen (waar dan ook), omdat ik gewoon een pot schaak wil spelen. Maar dat de gastheren hun gasten dergelijke speelomstandigheden aanbieden en dat mogelijk velen dit niet op prijs stellen, mag best eens aan de orde komen!

Geen opmerkingen: