woensdag, december 19, 2007

15e ronde bij SC Ten Boer


De 15e ronde van de onderlinge competitie bij Schaakclub Ten Boer kenmerkte zich door een groot aantal afzeggingen. Met de feestdagen in aantocht ook niet zo'n wonderlijk verschijnsel natuurlijk. Voeg daar nog een lichte aanval van vergeetachtigheid van de wedstrijdleider (wie, o wie?) bij, waardoor twee SN's vergeven moesten worden en het zal duidelijk zijn dat er niet veel partijen overbleven.

Het waren er welgeteld drie:

Roelof Kroon (w) - Klaas Dijkhuizen (z): 0 - 1

Wopko Dijkema (w) - Ad Mertens (z): ½ - ½

Fré Blok (w) - Erik Stam (z): 0 - 1

Afwezig: Piet Beetsma, Marten Berends, Wim van Dijken, Jan Pilon, Baudewijn Michel en Harm Buter. SN: Gerard Zijlema en Albert Prins.

Roelof belandde in het middenspel tegen Klaas in een mindere stelling, waarna hij even later materiaalverlies over het hoofd zag en korte tijd later moest opgeven. De lange rochade had wit wellicht nog wat langer tegenspel gegeven: zijn Ta1 was dan in ieder geval nog op het strijdtoneel verschenen. Een opmerkelijke prestatie van Klaas, om de clubkampioen (nu voor de tweede keer in deze competitie) te kloppen. Het heeft er alle schijn van dat hij kampioen wil worden, maar..... dat is nog geen uitgemaakte zaak natuurlijk. Een belangrijke stap in die richting was het uiteraard wel, die overwinning van gisteravond.

Wopko leek tegen Ad in een eindspel met aan beide kanten toren, paard en een handvol pionnen de beste mogelijkheden te hebben, maar nog midden in die strijd besloot men tot remise, waarbij de witspeler verklaarde vermoeidheid te voelen opkomen en verdere risico's te willen vermijden.

Fré verkeerde, toen ik mijn blik voor de eerste keer op zijn stelling richtte, al in onoverkomelijke moeilijkheden, zodat het voor Erik eenvoudig uit te maken was. Even later was het punt inderdaad voor hem.

Binnenkort de nieuwe ranglijst!

Geen opmerkingen: