woensdag, maart 19, 2008

Clubcompetitie SC Ten Boer: ronde 25

Bij de onderlinge competitie van Schaakclub Ten Boer gaat zo langzamerhand de beslissende fase beginnen. Gisteravond, dinsdag 18 maart, werd de 25e ronde afgewikkeld.

De uitslagen:

Roelof Kroon (w) - Piet Beetsma (z): 1 - 0
Ad Mertens (w) - Klaas Dijkhuizen (z): 0 - 1
Baudewijn Michel (w) - Albert Prins (z): 0 - 1
Wim van Dijken (w) - Jan Pilon (z): 0 - 1
Harm Buter (w) - Marten Berends (z): ½ - ½
Wopko Dijkema (w) - Jelto-Jan Zwart (z): 0 - 1

De bovenste vier van de ranglijst (Roelof, Klaas, Albert en Jan) wonnen, zodoende veranderde er aan hun onderlinge afstand niet erg veel.
Piet en Ad zagen geen kans om tegen de beide koplopers potten te breken en gingen strijdend ten onder.
Baudewijn raakte tegen Albert, misschien niet helemaal nodig, een pion achter, die later een dure pion bleek te zijn. In een eindspel met ongelijke lopers bood wit op een gegeven moment dameruil aan, kennelijk in de veronderstelling dat, juist door die ongelijke lopers, er nog wel remise uit zou komen. Dat bleek niet te kloppen. Zwart sloot de koningsvleugel af voor indringers en liep met de koning naar de damevleugel, waar een eenzame a-pion op zijn droevig lot stond te wachten. Voor het echter zo ver was, gaf wit op. Hieronder het laatste gedeelte van deze partij.
Jan wist, naar eigen zeggen, met veel moeite, van Wim te winnen en hield zodoende zijn kansen op de 3e plaats intact.
Harm had tegen Marten volop zicht op de winst. Hij liet zich echter afleiden door een tamelijk ongevaarlijke actie van zijn tegenstander, terwijl een eigen actieve voortzetting binnen enkele zetten de winst had kunnen opleveren. Bovendien begon zwart ook in (lichte) tijdnood te raken. Dit alles kon echter niet verhinderen dat Harm remise(!) aanbood, waar Marten, opmerkelijk genoeg, ook nog over na ging denken, maar het vervolgens wijselijk aannam.
Last but not least: Jelto-Jan (nog maar heel kort clublid) wist in een goed gespeelde partij van Wopko te winnen. Voor iemand die voor het eerst aan een clubcompetitie meedoet en zodoende aan van alles en nog wat moet wennen, slaat hij een heel goed figuur.

PRINS

MICHEL

De stand na de zet 30e zet van wit (Df3). Het vervolg was: 30. ... Dxf3 31. gxf3 Kf6 32. f4 (wit zet zijn pion op een zwart veld, maar als hij meteen met zijn koning naar de damevleugel loopt, gaat ook een pion verloren) h5 33. Kg2 Ke6 34. Kg3 f5 35. f3 Lf6 (de witte koning kan niet meer in de zwarte stelling binnendringen, dus de zwarte koning kan nu ongestoord naar de witte damevleugel wandelen) 36. Kf2 Kd6 37. Ke3 (misschien heeft wit gedacht dat er in het centrum nog iets te bereiken viel, maar dat is niet het geval; jammer dat hij niet met zijn koning naar b1 gaat; ook dan zou zwart trouwens gewonnen hebben: de zwarte loper komt weer naar d4 en vandaar naar e3 en snijdt zo de weg terug voor de witte koming af, de zwarte koning loopt vervolgens terug naar de koningsvleugel en de witte pionnen daar gaan verloren; nu gaat het uiteraard aanzienlijk sneller) Kc5 38. a3 a6 39. Le2 (het is opmerkelijk hoe zwak de witte loper in dit hele eindspel is) Kb6 40. Kd3 c5 41. Lf1 Ka5 42. Ke2 Ka4 en wit gaf op.

Afwezig waren op deze avond: Gerard Zijlema, Fré Blok en Erik Stam.

Eind deze week, of in het weekend, volgt de nieuwe competitiestand op

Alberts SchaakBlog

Geen opmerkingen: