woensdag, maart 26, 2008

SC Veendam wint van SC Ten Boer: 5½ - 2½

Het is Ten Boer niet echt gelukt tegen Veendam de broodnodige punten te pakken. Na een tocht van zo'n 40 kilometer door een provincie waarover langzaam maar zeker een dreigende(!) duisternis viel, arriveerden we, na ook nog eens een alleraardigste oriënteringsrit door Veendam te hebben gemaakt, bij het clublokaal (in de letterlijke zin van het woord) van de gelijknamige vereniging.

Wedstrijdleider Mooijman sprak een vriendelijk maar vastbesloten welkomstwoord, waarin hij verklaarde dat Ten Boer een mooie gemeente is, waarvan de bewoners bovendien aardige mensen zijn, maar dat de schakers van Veendam daar helaas geen boodschap aan hadden en er vol tegenaan wensten te gaan, ondanks het feit dat wij de punten heel goed konden gebruiken. Ik riep er nog wanhopig tussendoor waarom, als dat dan zo was (dat wij aardige mensen zijn), dat vervolgens niet zou helpen, maar het was vergeefse moeite.
Dat Veendam zijn best zou gaan doen hebben we in de loop van de avond gemerkt.Wisten Roelof en Klaas nog korte metten met hun tegenstanders te maken en kon Albert daar een verdienstelijke remise aan toevoegen (over deze laatste prestatie waren de meningen in eigen gelederen trouwens verdeeld), daarmee bleek ons kruit meteen verschoten te zijn: de andere vijf clubleden verloren en bloc.

Tijdens de moeizame tocht terug door het barre Groninger winterland (laat ik nou even gedacht hebben dat de lente was begonnen) ga je je in toenemende ongerustheid afvragen hoe Assen 2 en Middelstum het er hebben afgebracht. Na luttele uren slaap kom ik er in alle vroegte door een snelle blik op de NOSBO-site achter dat Middelstum heeft gewonnen van Groningen 6 (heel leuk voor hen, iets minder leuk voor ons) en ik besef natuurlijk onmiddellijk dat het sinistere degradatiespook dat (zo hadden de schakers van Middelstum immers op hun website gemeld) eerst in de buurt van Ten Boer was gesignaleerd, maar vervolgens domicilie leek te kiezen in Middelstum of daaromtrent, nu uiteindelijk helaas toch van plan schijnt te zijn zich definitief in Ten Boer te vestigen. We mogen hier wel spreken van een ietwat besluiteloze persoonlijkheid.... Verder weten we niet wat Assen aanstaande vrijdag gaat doen; het mankeert er maar aan dat zij ook winnen en Ten Boer dientengevolge eenzaam (en zelfs alleen, dus nog erger dan koningin Wilhelmina er destijds aan toe was) op de laatste plaats komt te staan.

De in de regio Ten Boer alom betreurde uitslagen (een kleine uitzondering voor de eerste drie):

SC Veendam - SC Ten Boer: 5½ - 2½

1. Roelof Kroon (w)(2116) - J. Boers (z)(1751): 1 - 0
2. Klaas Dijkhuizen (z)(1831) - S. Prins (w)(1702): 1 - 0
3. Albert Prins (w)(1733) - T. Mooijman (z)(1880): ½ - ½
4. Jan Pilon (z)(1790) - P. Riksten (w)(1897): 0 - 1
5. Piet Beetsma (w)(1652) - G.Bos (z)(1723): 0 - 1
6. Baudewijn Michel (z)(1636) - C. Dijkman (w)(1639): 0 - 1
7. Marten Berends (w)(1578) - J. van der Laan (z)(1713): 0 - 1
8. Ad Mertens (z)(1335) - W. Smit (w)(1664): 0 - 1

Van tevoren had Klaas ons, bij het betreden van de gastvrije Dukdalf, nog voorgehouden dat wij qua rating boven Veendam uitstaken en dus onbevreesd de strijd tegemoet konden zien. Hoe hij aan die wetenschap kwam is onduidelijk gebleven, maar in ieder geval klopte het niet. Uitgezonderd de eerste twee borden zat iedere schaker uit Ten Boer tegen een hogere tot zelfs véél hogere rating aan te hikken. Als ik gebruik maak van de, hierboven vermelde, laatste KNSB-ratings (die gek genoeg door de NOSBO niet worden gehanteerd) was de gemiddelde rating van Ten Boer, zoals we gisteravond aantraden, 1709 en die van Veendam 1746. Niet dat het allemaal vreselijk belangrijk is, maar toch.... Op wie en waarop kan men tegenwoordig nog vertrouwen?

Waarom moest ons meest getalenteerde clublid nou ook afzeggen......

Het komt er, even resumerend, op neer dat de SC Ten Boer het al of niet degraderen nu weer niet in eigen hand heeft. In de laatste ronde, op 15 april in het eigen onvolprezen Buurhoes (aan de sfeer zal het dus in ieder geval niet liggen), moet van Groningen 6 gewonnen worden en dan nog maar afwachten wat de concurrentie doet.... Ach, misschien heeft een jaartje terug naar de 2e klasse ook wel wat.Worden we tenminste weer eens kampioen!

Tenslotte werden er, terwijl ons vertegenwoordigend team in Veendam begon te kapseizen, twee duels aan het thuisfront uitgevochten in het kader van de clubcompetitie. De resultaten:

Harm Buter (w) - Wim van Dijken (z): 1 - 0

Wopko Dijkema (w) - Erik Stam (z): ½ - ½

Afwezig waren Gerard Zijlema en Jelto-Jan Zwart, terwijl Fré Blok een SN had.

Geen opmerkingen: