woensdag, april 16, 2008

Slotavond in NOSBO 1A: Roden kampioen, Ten Boer en Assen II naar 2e klasse

Hier speelde het zich gisteravond allemaal af: de gezamenlijke laatste speelavond in de 1e klasse A van de NOSBO. Ik maakte de foto toen ik, licht droevig gestemd, maar gesterkt door enkele glazen bier, om ca. 0.30 uur huiswaarts keerde.

Om maar met de deur in huis te vallen: Roden is verdiend kampioen geworden en SC Ten Boer degradeert, zij het op het nippertje, samen met Assen 2 naar de 2e klasse.

De uitslagen:

Roden - Van der Linde: 5 - 3
Middelstum - DAC: 4½ - 3½
Assen II - Bedum: 5½ - 2½
Veendam - Z!: 4 - 4
Ten Boer - Groningen VI: 6 - 2

Het degraderen van Ten Boer was lange tijd onzeker. Middelstum, dat uiteindelijk dus het vege lijf wist te redden, kon zich alleen buiten bereik van de schakers uit Ten Boer brengen door zelf te winnen (aangenomen dat Ten Boer eveneens de volle winst zou behalen). Een adembenemend dame-eindspel tussen de heren Hof (Middelstum) en Klein (DAC) deed de balans naar Middelstum doorslaan, toen Klein, in een stelling waarin hij tegen twee vrijpionnen moest opboksen, maar toch nog altijd uitzicht op remise had, ook inderdaad een puntendeling voorstelde, maar op precies hetzelfde moment zijn dame weggaf. Bij remise zou Middelstum door Ten Boer voorbij zijn gestreefd.

Dan was er voor Ten Boer nog een andere mogelijkheid om degradatie te ontlopen: als de club met 7-1 van Groningen zou winnen, waarna laatstgenoemd team het een klas lager had moeten gaan proberen. Maar ook dat ging net niet door: Ten Boer won weliswaar ruim, maar bleef bij 6-2 steken. Groningen 6 bleef zodoende, met als ik me niet vergis, 1½ bordpunt meer, aan de veilige kant van de streep.

De eindstand in deze klasse is geworden:

1. Roden 17, 47 (K + P); 2. Van der Linde 13, 42½ (P); 3. Veendam 11, 37½ ; 4. DAC 9, 38½ ; 5. Z! 8, 33½; 6. Bedum 8, 31½; 7. Middelstum 7, 33½; 8. Groningen VI 6, 36½; 9. Ten Boer 6, 35 (D); 10. Assen II 5, 24½ (D).

Aparte vermelding verdient de 1e bordspeler van Ten Boer, Roelof Kroon, die de verbazingwekkende score van 8½ punt uit 9 partijen heeft neergezet.

Een deel van de speelzaal: de strijd is in volle gang

De resultaten van Ten Boer:

SC Ten Boer - Groningen 6: 6 -2

1. Roelof Kroon (2116)(z) - H. Pompstra (1910)(w): 1 - 0

2. Klaas Dijkhuizen (1831)(w) - E. Oude Brunink (1671)(z): 1 - 0

3. Albert Prins (1733)(z) - P. Zilverberg (1530)(w): 1 - 0

4. Jan Pilon (1790)(w) - T. Ensink (1691)(z): 0 - 1

5. Baudewijn Michel (1636)(z) - E. Bakker (1681)(w): 1 - 0

6. Piet Beetsma (1652)(w) - W. Krijnen (1542)(z): 1 - 0

7. Marten Berends (1578)(z) - J.W. Tamminga (1559)(w): 1 - 0

8. Harm Buter (1471)(w) - J. Koekkoek (1654)(z): 0 - 1

De borden 1 en 2 van Ten Boer (Roelof Kroon en Klaas Dijkhuizen) aan het werk tegen Henk Pompstra en Elias Oude Brunink. Geheel links en derde van links herkennen we Piet Beetsma en Baudewijn Michel.

De redding was voor Ten Boer dichtbij, maar kwam niet. Er is echter nóg een kleine strohalm (ik put uit de troostende woorden van Bart Romijn): als Unitas 3 niet uit de KNSB degradeert, wat zaterdag a.s. wordt beslist, zou Ten Boer ook in de 1e klasse kunnen blijven. Lijdzaam afwachten maar weer!

Tenslotte: felicitaties voor Roden (kampioen), Van der Linde, dat als ik het goed heb, eveneens promoveert [kijk onderaan deze post bij de tekst in geel] en voor Middelstum en Groningen 6, die zich hebben weten te handhaven. Verder een complimentje aan wedstrijdleider Gnodde, Wim van Dijken (Ten Boer) die de zaak weer gedegen aan elkaar praatte en last but not least: aan de bediening in het Buurhoes.

Van links naar rechts: Jan Pilon (Ten Boer), Titus Ensink en Paul Zilverberg (Groningen). De lege stoel is, zoals gebruikelijk, van fotograaf en blogger Albert. Op de achtergrond ontwaren we Harm Buter (Ten Boer) en zijn tegenstander Jaap Koekoek (Groningen).

De avond zit er weer op en de stukken zitten weer in de doos: als laatste aanwezigen zien we de heren Dijkhuizen, Steenhuizen (DAC), Zijlema en Michel.

N.B. Mijn mededeling over het promoveren van Van der Linde was enigszins voorbarig. Men leze hierover de reactie van competitieleider Bart Romijn bij deze post.

Voor de onderlinge competitie van Ten Boer werden op deze veelbewogen avond ook nog twee partijen gespeeld:

Gerard Zijlema (w) - Wim van Dijken (z): ½ -½

Fré Blok (w) - Ad Mertens (z): 0-1

Afwezig waren: Erik Stam en Jelto-Jan Zwart, terwijl Wopko Dijkema een SN kreeg.

1 opmerking:

Anoniem zei

Van der Linde is nog niet gepromoveerd! Als Unitas 3 niet degradeert uit de KNSB promoveren beide nrs. 2 uit de 1e klasse. Voor de 2e klasse promoveren dan beide nrs. 3 tenzij men niet wil promoveren ga ik kijken naar de beste degradant