maandag, juli 07, 2008

Eindspelstudie 32

Wit (aan zet) wint!

Eind deze week staat de oplossing op Alberts SchaakBlog, met, zoals inmiddels gebruikelijk, wat bijzonderheden over de componist, en uiteraard met de ontvangen reacties.

Antwoorden van bezoekers zijn welkom op het weblog!

Opsturen van een reactie is makkelijk te realiseren op de volgende manier:

1) Klik op 'comments' (rechts onder deze post); dan de oplossing intikken bij 'laat een reactie achter' met vermelding van je eigen naam (gewoon meteen onder de tekst). Naam vermelden hoeft niet per se, maar wordt zeer gewaardeerd!

2) Woordverificatie (gegeven woord overnemen in kadertje)

3) Kies een identiteit: hoeft niet, kan worden overgeslagen

4) Klik onderaan op 'anoniem' en je antwoord is 'in principe' geplaatst.

Je reactie zal pas op een later tijdstip (na goedkeuring) in beeld verschijnen: het voor de tweede keer invoeren van een antwoord (omdat je denkt dat het versturen niet gelukt is) is dus onnodig.

Terzijde:

In 1969 vroeg een lezer van de British Chess Magazine aan D.J. Morgan, die in het tijdschrift de rubriek Quotes and Queries verzorgde, of het niet een goed idee zou zijn een wedstrijd te organiseren in het maken van de mooiste zinsnedes met als onderwerp 'Views on Chess'.

Morgan antwoordde dat die wedstrijd er in 1937 al eens was geweest en dat op 31 october van dat jaar een aantal fraaie uitspraken in de Observer hadden gestaan. Hij noemt er dan vervolgens een paar, die ik de bezoekers van mijn weblog niet wil onthouden:

Chess mastery is the supreme example of concentrated mental power exercised on insatiable futility.

Deze uitspraak kende ik min of meer, er zijn er meedere die ongeveer gelijkluidend zijn, waaronder als ik me niet vergis, een fraaie van Sir Walter Scott; nieuw voor mij was wel de volgende heel aardige:

The game of chess, like the game of life, should be taken seriously, but, while the ideal game of chess ends with a mate, the ideal game of life only begins with one.

De winnende voltreffer, waarin het schaakspel er natuurlijk het beste afkomt en bedacht door ene professor H.J. Rose, doet je bijna de tranen in de ogen springen, zo mooi (een must voor ieder die iets tegen schaken heeft):

Intimate conversation without a word spoken: thrilling activity in quiescence: triumph and defeat, hope and despondency, life and death, all within sixty-four squares; poetry and sciences reconciled; the ancient East at one with modern Europe - that is Chess.

1 opmerking:

Anoniem zei

1. h3+ Kg5
(1...Kf5 2. Tf8+ gevolgd door 3. b8D)
2. h4+ Kg4
(2... Kf5/6 3. Tf8+ enz.; 2...Kh6 3. Th8+ Kg7 4. b8D)
3. Tf8

en nu
3... Txb7 4. Tf4 mat
3... g5 4. b8D
3... Tb2+ 4. Tf2 met als subvarianten:
4... a2 en nu wint volgens mij zowel 5. Txb2 a1D 6. b8D als het misschien mooiere 5. b8D Txb8 (5... a1D 6. Df4 mat) 6. Tf4 mat
4... Txf2 5. Kxf2 a2 6. b8D a1D 7. Dc8 mat

Roelof