woensdag, september 24, 2008

Kostbaar punt voor Ten Boer in derby tegen Bedum: 4 - 4

Spanning en sensatie beloofde ik ten aanzien van de wedstrijd Ten Boer-Bedum, die op het programma stond voor dinsdagavond 23 september. Dat is uitgekomen: de thuisclub behaalde op het nippertje een gelijkspel. Een kostbaar wedstrijdpunt werd op die manier binnengesleept, dat de club nog wel eens nodig kon hebben in de loop van het seizoen. Als pikante noot kan nog worden vermeld dat aan de kant van Bedum twee sterke spelers niet meededen: Westerhof en Kuipers.

SC Ten Boer - SC Bedum: 4 - 4

1. Roelof Kroon (z)(2096) - L. Hofstra (w)(1839): 1 - 0
2. Klaas Dijkhuizen (w)(1932) - G. Bakker (z)(1643): 0,5 - 0,5
3. Jan Pilon (z)(1740) - J. Schuit (w)(1611): 0 -1
4. Albert Prins (w)(1738) - T. Smit (z)(1686): 0 - 1
5. Marten Berends (z)(1624) - L. Valkema (w)(1661): 1 -0
6. Piet Beetsma (w)(1619) - A. Iwema (z)(?): 0,5 - 0,5
7. Baudewijn Michel (z)(1606) - A. v.d. Berg (w)(1571): 1 - 0
8. Gerard Zijlema (w)(1559) - Y. Kelmendi (z)(1624): 0 - 1


Bord 1.

Lange tijd leek het erop dat Roelof niet verder dan remise zou komen. In een eindspel met aan beide kanten een toren en 4 pionnen, speelde hij echter onverstoorbaar verder en wist, via een meer actieve koningstelling, op het laatst een pion buit te maken, waarna de strijd gestreden was.

Bord 2.

Het grote ratingverschil kwam hier niet tot uiting. Klaas ging weliswaar stug verder, ook toen zijn tegenstander (met twee pionnen voorsprong) remise aanbood, maar wist uiteindelijk toch geen ijzer met handen te breken en moest in een gelijkspel berusten.

Bord 3.

Jan had niet helemaal zijn avond. Zijn tegenstander had in het middenspel de ene na de andere fraaie zet tot zijn beschikking en kon zonder al te veel moeite een sterke aaanval succesvol afronden. De tijdnood waarin Jan verkeerde maakte de zaak er ook niet beter op.

Bord 4.

Ook Albert heeft wel eens betere partijen gespeeld. Hij zette meteen na de opening, in een veelbelovende stelling, de aanval in, maar deed dat niet goed en liet de voor de hand liggende (sterke) zetten helaas achterwege, waarna zijn iets te voortvarende dame onverrichterzake de thuisreis moest aanvaarden. Daarna werd wit behoorlijk ingesnoerd, deed weer enkele keren niet de beste zet en besloot toen, om uit de omknelling te raken, een paard tegen twee pionnen te offeren, in de hoop op tegenspel. Dat laatste viel echter wat tegen en uiteindelijk reikte hij zijn tegenstander de hand en gaf op.

Bord 5.

Sensatie van de avond! Marten had in het middenspel de iets mindere stelling en verkeerde bovendien in grote tijdnood. Hij wist die tijdnood te boven te komen en had in die fase ook zeker kansen. In het eindspel had zijn tegenstander de beste papieren, al was het alleen maar vanwege het feit dat hij zijn twee torens op de zevende rij kon posteren. Dat had Bedum de overwinning moeten opleveren (er waren toen nog drie partijen bezig en Bedum stond voor met 3,5-1,5) maar Valkema zag de afwikkeling niet en er verscheen een eindspel van dame met pion (wit) tegen twee torens met pion (zwart) op het bord. Wit was toen zo onverstandig met zijn koning op jacht te gaan naar de zwarte pion, wat inhield dat de torens de koning konden insluiten en wit zijn dame tegen een toren moest geven. Hij gaf meteen op.

Bord 6.

Piet gaf tegen Iwema zijn partij vrij snel remise, toen de strijd eigenlijk nog moest beginnen, in een vrij moeilijke stelling met zware stukken. Enige onzekerheid van beide kanten speelde bij dit besluit misschien een rol.

Bord 7.

Baudewijn was volgens Roelof de enige die deze avond een 'partij uit één stuk' speelde. Zelf heb ik er weinig van gezien, maar ik geloof het meteen. In ieder geval een overwinning die de club uiteindelijk goed kon gebruiken!

Bord 8.

Gerard liet zich, naar eigen zeggen, wat opjagen door het snelle zetten van zijn opponent en gaf na tijdens dit snelschaken materiaal weg. Dat betekende het begin van het einde: het punt ging naar Bedum.

De volgende NOSBO-wedstrijd voor Ten Boer is die tegen Lewenborg op 28 oktober.

Voor de onderlinge competitie werden twee partijen gespeeld:

Wopko Dijkema (w) - Wim van Dijken (z): 0,5 - 0,5

Alfred Rodenboog (w) - Erik Stam (z): 0 - 1.

Harm Buter en Free Blok waren afwezig; Ad Mertens had een SN.

Vorige week verloor Erik op tijd zijn partij tegen Jan door totaal de klok te vergeten: nu kon hij (met de Rolling Stones) zeggen time is on my side toen Alfred, met een pion voorsprong, door de klok ging. Jammer voor Alfred, maar hij is pas 13 en komt er wel en heeft in zijn eerste clubcompetitie al heel aardige dingen laten zien.

Geen opmerkingen: