vrijdag, september 05, 2008

Nieuw element in Alberts SchaakBlog: het abonnement!

Een nieuw element in Alberts Schaakblog is de mogelijkheid je te 'abonneren' op mijn weblog. Dat kan uiteraard in combinatie met alle weblogs (en andere 'gewone' sites, die geen weblog zijn) waarvan je wel op de hoogte gehouden zou willen worden wat de nieuwe bijdragen betreft, met de keuzemogelijkheid volledige teksten te zien, het begin van bijdragen (+ mogelijkheid more aan te klikken), of alleen de titels.

Die weblogs en andere websites moeten dan wel aan aan de voorwaarde voldoen zg. feeds te verschaffen. Mijn weblog doet dat sinds gisteren: let op afgebeeld

ikoontje rechts in de marge van het weblog, boven previous posts, en op de bijbehorende tekst subscribe in a reader.

Wat je moet doen als je een en ander zou willen, is ongeveer het volgende:

1) download en installeer een zg. Reader (je vindt ze als je in mijn weblog op het ikoontje of de zin erachter klikt. Ik heb zelf FeedDemon gekozen (staat in het pull-down menuutje).

2) je moet daar een gebruikersnaam en wachtwoord kiezen, maar dat is natuurlijk een niet onbekend fenomeen.

3) vervolgens, na de installatie (met bij voorkeur het ikoontje van de Reader op het buraublad) kopieer je de URL van de weblog of andere website waar je je op wilt abonneren (het hoeft natuurlijk niet perse dit ikoontje te zijn, ook andere zijn mogelijk, of de tekst subscribe to feeds (atom) of, wat heel veel voorkomt, een aanduiding met de afkorting RSS) en plakt die, na bijv. in de FeedDemon op subcribe te hebben geklikt, in de Reader. Op die manier doorgaand kun je een reeks abonnementen bij elkaar brengen.

4) het is aan te bevelen ook gebruik te maken in de Reader van het derde ikoontje van links (update all feeds) en de zaak is voor elkaar

5) na enig gebruik toont FeedDemon een apart overzichtje van de door jou meest bekeken subscriptions.

6) het voordeel van het gebruik van een Reader is duidelijk: het is niet meer nodig om alle in aanmerking komende websites afzonderlijk langs te gaan; nu staan ze allemaal vlak bij elkaar en geven, zo gewenst in verkorte vorm, de nieuwste posts.

Geen opmerkingen: