woensdag, oktober 22, 2008

Clubcompetitie SC Ten Boer: ronde 8

Op dinsdagavond 21 oktober is de 8e ronde van de onderlinge competitie gespeeld. De uitslagen luiden als volgt:

Baudewijn Michel(w) - Klaas Dijkhuizen(z): 0,5 - 0,5
Roelof Kroon(w) - Jan Pilon(z): 1 - 0
Gerard Zijlema(w) - Albert Prins(z): 0 - 1

Wopko Dijkema(w) - Piet Beetsma(z): 0,5 - 0,5
Wim van Dijken(w) - Alfred Rodenboog(z): 0,5 - 0,5
Erik Stam(w) - Free Blok(z): 0,5 - 0,5
Marten Berends(w) - Ad Mertens(z): 1 - 0


Ik moet het, wat mijn indrukken van de meeste partijen betreft, kort houden om de eenvoudige reden dat ik er (weer) niet al te veel van heb gezien. Gelukkig is dat tamelijk vanzelfsprekend als je zelf de hele avond aan het bord gekluisterd hebt gezeten.

Baudewijn liet zich weer eens van zijn taaie kant zien door koploper Klaas op remise te houden.
Roelof wist in het verre middenspel Jan te bedwingen. Verder waren er de (licht) verrassende remises Wopko-Piet, Wim-Alfred en Erik-Free. Marten wist zijn positie op de ranglijst te verbeteren door Ad te verslaan.

Rest de partij Gerard-Albert. In het begin leek niets te wijzen op een lange zit, want al na de 15e zet van zwart zag het er zo uit:

Een geweldige stelling voor zwart. Wit moet hier Pf4 spelen om mat te voorkomen. Andere zetten zijn zelfs nog minder aan te bevelen. Op die manier kwam zwart een stuk voor. Na de 38e(!) zet van wit stond het zo:

Kat in bakkie voor zwart zou je zeggen. Het vervolg was: 38. ... Pxa3 39. Kd5 Pc2 (39. ... Kf7 was niet onaardig geweest, om de witte koning de toegang tot veld e6 te ontzeggen) 40. Ke6 Pe3 zwart begint hier langzaam maar zeker last te krijgen van het laat-op-de-avond-syndroom) 41. g5 Pg4 42. Ke7 Pf6?! (waar ik hier precies bang voor was weet ik niet: er dreigde van de kant van wit niets, omdat 43. f6 gevolgd wordt door een paardoffer, net als na 43. h6 en 42. ... a3 was dus op zijn plaats geweest en had misschien zelfs al eerder gespeeld moeten zijn) 43. h6 Pd5+ (zwart ziet nog bijna kans te verliezen, maar houdt het hoofd net boven water) 44. Ke8 Pf6?! (nog maar eens deze merkwaardige zet, in plaats van a3; hoe laat zou het inmiddels zijn geweest?) 45. Ke7 Pd5+ (hier bood wit nog remise aan en speelde 46. Ke8, maar zwart ziet eindelijk dat er niets aan de hand is en doet 46. ... a3, de pionnen van de koningsvelugel en het paard verdwijnen van het bord, zwart haalt van de weeromstuit twee(!) dames (waarom ook niet) en wit gaat in zwarts laatste 60 seconden mat.

Harm Buter, voor alle volledigheid, had een SN. Zoals al eerder betoogd: maandag 27 oktober speelt Ten Boer 2 uit tegen Roden 3 en de volgende dag staat Lewenborg-Ten Boer op het programma en is er nog een zeer beperkte clubavond in het Buurhoes...
Alberts SchaakBlog hoopt, ijs en weder dienende, van al deze evenementen verslag(jes) uit te brengen.

De nieuwe stand in de clubcompetitie: binnenkort op dit weblog!

Geen opmerkingen: