woensdag, oktober 29, 2008

SV Lewenborg - SC Ten Boer: 3½ - 4½

De laatste week van oktober is nog niet half om, maar kan toch al voor Schaakclub Ten Boer niet meer stuk: won maandagavond ons tweede team in zijn allereerste competitiewedstrijd met 2½-1½ van Roden 3, gisteravond was het de beurt aan Ten Boer 1. Op bezoek bij SV Lewenborg lieten de Ten Boersters hun gastheren aan het eind van de avond met lege handen achter en namen een kostbare 4½-3½ overwinning mee naar huis. In de overwinningsroes liet verslaggever Albert van de weeromstuit zelfs tas en sjaal in het Lewenborger clublokaal liggen. Hopelijk komt dat nog goed!
Na een korte reis kwamen we in Lewenborg aan, waar de straatverlichting ter plekke het geheel af liet weten, zodat we slechts op de tast het gastvrije wijkcentrum Het Dok konden bereiken. Na een kleine zwerftocht door het gebouw bleek dat we gewoon op de begane grond moesten zijn, waar de spelers van Lewenborg al bijna allemaal aanwezig waren. Na de bekende inleidende manoeuvres en een aardig toespraakje door wedstrijdleider Schut, waarin hij nog even herinnerde aan de gedenkwaardige avond enkele jaren geleden, toen het al bijna kampioen zijnde Lewenborg 2 door Ten Boer (dat nog in degradatiegevaar verkeerde) vernietigend werd verslagen, kon de strijd beginnen.


Aanvankelijk werden de punten redelijk gelijk verdeeld, maar uiteindelijk nam Ten Boer een kleine voorsprong. Toen de stand namelijk 3-3 was en er nog twee partijen bezig waren, wist Baudewijn zijn partij winnend te beëindigen en was de stand 4-3 in ons voordeel. Nog een remise zou voldoende zijn voor de uiteindelijke overwinning. Daar moest Jan dan voor zorgen aan het 3e bord. Hij had op dat moment een waarschijnlijk gewonnen stelling in handen in een toreneindspel, waarin hij één pion meer had. Voor de zekerheid sloeg hij de laatst overgebleven pion van zijn tegenstander van het bord en bood remise aan. Aangezien er een eindspel van koning en toren tegen koning en toren zou komen, had het niet veel zin om een gelijkspel te weigeren en zo kwam het beslissende halve punt in ons bezit.

SV Lewenborg - SC Ten Boer: 3½ - 4½

1. J.W. van Veen(z)(1970) - R.Kroon(w)(2096): 0 - 1
2. R. Middeljans(w)(1832) - K.Dijkhuizen(z)(1932): 1 - 0
3. R. Bons(z)(1825) - J.Pilon(w)(1740): ½ - ½
4. H. van Hof(w)(1570) - A.Prins(z)(1738): ½ - ½
5. J. Jans(z)(1558) - M.Berends(w)(1624): 1 - 0
6. F. van 't Riet(w)(1472) - P.Beetsma(z)(1619): 0 - 1
7. J. Souhoka(z)(1401) - B.Michel(w)(1606): 0 - 1
8. S. Rijploeg(w)(1494) - G.Zijlema(z)(1558): ½ - ½


1. Aan bord 1 deed Roelof wat hij meestal doet: geruisloos winnen. Zijn tegenstander was niet al te goed uit de openingsfase gekomen en kwam dat eigenlijk niet meer teboven. Toen wit met een toren de zwarte stelling binnenviel om daar pionnen buit te gaan maken, strekte zwart de wapens.


2. Klaas offerde op geven moment materiaal, maar kon dat eigenlijk daarna, ondanks een lange tijd veelbelovende stelling, niet waarmaken. Bovendien raakte hij in tijdnood en daarin maakte hij op het laatst een fout en kon opgeven. Hij bleef zitten met het bekende gevoel 'ergens' iets gemist te hebben....

3. Jan speelde een goede partij, waarin hij uiteindelijk een gewonnen eindspel overhield. Om hierboven geschetste redenen kwam dat er echter niet van en besloot hij 'terwille van de club' met remise tevreden te zijn.

4. Ik had zelf met een niet alleen snel, maar ook degelijk spelende tegenstander te maken. Een vervelende combinatie.... Na de partij vertelde hij mij dat hij nog maar kort bij Lewenborg meedoet en in de onderlinge competitie met 5 uit 6 bovenaan staat, met 1½ uit 2 tegen de Lewenborger nummers 2 en 3. Zo beschouwd zou zijn rating dit seizoen wel eens wat hoger kunnen worden! Om een lang verhaal kort te maken: tegen het eindspel stelde ik remise voor, wat na enig overleg werd geaccepteerd.

5. Marten raakte materiaal achter (ik heb niet gezien hoe dat in zijn werk ging) en hem restte niet veel anders dan in een hopeloos staand eindspel op te geven.

6. Piet bracht een belangrijke overwinning op zijn naam. Hij kreeg een fraaie stelling op de damevleugel, waar zijn tegenstander weinig tegenover kon stellen. Deze probeerde nog tot een aanval te komen, maar verzwakte toen zijn onderste rij op een zodanig noodlottige manier, dat Piet met een eenvoudige torenzet de witte dame kon veroveren. Wit hield het vervolgens voor gezien.

7. Baudewijn speelde een tot het laatst spannende partij. Zijn tegenstander liep een achterstand in materiaal op, maar klampte zich vast aan een gevaarlijke vrijpion op de koningsvleugel, die inderdaad heel ver kwam. Het kostte Baudewijn enige moeite deze dreiging te ontzenuwen en enkele malen was er maar één goede zet die onheil kon voorkomen, maar gelukkig zag hij die dan ook. Tenslotte ging de pion verloren en stond zijn tegenstander ondertussen zoveel achter dat hij meteen opgaf.

8. Gerard zette een rustige partij op het bord, waarin hij aanvankelijk iets meer kansen had. Toen er een eindspel met zware stukken stond aan te komen, vond ik zijn tegenstander een fractie beter staan, maar deze bood remise aan, wat Gerard, na overleg, aannam. Achteraf gezien een goed besluit!

-----------------------------
Op deze gedenkwaardige avond werden in het Buurhoes in het oude en vertrouwde Ten Boer drie partijen gespeeld in de 9e ronde van onze onderlinge competitie:

Harm Buter(w) - Wim van Dijken(z): 1 - 0 ; Free Blok(w) - Wopko Dijkema(z): 0 - 1 en Alfred Rodenboog(w) - Ad Mertens(z): 0 - 1

P.S. Een detail: tas en sjaal zijn terecht. Na twee telefoontjes en uiteraard weer een bezoekje aan het clublokaal van Lewenborg, kon ik, na enige inspanning van behulpzame beheerders, beide dierbare eigendommen opnieuw de mijne noemen. Daar loop je dan overdag, na zo'n bewogen schaakavond, weer in het betreffende clublokaal rond. Een aparte sfeer en (afhankelijk van het geboekte resultaat natuurlijk) een feest der herkenning! Een aantal jaren geleden liet ik eens mijn notatieboekje in het clublokaal van DAC liggen. Ook daar heb ik toen op een van de volgende dagen weer een bezoek afgelegd (ook toen dat sfeertje!), maar dat was vergeefs, want Ben Kuiper van DAC had het meegenomen en hij bracht het de dag daarna persoonlijk terug. Dat waren nog eens tijden. Als ik me niet vergis heb ik hem als dank een schaakboekje gegeven.

Geen opmerkingen: