woensdag, november 26, 2008

Clubcompetitie SC Ten Boer: 12e ronde

Op dinsdagavond 25 november werden zes partijen gespeeld in de 12e ronde van de onderlinge competitie ('ongoing struggle') van Schaakclub Ten Boer. Er kwam geen remise aan te pas.

De uitslagen waren:

Roelof Kroon(w) - Harm Buter: 1 - 0
Wopko Dijkema(w) - Klaas Dijkhuizen: 0 - 1
Ad Mertens(w) - Albert Prins: 0 - 1
Piet Beetsma(w) - Baudewijn Michel: 1 - 0
Marten Berends(w) - Wim van Dijken: 1 - 0
Gerard Zijlema(w) - Jan Pilon: 0 - 1

Roelof en Harm maakten er een potje (snelschaak) van. Toen men aan de andere borden de verschrikkingen van de openingsfase nog niet te boven was, waren zij al met het eindspel bezig. Hierin werd Harm door de clubkampioen beheerst weggetikt.

Iets langzamer nam Klaas zijn tegenstander Wopko in de houdgreep. Als laatstgenoemde in de loop van de avond kreten van (lichte) wanhoop begint te slaken, weet de rest van de club hoe laat het is. Dat verliep deze keer niet anders.

Ad raakte tegen Albert een pion achter in een bekende variant, had die wel terug kunnen winnen, maar deed daartoe niet de beste zetten en zag het kleinood dus niet weerkeren. In het middenspel nam zwart het heft in handen en zette, een door dame en torens ondersteunde, beslissende pionnenopmars in.

Piet en Baudewijn speelden een eindspel met aan beide kanten dame en meerdere pionnen, waarvan Piet er één meer had. Baudewijn moet hier fouten hebben gemaakt want de voorsprong van wit (in pionnen) werd steeds groter. Tenslotte liet zwart een dameafruil toe en kon opgeven.

In het eindspel dat bij Jan en Gerard op het bord verscheen, kampte wit met een zwakke loper. Ondanks dat had hij sterker kunnen spelen en het zwart aanzienlijk moeilijker kunnen maken. Hij liet dat echter achterwege en verloor toen snel.

Van de partij tussen Marten en Wim heeft verslaggever Albert niets meegekregen, zodat hij kan volstaan met de mededeling van Wim na afloop: "Ik heb niet gewonnen". Zelfs mijn vraag: "En zelfs niet remise gespeeld, neem ik aan?" moest hij daarna ontkennend beantwoorden.

Afwezig waren Free Blok en Erik Stam, terwijl Alfred Rodenboog een SN had.

Aan het eind van deze week de nieuwe tussenstand op Alberts SchaakBlog!

Geen opmerkingen: