zaterdag, november 15, 2008

SC Ten Boer wint in 1e ronde NOSBO-beker (seizoen 2008-2009)


Het bekerviertal van Schaakclub Ten Boer (Roelof, Klaas, Jan en Albert) is heelhuids door de eerste ronde van de strijd om de NOSBO-beker gekomen.

Om ongeveer 18.50 uur zette de comfortabele limousine van Klaas zich in beweging voor de reis naar Assen, waar de strijd zou worden aangebonden met Assen 2. Tevergeefs probeerde Albert zijn medespelers enige angst aan te praten door de mededeling dat zowel Assen 1 én Assen 2, die beiden aan de bekercompetitie zouden meedoen, natuurlijk allebei uit spelers van het eerste team zouden bestaan, namelijk de borden 1-4 en 5-8. Later bleek het iets anders in elkaar te zitten: ieder team uit de NOSBO kan een bekerviertal opstellen, dus Assen 2 was echt Assen 2.

De heenreis verliep niet geheel vlekkeloos. Klaas had weliswaar een route uitgeprint, maar verklaarde dat hij eigenlijk verwachtte feilloos naar het bewuste adres te kunnen rijden. Een wat twijfelende opmerking van Albert werd door Klaas beantwoord met "we hebben toch een hersenpan", waarop hij meteen de verkeerde straat insloeg. Dat viel dus een tikje tegen. Albert (en hij niet alleen) herinnerde zich met smart een andere rit, alweer jaren geleden (ook naar Assen), waarbij hij zelf achter het stuur zat en er een behoorlijke oriënteringsrit van had weten te maken. Zo ook nu. Een goedbedoelde en ook correcte aanwijzing van Albert werd achteloos in de wind geslagen en Klaas reed het ene straatje in en het andere uit, onder het slaken van bemoedigende kreten als: "we moeten nu in de buurt zijn", of "hier is het vlakbij". Het toppunt vormde de kreet "het komt me hier bekend voor", waarop hij direct daarna merkte dat we in een doodlopende straat reden.

Maar zoals dat meestal gaat: opeens ben je op onverklaarbare wijze toch aangekomen waar je wezen moet. We liepen opgelucht De Steiger binnen en na wat gedoe en geregel, toiletbezoek en meer van die huishoudelijke parafernalia, konden we beginnen.

Het werd een spannende avond, gezien het partijverloop aan de verschillende borden. De uiteindelijke gang van zaken:

Assen 2 - Ten Boer: 1½ - 2½

1. J. Boer(z)(1558) - Roelof Kroon(w)(2101): 0 - 1
2. S. Houtsma(w)(1772) - Klaas Dijkhuizen(z)(1923): 1 - 0
3. C. v.d. Werff(z)(1612) - Jan Pilon(w)(1723): 0 - 1
4. H. Boslooper(w)(1722) - Albert Prins(z)(1724): ½ - ½

1. Roelof kwam goed uit de openingsfase, maar hij ontdekte op zeker moment dat de variant die hij van plan was te spelen niet deugde en moest toen omschakelen. Dat verliep kennelijk goed, want toen Albert tegen het eind van de partij even kwam buurten beschikte wit over twee machtige paarden, met behulp waarvan de tegenstander op de knieën werd gedwongen.

2. Klaas die op de heenreis al verklaarde dat hij hoopte nu eens niet tegen zichzelf te hoeven spelen deed dat kennelijk toch (hoe gaat dat trouwens in zijn werk?) en verloor. Ik hoorde hem nog een keer zonder veel overtuiging remise voorstellen, maar de tegenstander zag daar geen brood in.

3. Jan speelde een wonderlijke partij. In het middenspel gebruikte hij erg veel tijd en stond hij ook, naar mijn idee, niet beter. In het toreneindspel probeerden beide spelers pionnen aan de overkant te krijgen en in die fase liet de tegenstander van Jan het behoorlijk afweten (Klaas: "hij deed twintig verkeerde zetten achter elkaar!"), zodat Jan toen maar eerst promoveerde en er ineens een witte dame op het bord stond. Toen hield zwart het niet lang meer vol.

4. Albert nam na een wat vertraagde start, waarin hij (met zwart) een beoogde c5-opstoot niet kon realiseren, in het middenspel het roer in handen met uitgerekend diezelfde c5 opmars die toen verrassenderwijs wél kon en meteen tot een vrijwel gewonnen stelling leidde. Zijn tegenstander kon diverse keren maar ternauwernood het hoofd boven water houden. Albert miste twee keer de directe winst en er werd hier en daar wat afgeruild, maar nog steeds stond zwart gewonnen.Wit zou namelijk een zwarte vrijpion onschadelijk moeten maken en daardoor zou zwart een beslissende aanval met dame en loper op de witte koning kunnen beginnen. Beide spelers hadden nog ca. 10 minuten op de klok.Toen ving Albert enkele welluidende woorden op van wedstrijdleider Klaas die acher hem de partij stond te volgen: "Albert, het is 2-1 voor ons!", wat zoveel betekent als: "houd maar op maar dat gemodder en ga voor de remise!" Zo geschiedde en omdat wit daar bepaald niet ontevreden mee mocht zijn, nam hij het meteen aan. Ten Boer was een ronde verder.

In een verslagje op de website van Assen las Blogger Albert later 'dat wit ondanks kansrijk spel in remise moest berusten en er daarom geen barrage uit had weten te slepen', of woorden van gelijke strekking. Hier wordt de werkelijkheid enig geweld aangedaan. Er had moeten staan: 'wit mocht de handen dichtknijpen dat hij remise aangeboden kreeg'.

Begin januari 2009 wordt het bekeravontuur van Ten Boer voortgezet met een thuiswedstrijd tegen Unitas 5, een sterk team, dat met 4-0 Eelde-Paterswolde aan de kant zette.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Hoi Albert,

Ik heb je verslag met veel plezier gelezen. Vooral de beschrijving van de heenrit is treffend!

Opmerking van mijn kant: ik speelde niet tegen Frank van der Werff, maar tegen Cor van der Werff.

Groeten en een goed weekend,

Jan Pilon

Anoniem zei

Hallo Jan,

Foutje hersteld!
Goed weekend en tot maandag!

Albert.