dinsdag, november 18, 2008

Weer winst voor SC Ten Boer in NOSBO-competitie


Na drie ronden in de 1e klasse A handhaaft Ten Boer zich nog steeds in de top van de ranglijst, met 5 matchpunten uit drie wedstrijden. En dat voor een team dat eigenlijk was gedegradeerd en alleen in de 1e klasse kon blijven omdat een andere club zich opgeheven had! Het kan verkeren.

Gisteravond, 17 november, voegde de club weer 2 punten aan zijn totaal toe door Eelde-Paterswolde met 5-3 te kloppen.

Opnieuw zorgde de route voor lichte problemen. De wegen van beide auto's waarin we ons verplaatsten (dit keer met Albert als één van de bestuurders: goede planning voor één auto in ieder geval verzekerd) scheidden zich meteen, omdat schrijver dezes nog even Ad Mertens (invaller, samen met Harm Buter) van huis ging halen en Roelof, de andere chauffeur, maar vast richting Paterswolde koerste. Dat was nog niet zo erg, ware het niet dat Harm het advies van Albert (bij de T-kruising van Meerweg en Paterwoldseweg naar links en dan de derde weg links = Bähler Boermalaan) niet goed had begrepen. Dat bracht met zich mee dat toen Klaas, Ad en Albert ter plekke waren aangekomen, de anderen nog in geen velden of wegen waren te bespeuren. Eerstgenoemde heeft toen minstens 20 minuten in de kou staan wachten om de laatkomers, net als op Schiphol, 'binnen te zwaaien'.

De teams waren daarna eindelijk compleet in het ruim bemeten en gemoedelijke Ons Dorpshuis, de wedstrijdleider las de opstellingen voor en de partijen begonnen. Aan het eind van de avond bood het scorebord de volgende, voor Ten Boer verheugende, aanblik:

SC Eelde-Paterswolde - SC Ten Boer: 3 - 5

1. L. Steijvers(z)(1644) - Roelof Kroon(w)(2101): 0 - 1
2. G. Potjer(w)(?) - Klaas Dijkhuizen(z)(1923): 0 - 1
3. A. Kruize(z)(?) - Jan Pilon(w)(1723): 0 - 1
4. B. Krol(w)(1668) - Albert Prins(z)(1724): 0 - 1
5. H. Hartman(z)(1554) - Baudewijn Michel(w)(1617):
½ - ½
6. F. Hindriks(w)(?) - Piet Beetsma(z)(1617): 1 - 0
7. A. Soppe(z)(1609) - Harm Buter(w)(1446): 1 - 0
8. R. Bakker(w)(?) - Ad Mertens(z)(1465):
½ - ½

1. Roelof verklaarde later, toen we nog even aan het feestbier zaten in het vertrouwde Buurhoes in Ten Boer, dat hij in het begin van zijn partij enkele minder geslaagde zetten had geproduceerd, maar zelf constateerde ik alleen dat hij, in een later stadium, de winst rustig binnenhaalde.

Als commentaar op mijn commentaar liet Roelof nog het volgende per mail overkomen:
Eén kleine aanvulling. Je schrijft dat ik enkele minder geslaagde zetten speelde, maar dan doe je mijn tegenstander te kort. Hij reageerde uitstekend op mijn openingsexperiment met een paar erg sterke zetten. Toen hij kon afwikkelen naar een minimaal gelijke stelling ging hij in op een mindere variant: hij ruilde af naar een stelling met een geïsoleerde pion, waar wit rustig de tijd kon nemen om de druk op te voeren. Door afruil van stukken kon ik overgaan naar een gewonnen eindspel. Roelof.

2. In de partij tussen Klaas en zijn tegenstander vond op een gegeven moment een grote slagwisseling plaats (het leek wel dammen), waarbij kon worden vermoed dat die in het voordeel van zwart zou uitvallen. Dat bleek inderdaad zo te zijn en daarna duurde het geheel ook niet zo lang meer.

3. Jan had in zijn partij al vrij snel voordeel en breidde dat langzaam maar zeker uit naar een geheid gewonnen stelling. Hij zorgde nog even voor hartkloppingen bij zijn teamgenoten door de indruk te wekken, toen zijn tijd op de klok verstreken was, zijn tegenstander te feliciteren, maar dat bleek een misverstand: hij had zijn veertig zetten gedaan en even later gaf zijn tegenstander op.


4. Albert was deze avond als eerste klaar. Al om 10 over 9 reikte zijn tegenstander hem de hand, na twee opmerkelijke zetten te hebben gedaan. Eerst was hij er een toren bij ingeschoten via een penning op zijn dame en twee zetten later zette hij zijn andere toren op hetzelfde veld, terwijl de penning nog steeds bestond. Met de woorden 'dan ook deze nog maar' nam A. ook dit presentje aan, waarna wit uiteraard de strijd staakte.


5. Baudewijn bracht een griezelig eindspel op het bord met aan zijn kant paard en drie pionnen en aan de overkant zes pionnen. Ik had even de indruk hij bij het beste spel wellicht had kunnen winnen, maar dat kwam er niet van. Het scheelde niet veel of hij zelfs verloren, maar uiteindelijk bewandelden beide heren de gulden middenweg: remise.


6. Piet raakte vrij snel in de verdrukking en zijn tegenstander beschikte toen over een riante (pionnen)stelling. Zwart probeerde zich nog op de damevleugel te bevrijden, maar ook dat verliep niet heel voorspoedig en kort daarna gaf hij in een waarschijnlijk al verloren stelling materiaal weg en gaf op.


7.Harm verloor tamelijk geruisloos. Als je als wit al in de openingsfase kennelijk gedwongen bent je koning op e2 te zetten (met de dame nog op d1 en de loper op f1) dan is er uiteraard het een en ander mis.


8. Van de partij van Ad heb ik eigenlijk heel weinig gezien, maar in ieder geval bracht hij een welkome remise binnen.

Geen opmerkingen: