dinsdag, december 02, 2008

Jeugdtoernooi in Haren

Hieronder een verslag van Roelof Kroon (stimulator van het jeugdschaak bij SC Ten Boer), van het afgelopen weekend gehouden toernooi in Haren:

Afgelopen zaterdag hebben 4 van onze jeugdschakers meegedaan aan het jeugdtoernooi in Haren.
Ik had uit mijn jeugdherinneringen verdrongen wat een jungle zo'n jeugdtoernooi kan zijn. Onze jeugdleden waren wat dat betreft groentjes, keken verwonderd toe als andere kinderen bij het aanraken van stukken er geen zet mee deden en vervolgens wel claimden als de speler uit Ten Boer een stuk aanraakte. Of dit zelfs begonnen te roepen als er hélemaal geen stuk aangeraakt werd. De wedstrijdleider mag eigenlijk alleen ingrijpen als de spelers daar zelf om vragen. Alleen in het geval dat beide koningen schaak staan mag en moet een wedstrijdleider ingrijpen. Dus ook het constateren van een gevallen vlag behoort niet tot zijn rechten: dat moet de schaker zelf doen. In theorie kan dus het volgende gebeuren. Een jeugdspeler zet zijn tegenstander mat. Echter het is geen mat. Maar als beide jeugdspelers toch aangeven dat het mat is, dan is de partij afgelopen en heeft de wedstrijdleider daar niks over te zeggen. Laat staan de begeleider.
Toch vond ik de middag heel leuk! Ook Mariëlle, Patrick, Carlo en Roëll. Helaas wonnen ze (net) geen prijzen.
Roëll was er het dichtste bij. Hij had 4 uit 5, maar was toen zo vermoeid dat hij de laatste twee ronden kansloos verloor. Eén keer door een soort herdersmat. Toch ben ik erg onder de indruk van zijn schaken: een hoog peil dat we voor de jeugdclub moeten behouden. Uiteindelijk werd hij 4de.
Carlo en Patrick speelden in dezelfde groep. Daar deden ook twee 6-jarigen mee. En die konden akelig goed schaken. Patrick miste het geluk: een paar keer kwam hij gewonnen te staan, maar verloor alsnog. Carlo speelde ook zeer verdienstelijk, zeker voor iemand die pas 2 maanden lid is van de club. Uiteindelijk werden ze samen met het 6-jarige meisje gedeeld 5de.
Mariëlle werd 4de. Ze had goede kansen om een prijs te winnen, maar de goede stellingen in twee van de vier eerste partijen gingen verloren. In de laatste 3 ronden won ze echter. Ook zij was in de laatste ronde erg moe. Ze gaf in die partij twee keer een dame weg. Met de derde dame gaf ze schaak in een eindspel K+D tegen K+D (zonder andere stukken). De tegenstander zag niet dat Mariëlle naast schaak ook de dame aanviel en in plaats van te ruilen gaf hij zijn dame (ook al de 2de van de partij) weg. Hierdoor haalde Mariëlle 3 punten.
Al met al een leuk toernooi. Onze jeugdschakers waren enthousiast en zelfs tussen de ronden bleven ze tegen elkaar schaken. Ook een erg goede leerschool, we moeten maar vaker meedoen met de jeugdschakers van Ten Boer. Roelof


Het jeugdtoernooi in Haren in volle gang; in de wandelgangen zien we ook de begeleider van de deelnemende schakers uit Ten Boer: Roelof Kroon (foto website Schaakclub Haren).

Geen opmerkingen: