dinsdag, december 09, 2008

Vuurwerk (slot) + de stand bij SC Ten Boer

Als vervolg op mijn betoog (zie de post van gisteren) tegen het jaarlijkse vuurwerkdrama nog even het volgende.

Het Comité Staakt het Vuren heeft op een bijeenkomst (maandag) weer gepleit voor het afschaffen van het afsteken van vuurwerk door particulieren, maar neemt voorlopig genoegen met een debat in de Tweede Kamer. Aldus de Volkskrant van vandaag, dinsdag 9 december.

Alle politieke partijen zijn uitgenodigd, maar schitteren door afwezigheid, terwijl het Comité toch minstens de helft van de Nederlandse bevolking achter zich heeft. Ook mevrouw Verdonk is verhinderd. "Geen tijd". Volgens mij heeft zij het te druk met de vraag wie er nu weer eens de laan uitgestuurd moet worden.

Kennelijk heeft de politiek niet zo'n belangstelling voor dit onderwerp (niet sexy, meldt de krant). Het zal wel veel geld in het laatje brengen en dat is altijd het belangrijkste. Gek genoeg is het diezelfde overheid die zich geschokt toonde (alweer de Volkskrant (9 december 2008, p.3) in: Comité tegen vuurwerk rekent voor: 900 miljoen euro schade) toen Jan Tjeerd de Faber (voorzitter van het Oogheelkundig Genootschap) meldde dat hij op 1 januari 2008 een kleine vijftig gevallen van oogletsel in het Oogziekenhuis Rotterdam binnenkreeg. Teletekst heeft dan juist gemeld dat Nederland een rustige jaarwisseling achter de rug heeft.

(Albert: bij ongelukken met kerncentrales haast de overheid zich ook altijd mee te delen dat er geen gevaar voor de volksgezondheid is).

Achttien van de bijna vijftig personen hadden blijvend letsel, tien werden er blind en vier ogen heeft hij operatief verwijderd. (Ja, het was heel rustig). Afgezien van de persoonlijke drama's: drie keer raden wie de rekening heeft mogen betalen en, niet te vergeten, die eerder genoemde 900 miljoen.

Ik neem aan dat al die, nu gehandicapte, personen momenteel tegen vuurwerk zijn: jammer, iets te laat.

We hebben het hier wel te verstaan over één ziekenhuis in Nederland. Iets dergelijks gaan we dus over een paar weken weer beleven. Misschien moet de overheid toch eens gaan nadenken en wat tijd vrijmaken.

#############################

Dan (o, plotselinge overgang) naar Schaakclub Ten Boer. Misschien vanavond vuurwerk in het Buurhoes, maar dan op het sportieve vlak!

Hieronder de wekelijkse nieuwe tussenstand in de onderlinge competitie, nu na 13 ronden:

1. Roelof Kroon 231½ p
2. Klaas Dijkhuizen 225 p
3. Albert Prins 166½ p
4. Piet Beetsma 149 p
5. Jan Pilon 146½ p
6. Baudewijn Michel 119½ p
7. Marten Berends 115½ p
8. Harm Buter 108½ p
9. Gerard Zijlema 104½ p
10. Wopko Dijkema 92 p
11. Ad Mertens 84½ p
12. Erik Stam 71½ p
13. Wim van Dijken 68 p
14. Alfred Rodenboog 66 p
15. Free Blok 55½ p

Geen opmerkingen: