woensdag, april 15, 2009

Clubcompetitie SC Ten Boer: ronde 30 + nieuwe stand


Dinsdagavond 14 april: ronde 30 in de onderlinge competitie van Schaakclub Ten Boer.

De uitslagen:

Klaas Dijkhuizen (w) - Baudewijn Michel (z) : ½ - ½
Piet Beetsma (w) - Albert Prins (z) : ½ - ½
Ad Mertens (w) - Wopko Dijkema (z) : 0 - 1
Harm Buter (w) - Marten Berends (z) : 0 - 1
Alfred Rodenboog (w) - Wim van Dijken (z) : 0 - 1

Afwezig waren: Roelof Kroon, Jan Pilon, Erik Stam en Free Blok.

Van twee partijen heb ik te weinig gezien om er iets zinnigs over te kunnen zeggen: die van Harm tegen Marten en die van Alfred tegen Wim. Van de bittere strijd tussen Wopko en Ad zag ik nog net het eind: Ad gaf op toen zwart nadacht over de final blow.

Baudewijn verzette zich weer eens taai, nu tegen Klaas. In het eindspel leek wit de beste papieren te hebben, omdat zwart pas op de plaats moest maken en de witte koning rustig het strijdtoneel kon naderen. Na een grote afruil ontstond een pionneneindspel waarbij het erom ging wie de beslissende tempozet kon doen. Wit dacht dat zwart de gelukkige was en bood remise aan, wat Baudewijn aannam. Even later bleek dat wit een klein zetje over het hoofd had gezien, waarmee hij zwart in beslissende tempodwang had kunnen brengen. Zo gaan die dingen....

Ik weet hier zelf alles van. Voor de derde keer in successie (Klaas, Marten en nu Piet) kreeg ik een gewonnen stelling op het bord en voor de derde keer ging het feest niet door. Gaf ik tegen Klaas nog de winst compleet uit handen, na een remiseaanbod te hebben afgeslagen, tegen Marten stelde ik nota bene zelf remise voor en tegen Piet ging het niet anders. Na met zwart heel lichte verdedigingsperikelen te hebben overwonnen, maakte ik een gezonde kwaliteit buit op de damevleugel, die door de witte agressie aan diens kant wat onontwikkeld was gebleven. Wit stelde even later remise voor wat ik afsloeg, om meteen op de volgende zet zelf remise aan te bieden (voor de tienduizendste keer), juist op het moment dat een snel winnende afruil aan de orde was. Remise voorstellen met een kwaliteit voor: je moet even op het idee komen, maar idee en uitvoering kun je rustig aan Albert overlaten!

Nog vier lange en bange ronden te gaan....

De stand na 30 ronden:

1. Klaas Dijkhuizen..... 497½
2. Roelof Kroon......... 419
3. Albert Prins......... 334
4. Piet Beetsma......... 310½
5. Marten Berends....... 289½
6. Baudewijn Michel..... 274
7. Jan Pilon............ 244
8. Wopko Dijkema........ 228
9. Harm Buter........... 224
10.Gerard Zijlema....... 220½
11.Ad Mertens........... 171
12.Free Blok............ 161½
13.Erik Stam............ 159½
14.Wim van Dijken....... 155½
15.Alfred Rodenboog..... 139

Geen opmerkingen: