zaterdag, september 05, 2009

SC Ten Boer en het Orgel in Zuidwolde



Schaakstukken in de regen

Zuidwolde op 5 september 2009

Het orgel van de kerk in Zuidwolde wordt gerestaureerd en de kosten
(ca. € 300.000) moeten voor 1/6 gedeelte door de gemeente worden opgebracht. De plaatselijke commissie van het SOGK (Stichting Oude Groninger Kerken) wilde daarom een feestdag organiseren, met allerlei activiteiten die geld konden opbrengen voor het goede doel.
In dat kader benaderde men ook Schaakclub Ten Boer, om ter plekke tegen bezoekers te schaken om een kleine inzet. De enthousiaste schakers Jan Pilon, Roelof Kroon en Albert Prins waren bereid daar de ochtend voor uit te trekken en ontmoeten elkaar op zaterdagochtend 5 september bij het Buurhoes in Ten Boer. Het vertrek werd echter een half uur uitgesteld, omdat een aldaar geparkeerd busje ineens achteruit kwam zetten en daarbij de auto van Roelof, die daar net even stilstond, aanreed.

In het als vanouds gastvrije Buurhoes werd met vereende krachten het internationaal schadeformulier ingevuld (wie kent het niet) onder het genot van door Cor en Nina beschikbaar gestelde koffie.
Toen dat allemaal was afgehandeld trokken we richting Zuidwolde. Daar aangekomen zagen we al enkele kraampjes langs het water, met grote stukken plastic, die vrolijk wapperden in de wind, ter bescherming tegen de regen, die overvloedig neerdaalde. Wat dat betreft had de organisatie een betere dag kunnen treffen.


Omdat Jan gelezen had dat we in de Schoolstraat moesten zijn, waar ter hoogte van huisnummer 12 het schaken zou plaatsvinden, sloegen we deze geheel verlaten straat in, waar op een parkeerstrookje naast de weg zich een aantal kleumende houten schaakstukken bevond. Later vernamen we dat SC Bedum ze had gebracht. Bij nummer 12, even verderop, kwam de bewoner die had opgemerkt dat wij ons verdacht naast zijn huis hadden opgesteld, naar buiten om te informeren wat de bedoeling was. Hij bleek van het schaken niets af te weten. Dat schoot niet op. Wij liepen vervolgens het dorp door, langs de aanwezige 6 of 7 kraampjes, de uitnodigende blikken van de neringdoenden trotserend, om te ontdekken dat de kerkdeur stevig op slot zat. Een gebouw waar het uiteindelijk om draait moet op zo'n dag natuurlijk open zijn! Daar had bijvoorbeeld (met heel weinig extra moeite) ook het schaken zich kunnen afspelen.


De kerk van Zuidwolde

We liepen verder door het dorp en kwamen bij een kleine tent: onbemand. Roelof maakte daar, onder het motto: je moet toch wat, een actiefoto van schaker Albert, met (gewoontegetrouw) de fles binnen handbereik.
Dat mag in de krant! Albert (ondanks alles) in een goed humeur!

Er kwamen twee mensen aanlopen die we tot de organisatie mochten rekenen, die zich beklaagden over het weer en andere ongunstige omstandigheden. Het schaakbord had moeten bestaan uit witte en zwarte tegels die ergens vandaan hadden moeten worden gehaald, maar dus niet gehaald waren. Men had eigenlijk van alles kunnen doen, maar het niet gedaan. daar kwam het wel zo'n beetje op neer. "Mag ik u een kopje koffie aanbieden", sprak zij vervolgens en we liepen samen naar wat waarschijnlijk het dorpshuis is, maar toen ik daar, iets verlaat, binnenkwam, zag ik nog net Roelof de koffie afrekenen (moet nog worden goedgemaakt).

De dame van de organisatie deelde ons in een volgend onderhoudend gesprekje op het laatst mee dat we eigenlijk wel weer naar huis konden gaan. We zouden oorspronkelijk tot 12 uur blijven en voor opvolgers in de middag had men in de regio geen andere schakers bereid gevonden. We zijn toen inderdaad vertrokken, na hier en daar nog wat gekocht te hebben, om tenminste niet helemaal voor niets te zijn gekomen en toch een kleine bijdrage te leveren. Maar we hadden er ons wel iets anders van voorgesteld! Bij nader inzien vraag ik me trouwens af hoeveel mensen er tussen 10 en 12 uur zouden hebben meegedaan als het schaken wèl piekfijn was geregeld, m.a.w. in een eigen kraampje (tussen de andere deelnemers aan het water en niet in een straatje waar verder niets te doen is), of in de kerk èn als uiteraard het weer Zuidwolde niet in de steek had gelaten. Ik ben toch bang dat het een heel klein aantal zou zijn geweest....

Niettemin hopen we natuurlijk dat Zuidwolde er hoe dan ook in slaagt met deze dag en met ongetwijfeld andere noodzakelijke projecten, veel geld bijeen te brengen en dat het orgel in volle luister weer terugkomt in de kerk!

P.S. Opmerkelijk was nog, na wat ons bij het Buurhoes was overkomen, dat we in Zuidwolde, in een uur tijd, twee keer getuige waren van een bijna-aanrijding doordat een autobestuurder opeens achteruit reed, terwijl er pal achter hem een auto stond. Het heeft er alle schijn van dat de achteruitkijkspiegel een verwaarloosd onderdeel van de auto aan het worden is!

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Topstukje Albert. Je hebt de toon van de dag goed geraakt.

Overigens heeft de aardige bestuurder van de bestelauto die me bij het Buurhoes aanreed gebeld. Het schadeformulier is nu volledig en kan verder afgehandeld worden. Een zeer sympathieke persoon uit Bedum!!

Groet,

Roelof

Anoniem zei

Beste Albert,

Wat een hartverscheurende avonturen in Zuidwolde en Ten Boer! Met intense bewogenheid heb ik jouw verslag gelezen, en er ondanks alles bijzonder van genoten (en mijn vrouw ook). De kerk heeft in de loop der eeuwen veel te danken gehad aan de bewonderenswaardige moed van martelaren, maar jullie kunnen er ook wat van! Erg fijn dat jullie het orgel van Zuidwolde op deze unieke manier wilden ondersteunen!

hartelijke groet uit Friesland,
Jan Kroon
Erg fijn dat jullie de kerk van Zuidwolde