woensdag, oktober 07, 2009

SC Ten Boer: 5e ronde clubcompetitie


Gisteravond werd de 5e ronde in de onderlinge competitie gespeeld. De resultaten waren als volgt:

Roelof Kroon (w) - Albert Prins: 1 - 0
Klaas Dijkhuizen (w) - Jan Pilon: 1 - 0
Wim van Dijken (w) - Wopko Dijkema: ½ - ½
Alfred Rodenboog (w) - Harm Buter: 0 - 1
Marten Berends (w) - Gerard Zijlema: ½ - ½
Free Blok (w) - Baudewijn Michel: 0 - 1

Afwezig waren: Piet Beetsma en Ad Mertens.

Van de partijen 3, 5 en 6 heb ik vrijwel niets gezien, hieronder daarom iets over de andere drie.

Alfred (wit) en Harm sloegen elkaar krachtig om de oren. Aanvankelijk leek het erop dat Harm makkelijk zou gaan winnen omdat Alfred wat nonchalant met het kostbare hout omsprong. Er kwam enige kentering in de strijd toen Harm geheel onnodig zijn dame tegen wat licht materiaal inleverde, maar gelukkig voor hem (en dat was dan weer pech voor wit) stonden de witte stukken toen zo ongelukkig dat Harm in de herkansing alsnog de volle winst kon binnenhalen.

Klaas (wit) en Jan speelde een heel spannende partij. Klaas offerde (wie kent hem niet?) op een gegeven ogenblik een stuk en kreeg daar ook uitstekende kansen voor terug. Die wist hij kennelijk niet in winst om te zetten, want toen Roelof en ik vanuit de caféruimte, na analyse van onze eigen partij, weer eens poolshoogte kwamen nemen, had de partij net zijn climax bereikt. Beide spelers waren in tijdnood en zowel wit als zwart had volop winstmogelijkheden in een fraaie maar ook moeilijke stelling. Zwart had de meeste kans op de volle buit, maar verdwaalde in het doolhof van goede en verkeerde paden, waarbij hij ook nog lichtelijk van zijn stuk werd gebracht doordat Klaas met opgewekt stemgeluid na een van zijn zetten het woord "mat" liet horen, terwijl dat duidelijk niet het geval was. Hoe dan ook: wit sloeg, na zwarts gemiste kansen, zelf toe en won. Veel lef en constant superalert blijven voor het uitdelen van de beslissende tik werden weer eens beloond!

PILON

DIJKHUIZEN

Wit speelde: 1. Tg1+? Winnend voor zwart is nu: 1... Lg2+! 2. Kc1 Tb1+! 3. Kxb1 (3. Kd2 Dxc3 mat) Pxc3+ 4. Kb2 Db4+ 5. Ka1 Pxe2 6. Txg2+ Kh8 wint.

Zwart staat ook gewonnen na 1. Dg4+ Kh8 2. Ld4+ f6 3. Txf6 Pxc3+ en nu moet wit 4. Lxc3 Dxc3 doen, omdat 4. Kc1 Pxa2+ 5. Kd1 Lf3+ 6. Dxf3 Tb1+ 7. Ke2 Dxe1 mat is.

Jan speelde echter 1...Kh8? waarna Klaas het afmaakte met 2. Ld4+ f6 3.Txf6! Lf3+ (3...Pxc3+ is nog de enige uitweg, maar na 4. Lxc3 staat zwart verloren) 4.Tb6+ 1-0

In de partij tussen Roelof (wit) en Albert werd laatstgenoemde al snel in de verdediging gedrongen. In een fase van de partij waarover de witspeler later zei dat hij het gevoel had gekregen niet meer volledig controle over het geheel te hebben, meende zwart eindelijk een agressieve (dame)zet te kunnen plaatsen. Hier was even langer nadenken op zijn paats geweest, want de zet in kwestie was meteen wat men in vakkringen een grafzet pleegt te noemen. De aanval van de zwarte dame kon eenvoudig worden gepareerd en wat meer was: de dame bleek opeens ingesloten te zijn en was niet meer te redden. Albert probeerde nog iets, maar Roelof antwoordde sterk en zwart gaf op.


Na 5 ronden is de volgende stand bereikt:

1. Roelof Kroon 109½ p
2. Piet Beetsma 85½ p
3. Klaas Dijkhuizen 84 p
4. Baudewijn Michel 76 p
5. Albert Prins 70 p
6. Jan Pilon 62½ p
7. Wopko Dijkema 53½ p
8. Wim van Dijken 51½ p
9. Free Blok 49 p
10. Ad Mertens 42 p
11. Harm Buter 41 p
12. Alfred Rodenboog 35½ p
13. Gerard Zijlema 32½ p
14. Marten Berends 22½ p

Geen opmerkingen: