woensdag, oktober 28, 2009

Seizoensopening Ten Boer 2 + Clubcompetitie ronde 8

Dinsdagavond 27 oktober: de seizoensstart van het 2e team van Ten Boer. In een thuiswedstrijd tegen Bedum 2 (3e klasse B) probeerden onze mannen er iets van te maken. Het liep helaas (en dat nog wel na de recente aansporingen van Alberts SchaakBlog) niet goed af:

Ten Boer 2 - Bedum 2 : 1 - 3

1. Harm Buter (z)(1440) - D. van Leusen (w)(1637) : 0 - 1
2. Wopko Dijkema (w)(1437) - M. van Heumen (z)(1469) : 1 - 0
3. Wim van Dijken (z)(1424) - R. de Vries (w)(1331) : 0 - 1
4. A. Rodenboog (w)(1100) - W. Kruize (z)(1306) : 0 - 1

Harm stond in het middenspel goed en ik weet niet wat er allemaal mis is gegaan, maar zag wel dat hij opgaf en toen inmiddels een dame achterstond. Waarschijnlijk moet de conclusie dus luiden dat hij dit zeer waardevolle stuk in de aanbieding had gedaan.

De tegenstander van Wopko was druk bezig onze man mat te zetten, maar wat beide spelers even over het hoofd zagen was dat Wopko tussen de bedrijven door, al verdedigend, een schaakzet afleverde. Het mat ging dus niet door en zwart moest alsnog het schaak pareren, wat alleen maar kon door de dame (verplaatst voor de matzet!) er tussen te zetten. Die ging toen verloren en zwart gaf op. Hoe vervelend én vreugdevol kan het schaakspel zijn!

Wim onderschatte kennelijk de mogelijkheden van zijn tegenstander en rocheerde op een zeer gevaarlijk moment. Wit kon namelijk met zijn daaropvolgende zet beide zwarte paarden tegelijk aanvallen en deed dat ook. Zwart kon de schade aanvankelijk nog beperkt houden tot een slechtere pionnenstelling, maar moet later nog meer fouten hebben gemaakt want een en ander liep uit op een eindspel waarin beide partijen zo'n 6 pionnen hadden, maar wit bovendien een loper. Zwart staakte toen de ongelijke strijd.

Jeugdspeler Alfred Rodenboog speelde in het begin goed in zijn eerste officiële NOSBO-partij, maar kwam in het eindspel toch op achterstand en gaf even later op. Volgens Roelof had hij eerder in de partij zefs twee keer de winst gemist.

Jammer, maar het is niet anders. Op naar de tweede ronde, mijne heren!


Ook werd op deze avond de 8e ronde gespeeld in de clubcompetitie. De uitslagen:

Baudewijn Michel (w) - Roelof Kroon : 0 - 1
Jan Pilon (w) - Piet Beetsma : 1 - 0
Albert Prins (w) - Klaas Dijkhuizen : ½ - ½
Free Blok (w) - Gerard Zijlema : 0 - 1
Anna Bruijn (w) - Marten Berends : 0 - 1

Baudewijn wist lange tijd stand te houden tegen Roelof, maar bezweek laat op de avond alsnog onder de niet aflatende druk van de huidige nummer 1 in de onderlinge competitie.

Jan kwam in het begin van de partij tegen Piet een pion voor, als ik het goed begrepen heb omdat Piet iets te vrijgevig was geweest. Hoe dan ook, de witspeler bouwde deze kleine voorsprong nauwkeurig uit en liet een kostbare overwinning noteren.

Albert kwam beter uit de openingsfase dan Klaas. Laatstgenoemde verklaarde later dat alles verkeerd stond. Bovendien raakte zwart in grote tijdnood. Hij kwam hier zonder kleerscheuren uit te voorschijn en had toen het geluk dat wit op het hoogtepunt van de strijd pardoes een kwaliteit kado deed. Zwart bleef echter zijn stelling niet vertrouwen, omdat wit over een verontrustende vrijpion beschikte en een sterk loperpaar en bood remise aan, wat door wit werd aangenomen.

Hierboven de stelling bij Albert (wit) tegen Klaas, na de 23e zet van zwart. Wit had hier ongeveer twintig minuten, zwart ongeveer twee (tijdcontrole na 35 zetten). Het vervolg was:

24. Dc2
(Da4 ziet er sterk uit) Pg6 25. g3 Pf8 26. Df5 Txc5 27. bxc5 Pe6 28. Lc3 g6 29. Dc2 Kg7 30. Tb1 Te7 31. Da4 Lxe5 32. fxe5 Lb7 33. c6 Lc8 34. La5 (de witte stelling wordt steeds beter en zwart heeft weinig in te brengen) De8 35. Lxd5 Pxd4 36. Dxc4 (wit moet nu gewonnen staan; mooie bijkomstigheid is dat loper a5 zicht houdt op e1!) Pb5 (de tijdcontrole is voorbij, zwart heeft het min of meer op zijn tandvlees weten te klaren en meteen ziet wit (ultieme spanning zullen we maar zeggen) hier de dreiging Pa3 over het hoofd) 37. a4? Pa3 38. Dd3 Pxb1 39. Dxb1 en hier bood de zwartspeler tot verrassing van wit remise aan. Zoals hierboven vermeld zag hij geen heil meer in de eigen stelling, ondanks de zojuist met smaak genoten kwaliteitswinst. Wit heeft inderdaad de niet misselijke vrijpion op c6 en het loperpaar, waardoor pion e5 voorlopig voor zwart taboe is. Een mooie stelling voor een analyse!

Tenslotte Free en Anna: zij konden het respectievelijk tegen Gerard en Marten op den duur niet bolwerken en gingen strijdend ten onder.

Een dezer dagen de nieuwe tussenstand.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Hallo Albert,

Ik meende toch waar te nemen dat Klaas na de tijdnood behoorlijk wat kleerscheuren had, maar dat de (schitterende) spanning van het duel tussen jullie twee er voor zorgde dat je pardoes in de gewonnen stelling een kwaliteit weg blunderde. Maar ik kan het verkeerd hebben. Ik kreeg niet veel mee van jullie partij, omdat ik het er zelf veel te kwaad mee had om Baudewijn te weerstaan, die een puike partij speelde.

Ben benieuwd of we de zenuwslopende stellingen uit de tijdnood van jullie partij nog op het weblog zien!

Alfred speelde een goed partij. Gedurfd en aanvallend. Hij miste twee keer zelfs de winst. Een goed debuut!

Roelof

Anoniem zei

Wat een heroïsch gevecht!

Roelof