donderdag, december 17, 2009

Oplossing opgave 203 (van 12 december)

Ineens is het winter. Sneeuwduinen voor de deur. Was de maand november nog een 'warme' maand, nu halen we de 'schade' in. Sneeuwoverlast in bijna het hele land. Met enige moeite hebben we, gemotoriseerd nog wel, kans gezien een jand vol provimand (even geleend van Henk Elsink) bij de supermarkt op de kop te tikken, waarbij de wijn later dubbel berekend bleek te zijn, een kniesoor die daarop let, om daarna weer naar huis te glibberen, waar je onder die barre omstandigheden dan nog het beste kunt zijn.

Na de vele overbekende huiselijke beslommeringen heb je weer tijd voor iets anders en dan valt al snel het spiedend oog op de computer, zeker als je een schaakblog onderhoudt (vandaag post 903(!!) sinds juni 2006!).

Even eerder dan aangekondigd volgt hier daarom de oplossing van opgave 203. Het ziet er niet echt naar uit dat er nog antwoorden binnenkomen, dus vooruit met de geit, een uitdrukking waar je deze dagen mee op moet passen. Je zou er bijna vegetariër van worden.


In de bovenstaande stelling had zwart diverse voorzettingen, waaronder het enigszins voor de hand liggende 1. ... Dxh5+. Hij speelde echter op mat en kwam met de zet 1. ... Te7. Wat volgde?

Antwoord: Kestler - Pesch (Trarbach 1956)

Na 1. ... Te7(?) volgde: 2. Ta8+ Kh7 3. Th8+! Kxh8 4. Dh6+! Dxh6 en het is pat. Het motto: weg met al die overbodige houtjes!

Geen opmerkingen: