zaterdag, januari 23, 2010

Verlies tegen SISSA: SC Ten Boer uit NOSBO-beker

Het is het bekerteam van Schaakclub Ten Boer gisteravond niet gelukt om voor een stunt te zorgen: na een enigszins emotionele avond stond er 3 - 1 op het scorebord in het nadeel van Ten Boer en daar moe(s)ten we het mee doen. Wat die emoties betreft, die begonnen al meteen. Terwijl n.b. wedstrijdleider Dijkhuizen van Ten Boer contact had opgenomen met de wedstrijdleider van SISSA om te vragen om de wedstrijd niet later dan 19.45 (eigenlijk hoeft dat niet eens te worden gevraagd, omdat het vanzelfsprekend is) te laten beginnen, werd ons, bij binnenkomst in het Denksportcentrum, doodleuk te verstaan gegeven dat we om 20.00 uur zouden beginnen. Nu speel ik al sinds ca. 1965 in de NOSBO, maar van zo laat beginnen heb ik nog nooit gehoord en ook niet meegemaakt. Bovendien zaten onze tegenstanders op dat tijdstip nog steeds niet achter de borden en duurde het toen nog 5 á 10 minuten voordat we eindelijk konden beginnen.

Het komt er kort en goed op neer, zo moeilijk is het niet om je dat te realiseren, dat je je eigen clubavond uiteraard niet moet laten beginnen ná het begintijdstip van NOSBO-wedstrijden: doe je dat wel, zoals SISSA, dan kun je vroeg of laat moeilijkheden verwachten en dat is dan helemaal terecht. Dat de wedstrijdleider van de NOSBO voor beginnen om acht uur SISSA toestemming heeft gegeven (zoals ik in een mailtje van die club lees) is onbegrijpelijk. Je hebt een reglement, maar vervolgens kan kennelijk iedere club daarin naar believen zijn eigen wijzigingen aanbrengen. Amateurisme (en dat kan niet, ook al zijn we amateurs) op en top.

Vervolgens een tweede voorval. De tegenstander van Roelof aan het 1e bord kwam niet opdagen en na geruime tijd (20-25 minuten) kwam men op het idee iemand anders op te stellen. Dat lijkt tegen alle logica in te gaan. De opstelling staat zwart op wit en wordt later als de partijen aan de gang zijn, rustig gewijzigd. Of dat allemaal kan is uit de NOSBO-regels (voor de verandering) weer eens niet op te maken, daar wordt wel over vervanging gesproken, maar er wordt niet bij vermeld of dat vóór het begin van de partijen moet gebeuren of dat dat ook later nog kan, wat mij trouwens een erg vreemde zaak lijkt. Misschien handig om nog eens aan de regels een tijdstip toe te voegen, waarop, als die onwaarschijnlijke vervanging al mogelijk is, die uiterlijk moet plaatsvinden. De NOSBO-regels blinken niet uit (zoals al eerder betoogd op Alberts SchaakBlog) door duidelijkheid, maar vallen helaas geregeld op door het achterwege laten van finesses die bij eventuele meningsverschillen nu net van beslissende betekenis kunnen zijn.

-------------------------------

Hoe dan ook, Roelof liet zich door zijn 'tweede' tegenstander niet verontrusten en won in een niet al te lange partij.

Klaas stond op gegeven moment aanzienlijk beter dan zijn tegenstander en ook materiaal voor, maar raakte toen kennelijk het spoor bijster. Men ging een dame-eindspel in met aan elke zijde nog enkele pionnen en aan SISSA-kant een extra loper (of het niets is). Er deden zich voor wit ondanks die achterstand toch nog diverse(!) mogelijkheden voor om remise te bereiken, maar op de een of andere manier wist Klaas die niet te benutten en hij verloor.

Net als aan bord 1 was ook in mijn partij sprake van een groot ratingverschil: een kleine 300 punten. Ondanks dat moest mijn tegenstander er (zoals hij later ook opmerkte) hard voor werken. In het eindspel had ik nog steeds goede mogelijkheden, maar zoals dat vaker gaat tegen een op papier sterker iemand, was er veel tijd gaan zitten in het een beetje 'bijblijven' of, als men wil, 'keepen' en dat brak me in deze laatste fase behoorlijk op, toen ik te weinig tijd had om nog behoorlijk te kunnen nadenken. De minder goede zetten komen dan vanzelf en ook gisteren was dat jammer genoeg het geval.

Piet (bord 4) stond geruime tijd heel goed en misschien wel op winst. Hij dacht op zeker moment de winnende combinatie te kunnen uitvoeren, maar helaas overzag hij daarbij de gevolgen van een venijnig schaakje en weg was de betere stelling en het punt.

JSV SISSA 1 - SC Ten Boer 1: 3 - 1

1. M. Pouw (w)(1800) - Roelof Kroon (z)(2065): 0 - 1
2. E.-J. Walinga (z)(2011) - Klaas Dijkhuizen (w)(1957): 1 - 0
3. E. Salihbegovic (w)(2005) - Albert Prins (z)(1730): 1 - 0
4. M. Hemmes (z)(1860) - Piet Beetsma (w)(1702): 1 - 0

Geen opmerkingen: