woensdag, maart 03, 2010

Gelijkspel voor Ten Boer 1; tweede team speelt niet

Het is maar goed dat ik gisteren op het weblog sprak van een gematigd optimisme, waarmee we de uitslag van de wedstrijd Ten Boer 1 - Groningen 6 tegemoetzagen. Met een kleine voorsprong van 1,5-0,5 (Roelof en Gerard) begonnen we gisteravond aan de overige zes partijen, waaruit we dus eigenlijk 3 punten moesten zien te halen. Het werden er uiteindelijk maar 2,5 waardoor een wat moeizaam gelijkspel werd bereikt.

Tegenvallers waren de nederlagen van Klaas en Piet. Jan speelde een goede partij en kwam in het gevorderde eindspel, na een fout van zijn tegenstander op winst te staan. Helaas had hij toen nog minder dan twee minuten op de klok en bood remise aan, wat werd aangenomen. Marten wist een kostbaar winstpunt in de wacht te slepen en Wopko bleek weer een goede invaller door een remise binnen te halen. Ik speelde zelf, gekweld door lichamelijke ongemakken als daar zijn verkoudheid en hoofdpijn, toch een redelijke partij, waarbij ik heel dicht bij de winst kwam. Op een geven moment kon ik op twee manieren een pion winnen: óf eerst twee tegen twee stukken afruilen en dan de pion nemen, óf meteen de pion slaan, gevolgd door eerder genoemde afruil. Bij nader inzien was de eerste methode beter (ik koos natuurlijk met vaste hand de tweede), omdat ik dan vermeden had wat er nu op het bord kwam: een pionneneindspel met weliswaar één pion voorsprong, maar ook met ongelijke lopers: niet meer te winnen.

De totale uitslag overziend, kunnen we wel stellen dat ons overwicht in rating niet bepaald uit de verf gekomen is...

SC Ten Boer 1 - SC Groningen 6: 4 - 4

1. Roelof Kroon (z)(2101) - A. Tasma (w)(1807): 1 - 0
2. Klaas Dijkhuizen (w)(1868) - T. Loos (z)(1663): 0 - 1
3. Albert Prins (z)(1769) - O. Sield (w)(1580): ½ - ½
4. Piet Beetsma (w)(1701) - W. Krijnen (z)(1553): 0 - 1
5. Jan Pilon (z)(1677) - B. ter Bogt (w)(1592): ½ - ½
6. Wopko Dijkema ((w)(1424) - R. Swarts (z)(1512): ½ - ½
7. Marten Berends (z)(1570) - J. Tamminga (w)(1540): 1 - 0
8. Gerard Zijlema (w)(1554) - P. Zilverberg (z)(1447): ½ - ½

Het tweede team dat tegen Haren 7 zou spelen, moest de wedstrijd afgelasten, wegens diverse afzeggingen. Als een kleine club, zoals de onze, met 13 volwassenen en 2 jeugdspelers (die nog geen externe wedstrijden hebben gespeeld) twee competitieduels tegelijk moet afwerken, dan is dat natuurlijk vragen om moeilijkheden. Komen er dan bijvoorbeeld drie afzeggingen binnen, één voor het 1e team en twee voor het 2e, zoals nu, dan hang je. Misschien zou het aanbeveling verdienen om bij de planning van de competitie hier enigszins rekening mee te houden. Voor grote clubs geldt een en ander uiteraard niet, of in ieder geval veel minder, omdat men daar logischerwijs vaak ruim in de invallers zit. Dit even geheel (maar toch niet helemaal) terzijde.

Voor de onderlinge competitie kwam de jeugd in actie tegen het 'restant' van Ten Boer 2:

Alfred Rodenboog (w) - Ad Mertens: 0 - 1
Free Blok (w) - Anna Bruijn: 1 - 0

Afwezig waren: Harm Buter, Gerard Zijlema, Baudewijn Michel, Wim van Dijken en Roelof Kroon (die later op de avond nog wel arriveerde als geïnteresseerde toeschouwer).

1 opmerking:

Anoniem zei

Anoniem zei...
Volgens mij was het eindspel van Jan remise in alle varianten. In ieder geval in de eindstelling. Ik heb tenminste nog geen winstweg gevonden. Het pionnen eindspel is razend interessant. Ik hoop dat ik één dezer dagen nog wat tijd vind om er nog eens naar te kijken.

Roelof

3 maart 2010 12:47