donderdag, oktober 21, 2010

Uithuizen - St. Petersburg: 1 - 0

Familieleden, terug van vakantie in Rusland, stuurden onderstaande foto (even klikken) naar Alberts SchaakBlog:


Schaakspel in St. Petersburg


Zij schrijven in hun mail: Dit schaakspel bevindt zich in het zomerpaleis van de Tsaar even buiten St. Petersburg. Het staat in een kamer, waar men verschillende spelletjes kon spelen. Het bevindt zich naast de eetzaal. Als de gasten zich hadden volgegeten, gingen ze spelletjes doen. Was het eten wat gezakt, dan schepten ze zich nog maar eens een portie op.

Alberts SchaakBlog ziet het helemaal voor zich. Toevallig hebben we enkele maanden geleden met elkaar een bezoek aan de Menkemaborg gebracht, waar men in één van de kamers, vermoedelijk nog niet zo heel lang geleden, ook spellen heeft neergezet, waaronder uiteraard het koninklijke spel.

Schaakspel in Uithuizen

Waarschijnlijk ging het daar trouwens precies zo als in het verre St. Petersburg en liet men zich vóór het divertissement ook de spijzen en danken goed smaken!
Maar wat de 'kenner' meteen opvalt en wat Alberts SchaakBlog ook al eens eerder heeft aangekaart (zie bijvoorbeeld mijn bijdrage van 18 juli 2006, getiteld Chess in the movies), is dat op tentoonstellingen, in winkels enz., het bord vaak verkeerd ligt! In dat opzicht vertoont de foto uit Rusland een vertrouwd beeld, ook al hadden we het van de Russen, met hun rijke schaakverleden, nou net niet verwacht.... Als we goed kijken zien we dat het bord in Uithuizen correct is neergelegd! Ook in dit opzicht gaat er kennelijk niets boven Groningen! Het is maar een weet!

Geen opmerkingen: