donderdag, november 25, 2010

Schoolschaakkampioenschap Bedum / Ten Boer

Van Thea Heersema (dank!) ontving Alberts SchaakBlog het volgende verslag, samen met de vier bijgevoegde foto's:

Op 24 november was het jaarlijkse schoolschaak toernooi Bedum/Ten Boer. Helaas was de deelname met 43 schakers iets kleiner dan vorig jaar. Van de Huifkar deden 7 kinderen mee en van de Fontein 12. Het grootste deel is lid van de schaakclub. Het toernooi werd geleid door Marcel Kuiper en Roelof mocht natuurlijk helpen. Het was een kleine ruimte in de Walfridus school en soms behoorlijk rumoerig.


Knap dat de kinderen zich zo goed concentreerden. Er werden 7 rondes gespeeld volgens Zwitsers systeem zonder klok met arbitrage na 25 minuten. Meestal waren de partijen al ruimschoots afgelopen voordat dit nodig was. De schakers van de Huifkar (met oudlid Myrthe, die het heel goed deed) wisten tweede te worden in het scholenklassement (hierbij tellen de beste 4 kinderen). De Walfridus school (met Finn!) werd eerste. Het had echter net andersom kunnen aflopen als Bas een gewonnen staande partij in de laatste ronde niet uit handen had gegeven.

1. Walfridus school 21 ½ pt.
2. De Huifkar 20 ½ pt.
3. De Fontein 17 ½ pt.

De eerste 2 scholen plaatsen zich voor de halve finale.
Voor de laatste ronde stonden Koen en Finn op de eerste plaats met 5,5 punten. Ze kwamen een snelle remise overeen in de verwachting dan 1 en 2 te worden. Op bord 2 speelden Bas en Thijs Rozeboom. Thijs won verrassend en haalde ook 6 punten. Op WP punten werd Finn eerste, Thijs tweede en een licht teleurgestelde Koen derde. Voor Bas was het sneu, hij werd 5de. Bij winst was hij ongedeeld eerste geweest.
De winnaar van vorig jaar, Guus, speelde wat wisselend en eindigde op de 4de plaats met 5,5 punten.
Johanna startte matig maar ging daarna als een speer en scoorde 5 punten. Zij werd gedeeld 5de, op WP punten 8ste.
Myrthe is een vechter en speelde de langste partijen van iedereen. Ze won 2 keer door arbitrage, scoorde 4,5 punt en werd gedeeld 9de, op WP punten 10de.
Hierna volgden Jerimi, Abel, Pepijn en Gerben met 4 punten (gedeeld 12de ).
Lars en Haoran haalden 3,5 punten (gedeeld 20ste). Gerbrich en Chantal hadden 3 punten (gedeeld 26ste) en Colin 2,5 punt (gedeeld 32ste). Lemee en Ryan deden het goed met 2 punten als beginnende schakers en Sharon maakte veel indruk door steeds vrolijk verder te gaan na verlies. Ze wist 1 punt te halen.


Later, op 30 november, kreeg Alberts SchaakBlog ook nog het volgende verslagje toegestuurd:

Finn van Pijkeren en Walfridusschool winnaars Schoolschaaktoernooi Bedum/Ten Boer

Afgelopen woensdagmiddag 24 november heeft in de St. Walfridusschool in Bedum het traditionele schaaktoernooi van de Gemeentes Ten Boer en Bedum plaatsgevonden. Dit toernooi werd door de SV Bedum georganiseerd. Na een spannende strijd over 7 rondes, zonder noemenswaardige problemen., kwam uiteindelijk titelverdediger de Katholieke Daltonschool St. Walfridus als beste school uit de bus. Op de voet (slechts één puntje minder) gevolgd door O.B.S. De Huifkar uit Ten Boer. Beide scholen plaatsen zich hiermee voor de halve finales van het scholenkampioenschap van de NOSBO in maart 2011. Beide winnaars werden gevolgd door C.B.S. De Fontein uit Ten Boer (derde) en de Dr K.Schilderschool (vierde) uit Bedum.

Het individuele toernooi was zo mogelijk nog spannender. In de laatste ronde speelden Finn van Pijkeren (Walfridusschool) en Koen Klomberg (De Huifkar) op bord 1 een snelle remise, waardoor Thijs Rozeboom (Walfridussschool) met een knappe overwinning op Bas Klomberg (De Huifkar) nog langszij kon komen. De drie kwamen gebroederlijk op 6 punten, waardoor de rekenmeesters alle zeilen bij moesten zetten om het eindklassement op te maken.Op grond van de reglementen werd Finn tot winnaar uitgeroepen. Thijs kreeg het zilver omgehangen en Koen moest zonder een nederlaag geleden te hebben genoegen nemen met het brons.

Geen opmerkingen: