maandag, december 13, 2010

GP Westergoo Bolsward, een loterij ....

Finn en Dalarna van Pijkeren nemen hun welverdiende prijzen in ontvangst


Hallo Albert,
Bijgaand een klein verslag van de deelname van Dalarna en Finn van Pijkeren aan het GP Westergoo in Bolsward welke gisteren is gespeeld.In poule D werden de prijzen verloot, ik wist niet dat dit binnen de schaaksport voor kon komen!

Omdat alle voetbalwedstrijden dit weekend wederom waren afgelast werd op het laatste moment in huize Van Pijkeren besloten om deel te nemen aan het GP schaaktoernooi Westerloo in Bolsward. Samen met de twee vriendjes Ivo en Sjors Nissink reisden Finn en Dalarna zaterdag af naar Friesland. Daar hadden zo’n 65 schakertjes zich verzameld om in 8 poules om de prijzen te strijden.

Finn werd ingedeeld in de C-poule en had hierin de laagste rating. Maar hij presteerde boven verwachting en eindigde op de 2e plaats. Na 7 partijen had hij 4,5 pt wat resulteerde in een beslissingswedstrijd om 2e en 3e plaats. Deze wist hij te winnen!

Dalarna en Ivo deden mee in de D-poule. Dalarna deed het uitstekend en was na 7 partijen met twee andere kinderen gedeeld eerste met 5 pt. Beslissingspartijen volgden welke wederom geen beslissing gaven.
En toen….werd besloten om lootjes te gaan trekken om de 1e drie prijzen. Mijn inziens de meest onsportieve wijze om sportprijzen te verdelen. Dalarna had pech en werd hierdoor “derde”.

Sjors deed het ook erg goed in de E-poule en werd, wederom na beslissingspartijen, 2e .

Een leuk (alle kinderen kregen patat) maar ook rommelig toernooi met heel veel schaakpartijen. Misschien toch verstandig dat ze met weerstands-punten gaan werken.
Monique Baas.

1 opmerking:

Anoniem zei

Als (oud)Ten Boerder met waarschijnlijk hoogste aantal caps op Grand Prix toernooien (> 50) wil ik even reageren op deze "loterij". Aan de toernooien cyclus hangt een reglement. Bij gelijkeindigen - onderling resultaat, SB-punten en dan vluggeren. Dan is er bijna altijd een beslissing. Slechts een keer meegemaakt dat het dan nog gelijk was. Om praktische redenen moet je dan weleens grijpen naar een onelegante manier om toch een beslissing te forceren. Uiteindelijk is een nieuwe vluggerronde dan ook een loterij en maakt de middag wel weer een klein half uur langer. Een nieuwe vluggerregel, wit 6 min en zwart 5 met winst voor zwart bij remise biedt misschien wel uitkomst indien dit breed ingevoerd word.
Gr,
Derk