woensdag, december 08, 2010

SC Ten Boer: ronde 13 onderlinge competitie

Gisteravond werd de 13e ronde in de clubcompetitie gespeeld, de op één na laatste ronde met, als het enigszins mogelijk is, een tegenstander die men sinds september nog niet heeft ontmoet.

De uitslagen:

Wim van Dijken (w) - Klaas Dijkhuizen: 0 - 1
Ad Mertens (w) - Jan Pilon: 0 - 1
Albert Prins (w) - Steffan Vlaswinkel: 1 - 0
Alfred Rodenboog (w) - Marten Berends: 1 - 0
Piet Beetsma (w) - Gerard Zijlema: ½ - ½
Anna Bruijn (w) - Wouter Grömmel: ½ - ½

Bij Wim en Klaas verdwenen in hoog tempo enige stukken, waaronder de dames, van het bord. Van de rest van de partij heb ik niets gezien, omdat ik met mijn tetgenstander in de caféruimte onze partij aan het doornemen was. Klaas won in ieder geval.

In de langste partij van de avond zag Jan kans Ad te bedwingen. Makkelijk ging het niet, de stelling die ik in de loop van de avond onder ogen kreeg, zag er vrij gelijk uit. Kennelijk moest Jan, om met Klaas te spreken, even iets uit niets zien te maken. Een heerlijke uitdrukking.

Steffan verdedigde zich tegen Albert in het begin goed en had, bij een slimme voortzetting, voor zover Albert het heeft bekeken, zelfs een pion kunnen winnen. Hij zag het niet en raakte even later na een verkeerde damezet materiaal achter, waar meteen daarna via een gemene valstrik van wit ook nog dameverlies bijkwam. In een aangenaam en opmonterend onderhoud in het café werd een en ander nog even doorgenomen en na afloop was het team Steffan-Albert volledig op elkaar afgestemd en ook helemaal in de stemming voor het ouder-kind toernooi!

De verrassing van de avond was de overwinning van Alfred op Marten. Met ongeveer gelijke kansen gingen beiden de 'tweede periode' (10 minuten) in, maar toen was het ook snel uit. Daarvoor had ik me al verwonderd hoeveel Alfred doorzag van zwarts bedoelingen en hoe hij diverse keren uitstekend pareerde. Misschien was Marten door de voorgaande verwikkelingen en de naderende tijdnood wat nerveus geworden, maar in ieder geval liet hij pardoes zijn dame instaan en... dat zag Alfred opmerkelijk genoeg niet. Maar bij zijn eerstvolgende zet was Marten nog steeds niet helder: hij speelde de dame weliswaar weg van het bedreigde veld, maar naar een veld dat een kleine matcombinatie door wit mogelijk maakte. Alfred stijgt door dit succes twee plaatsen op de ranglijst.

Piet leek tegen Gerard een sterke aanval in handen te hebben, met toren en dame op de h-lijn. Laatstgenoemde was echter nog juist in staat een paard naar het kritische hoekje van het bord te laten galopperen en kon even later ook nog met de koning weglopen naar f8 en e7. Toen was bij de witspeler waarschijnlijk de lust tot doorbikkelen verdwenen en hij bood remise aan, waarna men elkaar de hand schudde.

Anna stond, niet voor eerste keer in deze competitie, op winst, nu in een toreneindspel, waarin zij behalve haar toren ook nog twee pionnen had en Wouter alleen een eenzaam kasteel. Anna besefte niet dat door het opgeven van de ene pion op de damevleugel, die dan door zwart genomen met de koning moest worden, zij haar toren ter ondersteuning van de pion op de konigsvleugel had kunnen gebruiken. Dat had achterelkaar gewonnen. Met nog maar enkele minuten op de klok bood zij remise aan, wat Wouter accepteerde.

Afwezig waren op deze avond: Roelof Kroon, Harm Buter en Fré Blok. Wopko Dijkema had een SN.

De nieuwe stand na 13 ronden, verwerking van bovengenoemde resultaten en een correctie:

1. Klaas Dijkhuizen 243 p
2. Roelof Kroon 216
3. Jan Pilon 159½
4. Albert Prins 156
5. Piet Beetsma 133
6. Gerard Zijlema 132½
7. Harm Buter 131½
8. Alfred Rodenboog 103½
9. Marten Berends 94
10. Wim van Dijken 87½
11. Wopko Dijkema 85
12. Wouter Grömmel 70
13. Ad Mertens 68
14. Steffan Vlaswinkel 62
15. Fré Blok 51
16. Anna Bruijn 33½

AGENDA
voor de rest van december

10 december
: jeugdschaak (op 17 december is er geen jeugdschaak)

14 december: 14e ronde (de laatste met een 'nog niet ontmoete' tegenstander)

18 december
(zaterdag): het kind-ouder schaaktoernooi (waarvoor zich al 16 teams hebben opgegeven!). Het toernooi begint om 14.00 uur. Iedere deelnemer wordt vriendelijk verzocht ruim op tijd aanwezig te zijn.

21 december: de befaamde strijd om de al even befaamde Mien-bokaal, ofwel het snelschaakkampioenschap van de club; iedere deelnemer wordt geacht een cadeautje mee te nemen (wat te denken van een aardig schaakboekje?), zodat er iets mee uit te reiken valt dan alleen de bokaal. Begin: 19.45 uur.

28 december: ook op deze dag zal, als de voortekenen niet bedriegen, worden geschaakt. Het is de eerste ronde van de 'returns'.

Geen opmerkingen: