zondag, januari 16, 2011

Drie Boerster jeugdteams actiefMail aan Alberts SchaakBlog (16 januari) van jeugdleider Roelof Kroon:

Gisteren hebben drie jeugdteams meegedaan aan de Nosbo jeugdcompetitie categorie D. Dit is de categorie voor kinderen die ná 1998 zijn geboren. Alleen al het aantal teams vind ik een enorm succes. In totaal gingen 13 jeugdschakers van de club naar het kampioenschap in het Denksportencentrum in Groningen. Hier werd met 11 andere teams om de titel gestreden. Twee van onze teams waren op rating de zwakste teams en ze eindigden dan ook onderaan. Het eerste team had een kleine kans op één van de prijzen, maar eindigde uiteindelijk als 7de. Met een beetje meer geluk waren ze in de buurt van plaats 3 gekomen.

Dat er drie teams meededen was heel fijn, maar had de nodige voeten in de aarde. Een tijd geleden speelde een team mee aan de FGH-competitie en hier was lidmaatschap van de schaakbond niet noodzakelijk. Toen ik enthousiast een week geleden voorstelde om mee te doen, had ik al gauw drie teams samengesteld. Bij opgave van de teams bleek echter dat lid zijn van de schaakbond een absolute voorwaarde was. Slechts 6 van de 13 kinderen zijn echter lid van de bond, dus leek het erop dat ik twee teams moest terugtrekken. Een aantal ouders gaf echter aan dat hun kinderen toch wel lid konden worden van de bond, met als resultaat dat ik ze via Wout Admiraal nog snel lid kon maken en ze mee mochten doen aan de competitie.

Het sterkste team bestond uit vijf schakers: Finn, Robin, Guus, Ruben B. en Jerimi. Ze speelden een goed toernooi met 2 keer winst (allebei 4-0), 3 keer gelijk en 2 keer verlies. Vooral de verloren wedstrijd tegen Paardensprong 2 was sneu (1,5-2,5). Robin zette zijn tegenstander met een dame en een toren meer pat en Guus verloor een toreneindspel dat remise was. Achteraf kun je dan misschien zeggen dat ze evenveel matchpunten hadden gehad als Schaakkwartier dat derde werd, maar men had dan natuurlijk in de laatste twee ronden ook sterkere tegenstand gehad.
Verder wil ik Jerimi roemen. Omdat men met een reserve speelde had elke ronde één van de spelers geen partij. Bij het ingaan van de laatste rond was het de beurt aan Ruben om 'op de bank' te zitten, echter hij had nog een heel kleine kans om een prijs voor het beste resultaat te halen. Jerimi gaf spontaan toestemming dat Ruben zijn plaats in zou nemen. Ruben won, scoorde 5 uit 6, maar er waren helaas te veel spelers die alle 7 ronden speelden en daardoor meer dan 5 uit 7 scoorden. Hiermee viel Ruben net buiten de prijzen, maar het gebaar van Jerimi waardeer ik enorm!
Alle vijf spelers deden het goed in dit team. Robin en Finn moesten op de eerste borden af en toe tegen echte regionale of zelfs landelijke toppers en scoorden beiden toch meer dan 50%. Ik was ook erg blij dat Guus er weer bij was. Hij heeft veel potentie en ik denk dat gisteren een goede opstap voor hem was om de volgende stap in het schaken te zetten. Jerimi verbaast me al het hele seizoen. Hij schaakt nog maar net, maar houdt zich moeiteloos staande tegen sterke tegenstanders.
Ruben werd topscoorder van het team. Alleen de eerste ronde verloor hij, omdat hij veel te snel speelde Wel jammer want anders was hij topscorer van het toernooi geworden met 6 uit 6.

Het tweede team was dé hit van de competitie: een echt meidenteam. Ik denk dat zij door hun deelname alleen al Nederlands kampioen categorie D voor vrouwen zijn geworden. Waarvan acte! Ze speelden uiteindelijk één keer gelijk tegen het 3de team van Ten Boer. Sjaak was teamleider van het team en wees ze op schaaktechnische mogelijkheden na hun partijen. Ik ben hem er erg dankbaar voor. De meiden vonden het in ieder geval héél erg leuk met elkaar en hopen nog vaak als team te kunnen opereren. De vader van Chantal wil onderzoeken of we als schaakclub ook eigen shirts kunnen dragen. We zoeken nog een leuke naam voor onze jeugdclub, dan kan die op de shirts. De meiden hebben in ieder geval alvast de kleur van de shirts bepaald:
deze kleur blauw.
Ilse had het op het 1ste bord zwaar tegen de sterke tegenstanders. Johanna en Chantal speelden erg mooie partijen maar verloren toch regelmatig omdat ze op het eind alsnog getruct werden. Gerbrich werd topscorer met 2 uit 7 en dat had zelfs nog meer kunnen zijn als ze niet een mat-in-1 in één van haar partijen had gemist.
Het 3de team bestaat uit 4 klasgenoten van de Fontein. Het is erg goed dat ze zo met z'n vieren speelden, want ze kunnen daarmee de ervaring opdoen voor het schoolschaak van volgend jaar. Lars, Gerben, Abel en Colin speelden goed. Ze wonnen één keer en speelden één keer gelijk. Ze werden hiermee gedeeld 12de. Ik was onder de indruk van Abel die tijdens het toernooi steeds beter begon te spelen. De laatste 3 ronden speelde hij mooi schaak op een niveau dat steeds hoger werd. Colin werd echter topscorer met o.a. een overwinning op Gerbrich. Lars speelde goed aan het 1ste bord, maar verloor toch vaak tegen de meer ervaren tegenstanders. Komt goed hoor, Lars. Je speelt al steeds meer toernooien en over een jaar pak je ze terug! Gerben speelde in de 1ste ronde een erg lange partij. Het was een schitterend gevecht tegen Gyan de Haan van Schaakkwartier, een sterke jeugdspeler met een erg goede instelling achter het schaakbord: geen remise, altijd doorschaken. Opa was getuige van deze prachtige partij van Gerben (zie analyse), waar Gerben heel goede beslissingen nam. Uiteindelijk stonden er wel 30 tot 40 mensen om het bord om de partij te volgen die uiteindelijk verloren ging. Gerben moest direct hierna weer schaken en was zo moe van deze partij dat hij de 3 partijen erna onnodig verloor. Uiteindelijk kon Gerben zich in de laatste 3 ronden herstellen.

Er kwamen veel ouders van de schakers kijken. Het was al met al een groot succes voor het schaken in Ten Boer. Een idee dat door één van de ouders is geopperd, is om eigen shirts te gaan maken voor de schakers. Ik koppel daar een prijsvraag aan: wie een leuke naam voor de jeugdclub weet mag die aan me toesturen. Degene wiens naam we kiezen zal een mooi schaakgerelateerd presentje ontvangen.

Albert heeft aan de site van De Paardensprong een aardig filmpje van dit evenement ontleend (overigens ook op YouTube te zien),waarop onder meer het Ten Boerster meidenteam te zien is, om precies te zijn: na 3 min. 3 sec. Teamleider Sjaak is ook in beeld.

Gyan
Gerben

Gerben Mulder – Gyan de Haan

1...Pd2 2.Dxf7+ Kh8 3.Th3 (Albert: de notatie in de mail klopt niet: de ene witte toren moet in het diagram niet op h3 staan, maar op f1)
[3.Tf5 lijkt me beter. Het is dwingender.]
3...Pxf1 4.Txh5 Te1 5.f4!
[Dit staat een mat in een paar zetten toe, maar het is de enige kans. Objectief een slechte zet, maar praktisch de enige mogelijkheid! Het mat is namelijk moeilijk direct te zien.]
5...Pg3+?!

Gyan speelt 5. ... Pg3+?!

[5...Pe3+! leidt naar mat: 6.Kf2 Dxg2+ 7.Kxe1 Df1+ 8.Kd2 Pc4#]
6.Kf2 Te2+ 7.Kg1 Pxh5
[Gyan ziet dat 7...Te1+ naar eeuwig schaak leidt. Ik heb al eerder een partij van Gyan gezien (ook tegen Gerben) en remise komt niet in zijn woordenboek voor. In plaats van remise dan maar een zet die naar een verloren stelling leidt! Wat een geweldig goede mentaliteit!]
(Albert: weet je dat heel zeker, Roelof.....??)
8.fxg5 Tae8 9.Kf1??
[9.Dxh5 wint eenvoudig]
9...Te1+ 10.Kf2 T8e2+ 11.Kf3 Tf1+ 12.Kxe2 Txf7 13.g6 Tf5 14.g4!
[Brengt zwart in verwarring, waarna een blunder volgt]
14...Pf4+ 15.Kf3 Pe6+??
[Er is niks aan de hand na 15...Tf8 ]
16.gxf5 Pxd4+?
[Dit verliest: wit krijgt een gewonnen pionneneindspel]
17.cxd4 Kg8 18.Kf4 Kf8 19.Ke5 Ke7 20.Kxd5 Kf6 21.Kd6 Kxf5 22.d5 Kxg6 23.Kd7 Kf6 24.d6 g5 25.Kc7 g4 26.d7 h5 27.d8D+ Kf5 28.Dh8 Kg5 29.Dc8 h4 30.Dxb7 g3 31.Dxa6 Kg4 32.Dg6+ Kf4 33.Dh6+ Kg4 34.Dd2 Kf3 35.a4 h3 36.a5
[36.Dd3+ wint de pion op g3 36...Kg2 37.Dxg3+ Kh1 maar wel even oppassen: als wit een zet met een pion of de koning doet is het pat]
36...g2 37.Dd3+ Kf2 38.Dxh3 g1D 39.Kb7
[Soms hangen jeugdspelers teveel aan hun sterkste stuk. Ruil van dame tegen dame is eenvoudig gewonnen: 39.Dg3+ Dxg3+ 40.hxg3 Kxg3]
39...Dg7+ 40.Kb8 De5+ 41.Kb7 De7+ 42.Kb6 Dd6+ 43.Kb5 Db8+ 44.Kc5 Dc7+ 45.Kd5 Dd8+ 46.Ke5 De7+ 47.Kf4 Df6+ 48.Kg4 De6+
[Er zijn meer zetten gedaan na 39. ...Dg7+, maar het gebeurde allemaal zo snel dat ik dit niet allemaal meer kan reconstrueren. In ieder geval beging Gerben helaas hier een blunder. Hij deed de zet en zag meteen zijn fout nog voordat hij de klok wilde indrukken. Helaas had hij het stuk al losgelaten...] 49.Kf4?? Dxh3 en wit verloor helaas alsnog.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Was inderdaad een boeiende schaakpartij waar Gyan met de schrik vrij kwam.
Zie een foto op de website van het Schaakkwartier (http://picasaweb.google.com/lh/photo/api2ERZAzlOMnkNjNBlc0Q?full-exif=true).

Arjen Admiraal
Het Schaakkwartier

SC zei

Leuk dat jullie ons filmpje op de site hebben gezet en clubshirts, een heel mooi inituatief van onze club waar we de verwachting hadden dat dit zou worden overgenomen.
Scepu was de eerste, we zijn benieuwd naar jullie shirts!
Ronald van Nimwegen
SC de Paardensprong