zaterdag, januari 22, 2011

Grand Prix Hoogeveen

Albert is nog bezig de mail van Roelof betreffende het jeugdschaak van vrijdag (21-1) op het weblog te zetten en daar ziet hij de volgende mail over de Grand Prix Hoogeveen (22-1) passeren. Het bloggen is bezig uit te groeien tot een (halve / hele: doorstrepen wat niet verlangd wordt!) dagtaak!

Hier is betreffende bericht:

Vanmiddag heeft een 9-tal jeugdschakers van de club meegedaan aan de GP van Hoogeveen. Er waren in totaal 60 deelnemers in het mooie, moderne buurtcentrum De Magneet. De schakers zaten boven in een ruimte waar het erg warm was. Hiddo Zuiderweg, mister GP in Noord Nederland, legde uit dat door een constructiefout in het gebouw alle warmte zich op de bovenverdieping verzamelde. Men kon de verwarming echter niet uitzetten omdat dan de kou op de begane grond niet te harden zou zijn. Het noopte mij om na de 2de ronde het naburige winkelcentrum op te zoeken en voor Gerbrich een goedkoop t-shirt te kopen, want de trui die ze aanhad zorgde ervoor dat haar hoofd steeds roder begon aan te lopen. Het hielp wel, want na 3 verliespartijen scoorde ze daarna nog 5 punten. Maar voor ik daar over verder ga eerst de andere schakers van onze club.

Dalarna speelde maar liefst in de B-poule. Een bevestiging dat ze afgelopen tijd heel hard vooruit is gegaan. Ik hoop dat ze eens mee gaat doen aan de kampioenschappen van haar leeftijdscategorie, want zoals ze nu speelt maakt ze best wel een kans om zich te plaatsen voor het dames NK. Vanmiddag begon ze erg goed met een overwinning tegen Niels van Nimwegen. Daarna bleek de tegenstand toch te sterk, ook al miste ze af en toe een kansje.

In de C-poule speelden Finn en Robin. Finn speelde een goed toernooi. Hij is zijn dipje weer te boven en hij speelt erg stevig. Geeft weinig weg. Om in zijn eigen woorden als voetbalkeeper te spreken: 'ik heb geen enkele bal doorgelaten: ik ben geen één keer mat gezet'. Het resultaat waren 4 remises en 3 overwinningen en een tweede prijs.


Robin had het moeilijker. Na zijn komeetachtige stijging is hij nu op zoek naar de vastheid die Finn op dit niveau langzamerhand heeft gekregen. Hij scoorde 2,5 punt.

In groep D speelde Koen goed. In de laatste ronde had hij een kleine kans op een prijs, maar moest dan wel van koploopster Selina Talsma winnen. Dit lukte niet en ik schat dat Koen met 3,5 punt vierde is geworden.

Broer Bas deed het in groep E veel beter. Hij begon met 3 uit 3 en ik ging al uit van eerste prijs. Toen kwam weer één van die gele shirtjes van de Paardensprong voorbij en verloor Bas een partij. Daarna nog 2 uit 3 en met 5 punt werd Bas uiteindelijk tweede. Het is een beloning voor het harde werken, dat hij voor het schaken doet. Hij heeft de afgelopen weken veel geoefend om stap 2 te halen en dat is hem ook gelukt met als cijfer een 8,5. Gisteren ontving hij zijn diploma.

In groep F speelden 3 schakers van de schaakclub: Ilse, Ruben en Finn. Ilse had gisteren ook een 8,5 op haar stap 2 diploma en dat was wel te zien. Ze begon wat ongelukkig maar scoorde uiteindelijk 3 punten en hier en daar had er meer ingezeten. Nog even doorzetten Ilse en je gaat weer een prijs winnen! De gebroeders Bourgonjen spelen een belangrijke rol in het GP-klassement: 2de en 4de staan ze. Vandaag deed Ruben goede zaken. Hij scoorde 5 uit 7 en behaalde de derde plaats. Overigens wel als gedeeld tweede, maar op onderling resultaat kreeg hij de derde prijs. Ruben speelt steeds beter en je ziet dat er nog heel veel groei in zit.


Dat geldt misschien nog wel meer voor broer Tijmen. Hij werd 4de met 4 punten. Ik constateerde opnieuw een heel goed inzicht in het spel. Met verbazing keken Sjaak en ik toe hoe hij in één van zijn partijen feilloos een matnet construeerde voor de koning van de tegenstander midden op het bord. Geen twijfel over welke stukken de velden van de koning moeten controleren en welk stuk ondersteund door een pion het mat mag geven.

Als vader stond ik regelmatig toe te kijken bij Gerbrich in groep H. Soms werd ik wel wat zenuwachtig als haar dame zich op een deel van het bord bevond waar vele stukken van de tegenstander velden controleerden. Maar meestal wist ze haar meest waardevolle stuk toch uit dit mijnenveld terug te trekken. Uiteindelijk haalde ze dus 5 punten en moest ze een beslissingpartij om de tweede plaats spelen. Hier kreeg ze te maken met een shoot-out vluggertje: wit krijgt 6 minuten, zwart 5, maar zwart wint bij een remise. De twee jonge schakers stonden onder enorme druk en speelden heel snel. Uiteindelijk won Gerbrich de dame en nog wat materiaal. Vervolgens dreef ze de zwarte koning naar haar f-, g- en h-pion en kon daar mat zetten. Zo kreeg ze de tweede prijs.


Al met al een geslaagd toernooi met 4 prijzen voor de 9 schakers. De terugreis bij Sjaak en Ilse in de auto was ook ronduit geslaagd. Mijn arsenaal met flauwe en daardoor juist erg grappige raadsels is enorm gegroeid doordat Gerbrich en Ilse elkaar er heel veel vertelden. 'Hoe lang slaapt een paard?' Totdat hij wakker wordt!'

Geen opmerkingen: