woensdag, januari 26, 2011

SC Ten Boer verder in NOSBO-beker (seizoen 2010-2011) + ronde 19 clubcompetitie


Gisteravond heeft Ten Boer zich ten koste van het bekerteam van Unitas 4 geplaatst voor de volgende ronde. De thuisclub trok met 2,5-1,5 aan het langste eind. Gaf in de eerste bekerronde de remise van Albert de doorslag (naast de winst bij de eerste twee borden uiteraard), nu was het Jan die door het punt te delen voor een verlenging van het bekeravontuur zorgde. Dit natuurlijk alweer na de winst van Roelof en Klaas, voor wie woorden van waardering tekortschieten. In de volgende ronde zal de strijd gaan tegen het zeer waarschijnlijk sterkste bekerteam van de NOSBO: SISSA 1. Maar geen zorgen voor de dag van morgen!

SC Ten Boer - SV Unitas 4: 2½ - 1½

1. Roelof Kroon (z)(2146) - N. Bleeker (w)(1896): 1 - 0
2. Klaas Dijkhuizen (w)(1851) - G. Pellikaan (z)(1865): 1 - 0
3. Albert Prins (z)(1748) - E. Huizinga (w)(1812): 0 - 1
4. Jan Pilon (w)(1710) - F. Vermeulen (z)(1873): ½ - ½

Roelof gaf na afloop als zijn mening dat zijn tegenstander in het begin wat beter stond, maar dat dat veranderde naarmate de partij vorderde en hijzelf allerlei (kleine) dreigingen in de stelling kon brengen. In een viertoreneindspel had zwart vervolgens steeds het initiatief en toen wit enkele pionnen achter stond staakte hij de strijd.

Klaas weigerde op gegeven moment een remiseaanbod van zijn tegenstander met de opmerking "We gaan gewoon door". Dat bleek later terecht te zijn geweest, want de partij mondde uit, na een opmerkelijk loperoffer van wit, in een eindspel van koning met 6 pionnen (wit) tegen koning, loper en 3 pionnen (zwart), waarvan de omstanders dachten dat wit het niet zou kunnen bolwerken, maar dat pakte anders uit. Met mooi spel won wit wel degelijk.

Albert speelde lange tijd een vrijwel gelijkopgaande partij en bood daarom op zeker moment remise aan. Zijn tegenstander werd echter gemaand door te spelen: misschien had het feit dat Klaas remise geweigerd had er ook iets mee te maken, hoe dan ook: wit kreeg daarna het betere van het spel en toen zwart ook nog een pion kado deed, leek wit snel te gaan winnen. Dat duurde echter toch nog even, maar tenslotte was de nederlaag onvermijdelijk.

Jan speelde een mooie partij, waarin hij eerst minder stond, maar later had hij ook kans op de volle winst. Door een sterke pionnenopmars kon hij zijn achterstand in materiaal neutraliseren en werd de remise bereikt.

Voor de onderlinge competitie werden op deze zoveelste gedenkwaardige avond in de geschiedenis van onze club de volgende partijen gespeeld:

Gerard Zijlema (w) - Piet Beetsma: 0,5 - 0,5
Martin Berends (w) - Harm Buter: 1 - 0
Alfred Rodenboog (w) - Wopko Dijkema: 1 - 0
Steffan Vlaswinkel (w) - Wouter Grömmel: 1 - 0

Een SN hadden Ad Mertens en Fré Blok, de laatste wegens niet opkomen van jeugdlid Anna. Afzeggen is kennelijk moeilijker dan je zou denken...! Verder had Wim van Dijken zich afgemeld.

Geen opmerkingen: