woensdag, februari 02, 2011

Clubcompetitie ronde 20

Gisteravond zijn in de onderlinge competitie van SC Ten Boer de volgende partijen gespeeld:

Roelof Kroon (w) - Jan Pilon: 1 - 0
Piet Beetsma (w) - Klaas Dijkhuizen: 0 - 1
Harm Buter (w) - Albert Prins: 0 - 1
Wopko Dijkema (w) - Gerard Zijlema: ½ - ½
Ad Mertens (w) - Marten Berends: 0 - 1
Wouter Grömmel (w) - Anna Bruijn: 0 - 1

Wim van Dijken, Fré Blok, Steffan Vlaswinkel en Alfred Rodenboog
hadden zich afgemeld.

Roelof had een overwegende stelling opgebouwd tegen Jan, die tegen een op handen zijnde en niet te pareren koningsaanval zat aan te kijken. Het enige wat zwart nog kon doen was het uitdelen van enkele plaagstoten en dat deed hij dan ook. Wit onderging een en ander rustig, bracht de koning in veiligheid en zwart gaf op.

Piet en Klaas speelden de langste en waarschijnlijk ook spannendste partij van deze avond. Omdat Roelof al had gewonnen drukte Klaas zo lang mogelijk door in een stelling die wit eigenlijk niet hoefde te verliezen. Tot vrijwel het einde had wit minstens remise in het vooruitzicht, maar ja, hoe gaat dat: de sterkste speler gaat door tot het gaatje en ... de tegenstander laat vroeg of laat (zoals hier) een steekje vallen. Zo geschiedde en Klaas houdt de wedren met Roelof weer een week langer vol.

Harm kwam tegen Albert goed uit de openingsfase en zwart had in het middenspel een geïsoleerde vrijpion, waarvan het de vraag was of die nou zwak of sterk was. Het anwoord kwam al snel: zwart liet de pion oplopen en wit moest meteen alle zeilen bijzetten. Even later reageerde hij verkeerd op een zwarte loperzet, legde de weg naar zijn koning geheel open en ging pardoes mat.

Ad verloor van Martin, maar de manier waarop heeft Albert even niet meegekregen.

Wopko en Gerard kregen in het middenspel een dermate ingewikkelde stelling op het bord dat ze nog maar één uitweg zagen: remise.

Anna kwam tegen Wouter op winst te staan en dit keer won ze ook, in tegenstelling tot eerdere gelegenheden, waarbij ze steeds met remise genoegen had moeten nemen.

Geen opmerkingen: