woensdag, februari 09, 2011

Vermeldenswaardige partijen in 21e ronde clubcompetitie Ten Boer


Gisteravond werden 7 partijen gespeeld voor de 21e ronde van de clubcompetitie. Bijna alle ontmoetingen hadden iets bijzonders. Het meest vielen de jeugdleden op, die alle vier (Anna, Steffan, Wouter en Alfred) een volwassene aan hun zegekar wisten te binden. Was het vroeger zo dat je blij was en het leuk vond voor die jonge schakertjes als ze eens voor de lol een  partijtje meespeelden, voor menigeen is die visie inmiddels grondig bijgesteld en hoopt men vurig dat ze deze avond nou eens niet van zich laten horen en thuis aan proefwerk moeten sleutelen!

Alfred wist wel raad met de stelling, nadat Gerard een niet echt verantwoord kwaliteitsoffer had gebracht. Hij bouwde een fors overwicht op en maakte de partij in stijl uit, met een beslissende inval op de voorlaatste rij. Door deze winst zal hij op de ranglijst weer één of twee plaatsen stijgen.
Steffan was  al heel snel klaar met Ad, die waarschijnlijk een en ander over het hoofd zag, zonder dat Albert overigens van finesses op de hoogte is.
Toen ik bij Anna tegen Fré een kijkje nam stond eerstgenoemde al twee stukken voor. Het was niet verwonderlijk dat het daarna niet lang meer duurde.
Wouter tenslotte stond tegen Harm op verlies, maar zwart was zo onverstandig om de witte dame ijzersterk zijn stelling binnen te laten komen, waarna het zo ongeveer uit was. Later zag Harm kennnelijk nog iets niet en ging hij mat.
Van Wopko was het knap dat hij tegen Piet een remise wist te scoren. Van deze partij heb ik trouwens erg weinig gezien.
Marten miste een mooie kans door een remiseaanbod van Klaas (en dan weten we hoe de vlag van Klaas erbij hangt) af te slaan en even later in de fout te gaan om alsnog 'gewoon' te verliezen.
Dan nog Albert tegen Roelof.  In een rustig opgezette partij wist wit in het bezit van de d-lijn te komen en dat vervolgens, zolang het belangrijk was, vol te houden, wat wellicht de basis vormde voor de latere remise. Er kwam een middenspel op het bord met dame, paard en toren + 6 pionnen (wit) tegen dame, loper en toren + 6 pionnen (zwart). Paard en loper werden tegen elkaar afgeruild en enkele zetten later ook de torens, zodat er een dame-eindspel resteerde en dat kom je, zoals bekend, niet elke week tegen. Albert deed zijn best om nu eens niet in de laatste partijfase (of eerder, zoals in menig andere partij tegen dezelfde tegenstander) de boel uit handen te geven en dat lukte. Met afwissend verdedigende en aanvallende damezetten zag hij uiteindelijk kans om schaak te blijven geven, waarmee zwart wel moest instemmen, omdat anders een pion verloren zou zijn gegaan. Sympathiek van zwart was dat hij de stand op de klokken (wit 5-6 minuten en zwart minstens 20-25 minuten) kennelijk niet op de spits wilde drijven.

Uitslagen 21e ronde:

Klaas Dijkhuizen (w) - Marten Berends: 1 - 0
Albert Prins (w) - Roelof Kroon: ½ - ½
Gerard Zijlema (w) - Alfred Rodenboog: 0 - 1
Wopko Dijkema (w) - Piet Beetsma: ½ - ½
Ad Mertens (w) - Steffan Vlaswinkel: 0 - 1
Fré Blok (w) - Anna Bruijn: 0 - 1
Wouter Grömmel (w) - Harm Buter: 1 - 0

Afwezig waren: Jan Pilon en Wim van Dijken (kwam toch even kijken).

Geen opmerkingen: