zaterdag, april 02, 2011

Drie prijzen voor Ten Boer bij toernooi van De Paardensprong


Vandaag, zaterdag 2 april, heeft een achttal jeugdschakers van Ten Boer meegedaan aan bovengenoemd toernooi. Alberts SchaakBlog laat jeugdleider Roelof Kroon aan het woord:

Zaterdag 2 april hebben 8 schakers van de jeugdclub meegedaan aan het toernooi van De Paardensprong. Dit is een sterk bezet Zwitsers toernooi, waarin alle deelnemers in één poule spelen. Er waren 93 schakers op het evenement afgekomen. Het toernooi was uitstekend georganiseerd. Alle hulde voor de organisatoren. Wel één ding dat volgens mij evaluatie verdient: met 93 spelers 7 ronden Zwitsers spelen maakt het toernooi tot een soort loterij. Zo speelden in de laatste ronde pas de laatste twee spelers tegen elkaar die alles hadden gewonnen. Elke misstap is dan meteen fataal (een remise of verliespartij door een afschuwelijke blunder in gewonnen stelling): je krijgt geen tweede kans om de koplopers te achterhalen. Bovendien ben je voor de eindrangschikking binnen de groep met evenveel punten erg afhankelijk van je indeling geworden. Misschien in vervolg opdelen in twee groepen of 9 dan wel 11 ronden spelen (met iets minder tijd moet dat lukken). Maar het noemen van dit evaluatiepunt doet onrecht aan het enorme schaakfeest dat het toernooi was.

Weer eens iets anders: gespannen wachtende ouders....

Het toernooi werd gewonnen door Adrian Kuiper (een TPR van 1959!) die in de laatste ronde Jonas Hilwerda versloeg. Jonas is hét schaaktalent van de Paardensprong en ik ben ervan onder de indruk dat hij de hoge verwachtingen van clubgenoten waar kon maken.

Uiteindelijk toch (zie verslag) samen op de foto: Gerbrich, Ilse en Dalarna

Op rating konden we de eerste 'Boerster', Finn, pas op de 23ste plek vinden en de laatste Boerster, Gerbrich, op de 85ste. De overigen die meededen waren (Ruben (24), Robin (25), Dalarna (30), Bas (37), Thijmen (49) en Ilse (55). De Boersters deden het erg goed. Zes van de acht scoorden beter dan op hun rating kon worden verwacht. En drie namen een prijs mee naar huis.

Robin had de hoogste score met 5 uit 7. Het draait de laatste weken goed en alleen tegen de echte toppers verloor hij. Hij werd 12de in de eindrangschikking. Geen prijs, want in de D-categorie speelden een paar goede schakers mee die hoger eindigden.
Finn had met 4,5 punt wel een prijs. Hij werd 3de in de E-categorie en 22ste in de eindstand. Voor Finn begint het voetbal- en loopseizoen weer en daardoor is de focus van de laatste 2 maanden op het schaken weer iets minder. Maar goed, verliezen van Tom Stomphorst en Martijn van Nimwegen kan gebeuren.

Er waren drie Boersters met 4 punten: Ruben (27ste), Dalarna (29ste) en Bas (32ste). Ruben is momenteel degene die het hardst vooruit gaat op de club valt me op. Hij doet er erg veel aan. In de 3de ronde speelde hij een lange partij tegen Jonas, die hij uiteindelijk verloor. De andere topper waar hij tegen moest was Chris Admiraal van het roemruchte schaakgeslacht uit Niezijl/Grijpskerk. Dalarna won de prijs van het beste meisje in de C-categorie. Een groot talent: als ze eens zou meedoen aan de Nosbo-kampioenschappen dan zou ze zich dadelijk plaatsen voor het NK. Vandaag had ze wel erg weinig concurrentie bij de C dames. Ze was de enige die meedeed, de anderen waren al zo angstig geworden doordat zij deelnam, dat ze maar liever thuis bleven. Bas is mij erg genegen op de schaakclub: altijd wil hij helpen bij de jongere jeugd. Komende woensdag ook weer bij Springtime. En hij combineert dat met goed schaak. Zo speelde hij remise tegen Gyan de Haan met een rating van 1165. Elke keer als ik kwam kijken verloor hij trouwens, dus ik heb hem beloofd niet weer naar zijn partijen te gaan kijken.

Ilse speelde ook een puik toernooi en met 3,5 uit 7 werd ze beste meisje in de D-categorie. Vandaag speelde ze erg geconcentreerd en sloeg ze toe als het kon. Een mooie overwinning tegen Ingmar van der Schuur (rating 993) was het hoogtepunt. Ze werd 47ste.

Thijmen scoorde iets onder zijn gewone niveau. Hij haalde 3 uit 7 en werd daarmee 57ste.

Gerbrich had veel pech dit toernooi. Ze haalde 2 punten uit 7 en werd daarmee 78ste. Ze schaakte erg goed, maar miste tegen Ward Schroor een mat in 2 (terwijl ze niet door had dat ze ook eeuwig schaak had in deze partij), ze overspeelde een jongen uit de C-categorie, maar i.p.v. zelf mat te zetten deed ze een zet die mat in één toeliet en in de laatste ronde miste ze in een partij tegen Thijmen Bourgonjen een mat in één. Vooral dat laatste was sneu, want haar grote concurrente bij de E-meisjes wist wél een partij met een dame minder te winnen (door een prachtig aftrekschaak), waardoor ze een half punt te weinig had om deze prijs te bemachtigen. Dat was erg jammer, want Dalarna, Ilse en zij hadden net zo graag met z'n drieën op de foto gewild als beste meisjes van de C-, D- en E-categorie.


Robin: geen prijs (ondanks de mooie score), maar wel winnaar bij de verloting

Al met al een prachtige schaakmiddag en een leuk toernooi. Volgend jaar zijn we er weer!

Geen opmerkingen: