zondag, april 24, 2011

Grand Prix SCEPU in Uithuizen

Een verslag van de jeugdleider van Ten Boer, Roelof Kroon:

Een leiderstrui en drie 1ste prijzen bij GP Eemsmond


Gistermiddag werd in Uithuizen met zomerse temperaturen de Grand Prix van de jongste schaakclub van de Nosbo gehouden. SCEPU bestaat sinds ongeveer 2009. De club heeft enkele enthousiaste jeugdleiders. Men heeft dit jaar geprobeerd ook een afdeling voor volwassenen op te richten en is er een soort interne competitie voor volwassenen. SCEPU heeft zijn hoofdkwartier volgens mij in Usquert, de georganiseerde Grand Prix was echter in de kolossale sporthal van Uithuizen. Voor mij riep dit herinneringen op een een gemeenschappelijke slotronde van de Nosbo-competitie die rond 1990 in Uithuizen plaatsvond. Ook in een sporthal, maar deze hal stond er toen nog niet. Misschien dat Albert er nog het fijne van weet (Albert: zoveel fijns weet ik er toch niet meer van).
De organisatie door de thuisclub was top. Een erg ruime speelzaal (ik had zelfs pleinvrees), duidelijke regels en héél bijzonder: een apekooi in een belendende zaal, waar de kinderen tussen de partijen konden hockeyen, slingeren, springen en hard rennen. Door de grote ruimte bleef de temperatuur ook aangenaam.

Veertien van de 70 deelnemers kwamen van schaakclub Ten Boer. Verder veel schakers van thuisclub SCEPU en de Paardensprong. Die waren allemaal getuige hoe voor het eerst in onze clubhistorie één van onze clubleden de leiderstrui van het GP-klassement kreeg omgehangen. Onder luid applaus mocht Ruben de trui aantrekken en de hele middag in de trui zijn partijen spelen.

Het werd een zeer leuke schaakmiddag. Hieronder een opsomming van de resultaten van onze jeugdspelers.

In groep B speelden drie van onze sterkste jeugdspelers: Finn, Ruben en Robin. Ze kregen zware tegenstand en ondanks goed spel kwamen ze niet in de buurt van de prijzen. Zo zag ik Robin een toreneindspel met 2 tegen 1 pion op de damevleugel en 3 tegen 4 op de koningsvleugel geduldig naar winst schuiven. Finn (4de uiteindelijk) speelde heel stevig en solide. Hij verliest bijna niet meer, maar liet ook wel eens een half puntje liggen. Ruben speelde ook goed en leert erg snel. Hij gaat binnenkort beter scoren met dergelijke tegenstand. Helaas het volgende GP zonder leiderstrui, want die verloor hij weer aan Jonas Hilwerda, die het toernooi samen met clubgenoot Martijn van Nimwegen won (d.w.z. de A-groep).

In groep C speelden Dalarna en Koen. Dalarna speelde goed, maar kent in haar partij nog te vaak één zwakke zet. Daarbij levert ze vaak net iets te veel in en in groep C krijg je dat niet meer terug. Toch voel ik dat ze binnenkort weer een prijs gaat pakken. Koen speelde magistraal. Met zijn spel had hij ook rustig mee kunnen spelen in de B-groep, maar door de indeling was hij in de C-groep terecht gekomen en daar maakte hij professioneel gebruik van. Zijn prestaties zijn weer in de lift en gisteren hoefde hij slechts 2 remises af te staan. Vooral zijn eindspeltechniek is goed. Een uitstekende 1ste plek al met al!  Zijn broer Bas deed hetzelfde als Koen en werd 1ste in de D-groep met 5,5 uit 7. Bas is een schaker waar we als schaakclub nog veel plezier aan gaan beleven. Hij neemt zijn tijd, denkt goed na en neemt weloverwogen beslissingen. Gisteren won hij zelfs een partij met voorgift van mij. Goed zo, Bas, ga zo door!


     Bas (links) met prijs     
Koen (4e van links) met prijs

In de E-groep speelden 3 schakers uit Ten Boer: Thijmen, Lars en Jerimi. Ze speelden in de hoek van de grote sporthal en ik heb niet zoveel van hun schaken meegekregen. Ik kreeg het idee dat er bij Jerimi meer in zat: hij was de 'held van de middag' toen hij de winnaar van de groep als enige een verliespartij toebracht. Thijmen speelt regelmatig meer tegen zichzelf dan tegen zijn tegenstander. Hij wil direct op een zet van zijn tegenstander reageren, maar doet zich daar tekort mee. Groot talent, dat wel. En Lars deed voor het eerst sinds langere tijd weer mee, dus dat is volgens mij de verklaring voor zijn mindere prestatie.

In groep G speelde Pepijn een goed toernooi. Pepijn moet er altijd even inkomen in een nieuwe omgeving. Daardoor verloor hij de eerste 3 ronden onnodig en toen hij dat in de laatste ronden herstelde kon hij geen prijs meer bemachtigen. Pepijn gaat binnenkort prijzen winnen.

In groep H speelde Lemée haar eerste GP een beetje ongelukkig. Maar wel veel ervaring opgedaan voor 21 mei als ze mee gaat doen aan het NK voor E-teams. Chantal liet 1,5 punt liggen: in gewonnen stand liet ze een mat in 1 toe én ze zette een kale koning pat i.p.v. mat. Hierdoor miste ze een prijs.

En in de laatste groep speelden Gerbrich en Jarno. Gerbrich besefte dat het deze middag haar kans was om 1ste te worden. Ze speelde erg goed, rustig en toonde veel van het in de vorige weken geleerde, zoals het aanvallen van gepende stukken, penningen zoeken, alle stukken ontwikkelen, koning veilig opbergen, enz. Ze won al haar partijen. Als enige van het hele toernooi. Wat een geweldige prestatie. Ook Jarno was dicht bij een prijs met 3 punten. In de laatste ronde verloor hij echter tegen een directe concurrente. Maar zo dicht als gisteren was hij er nog niet bij en dat geeft de burger moed, om onze weblogbeheerder maar eens te citeren.

Vlnr: Chantal, Gerbrich (met beker), Ruben (met GP-trui) en Lemée

Geen opmerkingen: