zondag, mei 22, 2011

SC Ten Boer op het NK

Hoogtijdagen voor het jeugdschaak uit Ten Boer

Vandaag heeft ons E-team meegedaan aan het NK voor kinderen geboren na 2000. Het team deed het verdienstelijk. Vooral Ruben Bourgonjen scoorde erg goed: 6 punten uit 7 partijen. Uiteindelijk eindigden we op de 18de plaats (gedeeld 16de) bij een deelnemersveld van 40 teams. Een puike prestatie van onze pupillen. We wonnen 2 keer, verloren 2 keer en speelden 3 keer gelijk. Al met al 7 matchpunten en 14,5 bordpunten. En een hele ervaring rijker: het smaakt naar meer NK's.

Het toernooi werd gehouden in het schitterende 'Instituut voor Sportstudies' van de Hanzehogeschool Groningen. Er waren strakke regels: alleen spelers en teamleiders in de speelzaal en als je klaar met je partij was, moest je uit de speelzaal weg. Er waren veel scheidsrechters van de NOSBO en voor mij was het toch weer erg prettig om met een aantal van gedachten te wisselen. Gerda Hartog had de leiding en ik mag toch wel zeggen dat ze een goede organisator binnen onze bond is! Jozias was er ook met het Raindropchess. Thijmen won één van de prijsjes die hij beschikbaar stelde.

Gerbrich met de  kampioensbeker (die helaas niet naar Ten Boer ging)

Het toernooi werd uiteindelijk gewonnen door 4 teams met 11 matchpunten. Op bordpunten werd SV Moira-Domtoren in deze groep 1ste, Schaakmaat 1 uit Apeldoorn 2de, SSV Klim-Op uit Capelle aan den IJssel 3de en Chesscool uit Haarlem 4de. Beste team van de NOSBO werd Paardensprong 1 met de 9de plaats (9 matchpunten). Ten Boer kwam hierna en het tweede team van de Paardensprong werd met plaats 28 3de NOSBO-team. Het 3de team van de Paardensprong haalde uiteindelijk ook verdienstelijk 4 matchpunten.

Hieronder per ronde een verslag van onze prestaties.

In de 1ste ronde werd eenvoudig met 3,5-0,5 gewonnen van SC Messemaker 1847 uit Gouda. Thijmen en Ruben openden de score, waarna Gerbrich de matchpunten binnenhaalde en Finn een moeilijk eindspel remise wist te houden.

De 2de ronde speelden we tegen SV Oppositie uit Heiloo. Het werd één van onze twee tamelijk kansloze wedstrijden. We hadden geluk dat Thijmen pat gezet werd, Lemée verloor kansloos. Ruben bracht ons weer op gelijke hoogte, maar Finn kon ondanks een gevaarlijk initiatief niet remise houden met een stuk minder.

Na deze verliespartij moesten we in 3de ronde tegen Leiderdorp. Ruben zette ons op een voorsprong en na een verliespartij van Lemée konden we de match beslissen. Finn stond gewonnen en Gerbrich stond ook voor. Ze kreeg opdracht om remise aan te bieden, maar haar tegenstander wilde door en wist te winnen. Finn won ook en daarmee was het 2-2 geworden.

In de 4de ronde moesten we tegen Sneek. Ook hier lieten we de matchpunten liggen. Thijmen won als eerste, daarna volgde het eerste van twee kleine drama's voor Gerbrich. Ze speelde goed, stond gewonnen, maar haar tegenstander wist met koning en dame een matdreiging te creëren op g2. Gerbrich kon daar wel wat aan doen maar reageerde verkeerd en stond pardoes mat. Gelukkig zette Ruben met zijn 4de punt ons weer op voorsprong, maar Finn kon ondanks een kansrijke stelling niet winnen. Een klein foutje werd genadeloos afgestraft. Ik merkte in de analyse met Finn dat hij de winnende zet wel had overwogen, maar voor een andere had gekozen. Dus in plaats van 4-0 was het 2-2 geworden.

In de 5de ronde was het net andersom. We werden door 'De Pionier' uit Helmond volledig overspeeld, maar wisten toch 2-2 te houden. Thijmen en Finn waren kansloos. Lemée hield ons echter in de race door haar partij wel goed te spelen en te winnen. Ruben had zijn dame weggegeven en daardoor leek verlies aanstaande. Maar Ruben rechtte zijn rug, bood maximale weerstand, pakte stukken terug en won in een toreneindspel met een vrije g- en h-pion. Toch nog 2-2.

Ten Boer tegen De Pionier uit Helmond

Na deze tweede kansloze wedstrijd (die toch gelijk eindigde) moesten we tegen Pallas uit Deventer. En deze wedstrijd hadden we eigenlijk niet hoeven verliezen. Gerbrich speelde erg goed, won een dame, speelde een paar prachtige offers. Toen ze eindelijk de vernietigende zetten kon doen, gaf haar tegenstander opeens een toren weg. Ze pakte de toren om er achter te komen dat deze vergiftigd was: de tegenstander kon met zijn laatste toren mat zetten. Wat sneu. Ruben verloor zijn enige partij vanmiddag. Hij stond een stuk voor maar gaf zijn toren weg. Jammer, anders had hij met nog twee spelers de prijs voor de beste score gehad. Finn won wel een goede partij en zo werd het 1-3.

Hierdoor zakten we weg uit de middenmoot waar we tot dan toe hadden gestaan. Dat moest in de laatste ronde worden rechtgezet. En dat deden we tegen SV Toren uit Arnhem. Eerst won Lemée haar tweede partij. Gerbrich had een minder goede partij en verloor. Ruben haalde een goede overwinning en toen Finn in betere stand remise aanbood, nam zijn tegenstander het tot ontzetting van de teamleider aan. Zo hadden we met 2,5-1,5 gewonnen.

Verslag en foto's: Roelof Kroon

Verdere gegevens (ook alle indiduele scores) uiteraard op www.nosbo.nl

Geen opmerkingen: