zondag, mei 01, 2011

Oplossing opgave 235 (van 25 april)

Zwart aan zet. Hoe werd de partij gewonnen?

Oplossing: Timman  - Xie Jun (Amsterdam [Donner Memorial] 1994)

De tijd waarin het opzien baarde als een vrouwelijke schaker een man wist te verschalken (in de strijd op het bord met de bekende 64 velden wel te verstaan) zoals in vroeger tijden bij Vera Menchik het geval was, ligt, zoals ieder weet, ver achter ons. We kijken daar nu niet meer van op, ook in 1994 al niet meer toen grootmeester Timman zijn koning moest omleggen in zijn partij tegen de Chinese Xie Jun, die in die periode overigens wereldkampioene was.

In deze partij offert zwart een complete toren en wint daarna niet met veel tromgeroffel en  geweld, maar met enkele subtiele zetten, waartegen wit ondanks zijn materiële voorsprong eigenlijk geen verweer heeft.

1. ... Txg2!!
2. Lxh4 (of 2. Kxg2 h1D+! 3. Txh1 Tg7+ 4. Kf1 Dxh1+ 5. Lg1 Dxg1 ++) Txe2
3. Pc5 Lh5!
4. Tf1 Txd5
5. Pe4 Pxf5
6. Pf6 Pxh4
7. Pxh5 en  0 -1

Alberts SchaakBlog ontving twee goede oplossingen, van Jan Kroon (gewaardeerd oud-lid van Ten Boer en momenteel woonachtig in Friesland) en van de nimmer versagende Klaas Dijkhuizen van SC Ten Boer. Bedankt voor het meedoen!

Jan Kroon: (29 april)

Dag Albert! Deze opgave maakt me een beetje onzeker, want het zou natuurlijk het mooiste zijn wanneer werd gespeeld:
1...Txg2 2. Kxg2 h1D+ 3.Txh1 Tg7+ en wit verliest. Maar: wat wanneer wit na 1..Txg2 eenvoudig 2.Lxh4 speelt? Dan kan volgen 2...Txe2, en zwart lijkt wel voordeel te hebben, maar het is nog niet meteen beslissend. Het is dan ook met een zekere vertwijfeling dat ik dit alles aan je toevertrouw. Ik wil niet graag de risee van jouw weblog worden! (hoewel: als ik anderen daarmee kan bemoedigen, is het misschien nog niet zo erg...) Ontvang in elk geval weer een hartelijke groet vanuit Beetgumermolen! Jan Kroon

Klaas Dijkhuizen: (30 april)

1...Txg2 en dreigingen als Tdg7 en Lh5 zijn beslissend

Geen opmerkingen: