donderdag, mei 19, 2011

Twee eerste prijzen en één tweede prijs bij GP Roden / Leek


Op zaterdag 14 mei zijn (wederom) 14 jeugdschakers van SC Ten Boer op het schaakbord de strijd aangegaan bij de GP van Roden / Leek. Het toernooi werd gespeeld in de obs De Valkhof en dat was na de ruime opzet van de GP van Scepu even wennen. De serene rust die in de sporthal van Uithuizen was nu alleen aanwezig bij de groepen A t/m C. Naast een krappere opstelling werd het vooral onrustig door het niet gelijktijdig starten van nieuwe ronden. Zo werd er aan de ene tafel gespeeld, terwijl bij een tafel ernaast een nieuwe ronde werd georganiseerd. Een aandachts- en leerpuntje voor de volgende keer.

Met 14 schakers had SC Ten Boer denk ik de grootste vertegenwoordiging, mede omdat bij SC De Paardensprong er 10 afwezigen waren i.v.m. de kwartfinales voor basisscholen. Het deelnemersveld was echter nog steeds sterk te noemen. De start van het toernooi werd enige tijd uitgesteld omdat op het laatste moment nog schakers moesten worden ingevoegd. Op de site van De Paardensprong kunt u lezen dat dit niet helemaal op de juiste wijze is gegaan. Voor de schakers van Ten Boer waren er gelukkig geen onjuistheden te ontdekken.

In groep K ging Jarno de strijd aan, hij haalde 50% ditmaal van de punten binnen met 4,5 uit 9. Hoewel hij nu weer wat beter scoorde dan de vorige keer had hij ook nu net geen prijs, maar bij het volgende toernooi lukt dit hopelijk wel.

In groep J speelde Colin een aantal sterke partijen, met 5 uit 7 belandde hij net naast het podium, een vierde plek viel hem ten deel.

In groep I speelde Chantal een minder gelukkig toernooi. Met 1,5 punten uit 7 wedstrijden bleef ze ditmaal onder haar niveau, ze kan veel beter, dat gaat ze de volgende keer weer laten zien.

In groep G zaten ditmaal twee Boerster schakers, Gerbrich en Jerimi. Gerbrich had o.a. na haar succesvolle optreden bij de GP van Scepu en sprong gemaakt in haar rating en had ditmaal meer weerstand te verduren. Met 3,5 punten haalde ze een mooi score van 50%, maar ook bij haar had er deze dag meer in gezeten. Zo liet ze in een partij materiaalvoordeel verloren gaan doordat haar tegenstander in het eindspel tweemaal zijn koning in schaakpositie manoeuvreerde en zo  materiaal en de partij kon winnen. Naast Gerbrich speelde ook Jerimi in deze poule. Jerimi speelde goed en ontwikkelde zijn stukken netjes. In het eindspel was hij koelbloedig en wist op deze wijze 5 punten te halen, goed voor een mooie tweede prijs.

Jerimi (midden): 2e in groep G

 In groep F zaten drie schakers van Ten Boer, namelijk Lars, Thijmen en Gerben. Alledrie hebben ze goed hun best gedaan en aan het eind was Gerben de nummer 1 met 6 uit 7.

Gerben (links): winnaar van groep F

Onbewust ondersteund door zijn clubgenoten, want beiden stonden tegen Gerben op voordeel, maar lieten de winst uit handen glippen. Gerben presteerde het zelfs om tegen een andere tegenstander vanuit een positie waarin hijzelf schaak stond en zijn koning moest verzetten, middels aftrekschaak in twee zetten mat te zetten. Lars en Thijmen deden in de poule goed mee met respectievelijk 3 en 4 punten, maar vielen ook buiten de prijzen.

Een groep hoger, groep E, speelde Patrick weer een keer een toernooi. Patrick heeft enige tijd geen toernooien gespeeld en miste daardoor nog wat wedstrijdritme. Dit kostte hem een paar partijen, maar Patrick heeft het met deze ervaringen zeker in zich om een volgend toernooi weer mee te doen om de prijzen. Nu bleef hij steken op 1,5 punt.

In groep C ontstond een cluster van Boerster schakers. Doordat er een schaker met een hoge rating werd toegevoegd, ging Ruben van poule B naar C. Voor het GP-klassement leek dat op voorhand niet ongunstig, hij was na de GP bij Scepu helaas zijn gele trui weer kwijt geraakt aan Jonas Hilwerda van SC De Paardensprong. Maar Jonas zat vandaag zelf in een hele zware poule A, maar bij (jeugd)schaken zegt rating ook niet alles. Naast Ruben zaten ook Dalarna, Koen en Bas in deze poule, dus 50% van het spelersveld werd door Ten Boer geleverd. Het werd een heftige strijd, de onderlinge partijen leverden misschien nog wel meer strijd op dan de andere. Toppunt was wel de laatste partijronde waarbij de gebroeders Koen en Bas tegen elkaar moesten spelen. Bij winst had Bas het podium bereikt, maar Koen speelde voor wat hij waard was en wist de partij te winnen.

Ruben (rechts): nummer 1 in groep C

Tenslotte speelde Robin nog in poule B. Door het toevoegen van een schaker met hogere rating en het daardoor doorschuiven van Ruben zat hij als enige schaker Ten Boer in deze poule. Hij moest tegen schakers met een hogere rating en helaas kon hij niet voor een verrassing zorgen. Uiteindelijk wist hij geen punten te scoren.
Dalarna speelde rustig haar partijen en scoorde net als Koen met 3 uit 7 een gedeelde 5e plek. Bas bleef steken op een vierde plaats met 3,5 punten. Ruben verloor de eerste partij, maar zette de rest in winst om en werd met 6 punten eerste. Omdat Jonas het daadwerkelijk zwaar kreeg in zijn poule neemt Ruben met een kleine voorsprong de gele trui weer van hem over. In juni is de laatste GP bij Unitas dan zal uiteindelijk beslist worden wie het eindklassement zal winnen.

Al met al een geslaagd toernooi. We willen de schaakclubs uit Leek en Roden bedanken voor de organisatie en Ward Romeijnders in het bijzonder die af en toe wel moest helpen in de onderste groepen!


Verslag: Leendert Bourgonjen
Foto's: Thea Heersema.

Geen opmerkingen: