maandag, juli 11, 2011

Groningen in beeld (20)

Uitzicht op Ten Boer vanaf de grasweg langs het Eemskanaal

Het heeft lang geduurd, maar nu is toch het moment aangebroken dat Alberts SchaakBlog weer iets aan onze mooie provincie 'doet'. De laatste bijdrage met dit onderwerp was op 26 april 2009 om precies te zijn. In het kader van de serie Groningen in beeld komen er in de volgende weken weer enkele bijdragen met foto's her en der op tochtjes gemaakt.

Om met het allerlaatste te beginnen: vanmiddag (11 juli) maken we een klein fietstochtje: van de Meeuwstraat in Ten Boer naar de rijksweg, daar steken we het Damsterdiep over de Boltweg op en vervolgens rechtsaf, de Washuisterweg op tot we bij het Eemskanaal komen. Daar kun je alleen maar naar links en naar rechts, in beide gevallen over een grasweg, tenzij je wilt zwemmen, dan is de verharde weg aan de overzijde bereikbaar. We kiezen voor de eerste mogelijkheid: richting Woltersum. Wacht, even een kaartje voor de goede orde.


Stampend op de pedalen vorderen we langzaam, richting noordoost. In 2003 waren we met vakantie in L' Étang bij Beaulieu sur Loire (wie kent het niet) waar we wandelingen maakten langs de rivier en langs het Canal latéral à la Loire. De sfeer daar en hier is enigszins vergelijkbaar, met dit verschil dat daar wat minder scheepvaart was (understatement) en dat in de struiken langs het water wielewalen(!) zongen. Die zangers zijn hier niet, scheepvaart is er daarentegen weer wel. Een voordeel: dit is geen 1100 kilometer met de auto, maar 15 minuten op de fiets!

...voer voor ons uit...

...kwam ons tegemoet, met (levend) boegbeeld...


Even later komen we in Woltersum. Op de foto korenmolen 'Fram' (1867) en kerk. Vanaf dit punt over  een verharde weg, nog steeds naast het Eemskanaal, richting Bloemhofbrug (wegwijzer 10349). Hier linksaf richting Ten Post. Bij Wittewierum aangekomen even naar het  karakteristieke punt met kerk en kerkhof, waar in vroeger tijden (1213-1561) het klooster Bloemhof heeft gestaan. Al eerder heeft Alberts SchaakBlog aandacht besteed aan Wittewierum, toen onder het motto 'Er gaat niets boven Groningen'. Zie de post van 27-12-2006.

N.B. Twee keer klikken op de foto met het informatiebord doet wonderen!




Vanaf Wittewierum naar Ten Post. Hier steken we de rijksweg weer over en gaan even rechtdoor (Kroddeburen), vervolgens linksaf (bij 8814) en over de aloude Stadsweg richting Ten Boer. Over de Westerwijtwerdermaar, waar het sluisje een gedegen restauratie meemaakt en naar huis.

Even zitten en... waar is die dekselse Hertog Jan!?

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Albert,

Leuk stukje over een fietstocht welke bij nodige oproept.
Dit van zeer uiteenlopende aard.
- grasweg? Het verslag lezend vroeg ik me af of dit een correcte aanduiding was. Op google kwam ik alleen Grasweg tegen als straatnaamaanduiding! De bedoeling is natuurlijk duidelijk. Een begroeiing van gras op een zandpad of kleiweg.
- foto's van Wittewierum. Van het kerkhof welke we vroeger in gebruik hadden. Met trekker lastig te maaien tussen al die stenen. Of schapen vangen die steeds wel weer een ontsnappingsroute hadden.
- tijd voor prijsvraag mijnerzijds. Welke vijf oud-leden hebben ooit in Wittewierum hun onderkomen gehad?
Groet,
Derk ( 1 van de 5)

Albert Prins zei

Derk,

Dank voor je reactie op 'Groningen in beeld'. Niet zo zwaar tillen aan grasweg, dat is een kleine literaire vrijheid, net als bijvoorbeeld 'graspad' dat via Google wel treffers oplevert, maar ook niet in het woordenboek is te vinden!
Wat het antwoord op je vraag betreft, ik kom alleen op Schuttel sr., broer Wim en jou. Wie zijn de andere twee?

Groet,

Albert.

E.Botjes-van Hoorn zei

Fietsen is gezond. Ella