zondag, september 11, 2011

Geslaagde start jeudschaak

Op zaterdag 9 september is het schaakseizoen traditioneel geopend met de schaakwedstrijd van de Sportrecreade. Evenals vorig jaar waren er 16 deelnemers. Iets minder dan verwacht, omdat een aantal kinderen zich wel hadden opgegeven, maar niet op kwamen dagen. Het mooie weer zal wel debet zijn.
Rond half twee werd de aftrap van het schaken gegeven. De clubleden in hun spiksplinternieuwe shirts van jeugdschaak Ten Boer. De sponsoren Cargoflex, garage Wietsma uit Ten Boer, Wimed en Total Ship Supply hebben ons fantastisch gesponsord. Voorzitter Wim heeft ons geholpen om de juiste kwaliteit en kleur te bepalen. Het is geweldig!

...deelnemers en jeugdleiders in hun nieuwe outfit...

Er werd in 3 groepen gespeeld. De jongste groep stond onder leiding van groepshoofd Jan. Hier speelden ook twee kinderen mee die (nog) geen lid van de club zijn. Wessel deed dat heel goed, maar kent herdersmat nog niet en dat kostte hem meteen al twee partijen. In de overige twee partijen wist hij een half punt te scoren. Een mooi begin. De andere nieuweling bleek zo goed dat hij meteen de groep wist te winnen. Met 3,5 uit 4 werd Luuk onbedreigd eerste. Alleen Jonathan bracht hem bijna een nederlaag toe, maar zette hem pat. Sneu voor Jonathan. De strijd om de 2de plaats werd nog een gevecht op zich. Lindert en Jarno eindigden beiden op 2,5 uit 4. Omdat het onderlinge resultaat remise was moesten ze een beslissingspartij spelen. In de eerste partij zette Jarno Lindert pat, in de tweede bleef er alleen een zwarte pion en een wit paard over (weer remise) en pas bij de 3de partij viel de beslissing. Van tevoren werd afgesproken dat een verschil van meer dan 5 punten beslissend zou zijn. Lindert wist dit verschil het eerst te maken en werd daardoor 2de.

1. Luuk 3,5
2. Lindert 2,5
3. Jarno 2,5
4. Jonathan 1
5. Wessel 0,5

De middelste groep werd door Thea begeleid. Hier was de strijd ongemeen spannend. In de laatste ronde konden nog 5 van de 6 schakers 1ste worden. De eerste die afviel was Jerimi. Hij speelde tegen Ilse. Ilse schaakte vanmiddag erg mooi maar haalde weinig punten. Goed opgebouwde stellingen werden door een vervelende blunder toch nog verloren. Maar tegen Jerimi ging het wél goed. Hierdoor eindigde Ilse toch nog met een punt en Jerimi met 2 punten op de 5de plek. Hierna viel Remco af. Hij verloor van Lars. Remco speelde vanmiddag erg goed, maar liet af en toe zijn tegenstander ontsnappen. Met name Gerbrich profiteerde van een kleine onoplettendheid. Lars werd door zijn overwinning 3de. De strijd tussen Gerben en Gerbrich was nog gaande en ging nu om de 1ste prijs. In het begin stond Gerbrich gewonnen, maar Gerben wist een pion te laten promoveren. In de resterende gewonnen stelling miste Gerben een paar keer de winst, waarna hij door de vlag dreigde te gaan. Met nog twee seconden op zijn klok gebeurde er iets merkwaardigs. Gerben koos in plaats van mat-in-1 voor mat-in-2. Gerbrich was hierdoor zo verward dat ze de klok van Gerben weer in werking stelde, waardoor hij door de vlag ging. Besloten werd om de partij remise te verklaren.

1. Gerben 3,5
2. Gerbrich 3 (op onderling resultaat 2de)
3. Lars 3
4. Remco 2,5
5. Jerimi 2
6. Ilse 1

...de middelste groep...

In de hoogste groep streed de kampioen van vorig jaar, Finn van Pijkeren. Dit jaar begon hij met ene overwinning op Robin (de winnaar van de tweede groep vorig jaar). Maar in de tweede ronde verloor hij van zijn zus Dalarna. Na een overwinning op Koen moest hij in de laatste ronde van Bas Klomberg winnen om 1ste te worden. Bas had namelijk tot dat moment al zijn drie partijen gewonnen. In de partij kwam Bas erg goed te staan, maar alsnog kwam Finn terug en won zijn groep doordat hij in de onderlinge partij van Bas won. Groepsleider Sjaak Schuit had nog een belangrijke partij in de laatste ronde. Koen Klomberg en Robin Bruins streden om de 3de plaats. Deze partij werd door Koen gewonnen. Robin had zijn dag gewoon niet. Dalarna daarentegen speelde wel goed schaak, maar liet net als Ilse haar tegenstanders glippen.

...de hoogste groep met begeleider Sjaak Schuit...

1. Finn 3 (op onderling resultaat 1ste)
2. Bas 3
3. Koen 2
4. Robin 1 (op onderling resultaat 4de)
5. Dalarna 1

Rond 4 uur was de prijsuitreiking. Alle deelnemers kregen een frisbee en een zweetbandje van ´Huis voor de Sport Groningen´. Een zeer geslaagde start van het seizoen. Vrijdag gaan we echt los!

...de prijswinnaars...

[Verslag: Roelof; foto's: Thea en Albert]

Geen opmerkingen: