woensdag, oktober 26, 2011

Schaakclub Ten Boer: ronde 7

Een koning uit het Lewis-schaakspel uit de 12e eeuw
(zie de posts van 16 en 18 september)

Gisteravond werden 6 partijen voor de 7e ronde van de clubcompetitie gespeeld. Weer begon de avond wat rommelig: twee jeugdleden belden te laat af: één om 18.45 (waar nog overheen te komen is) en één om 20.00(!) uur, heel wat vervelender, wat het intrekken van een al gegeven SN en het spelen van een niet geplande partij (Albert-Ad) betekende. Omdat er anders twee spelers over zouden geweest werd het zo geregeld en bleven de aangekondigde maatregelen maar weer eens achterwege. Uiteindelijk werd het toch nog een rustige schaakavond met ook nu weer een verrassend element tussen de uitslagen. 

De resultaten:

Marten Berends (w) - Fré Blok: 1 - 0
Gerard Zijlema (w) - Wim van Dijken: 1 - 0
Harm Buter (w) - Wopko Dijkema: 1 - 0
Klaas Dijkhuizen (w) - Jan Pilon: 0 - 1
Piet Beetsma (w) - Alfred Rodenboog: 1 - 0
Albert Prins (w) - Ad Mertens: 1 - 0

Afwezig: Roelof Kroon, Wouter Grömmel en Steffan Vlaswinkel.

Fré stelde zich te vrijgevig op en leverde flink wat materiaal in, waarna hij de partij staakte. Gerard wist Wim tegen het eindspel aan in de houdgreep te nemen en liet een overwinning bijschrijven. Tegen Harm overzag Wopko een 100% duidelijk dreigend mat en de zwarte koning kon met zijn gevolg voor een weekje in de doos.

Klaas offerde tegen Jan (deze partij was de hierboven gemelde verrassing) enig hout met ongetwijfeld grote verwachtingen voor het vervolg, maar dat kwam er niet, in ieder geval pakte het anders uit dan hij verwacht zal hebben. Jan counterde bekwaam en korte tijd daarna kon hij het volle punt incasseren. Alfred hield tegen Piet aanvankelijk goed stand, maar laatstgenoemde stond in het middenspel wel aanzienlijk beter. Alfred bood op een gegeven moment remise aan, waarop Piet als antwoord de volgende zet op het bord bracht. Eén of twee zetten later maakte zwart een fatale fout en was zijn stelling niet meer te redden.
Ad speelde tegen Albert iets te optimistisch zijn c-pion op in een dameloperspel en liep in een niet onbekende val, die hem maar liefst een toren kostte. Daarna duurde het toch nog even, maar toen het witte extra kasteel op het toneel verscheen was het pleit snel beslecht.

Door verschillende omstandigheden (bijvoorbeeld het diverse ronden niet meespelen van Roelof en enkele verrassende uitslagen) is de stand na 7 ronden duidelijk afwijkend van die van vorige seizoenen. Zo is het verschil tussen plaats 1 en plaats 7  maar zo'n 40 punten, heel weinig dus. Een compacte kopgroep zou je kunnen zeggen. Ter vergelijking: na 7 ronden was in het seizoen 2010-2011 het verschil tussen de nummers 1 en 7 op de ranglijst 60 punten, terwijl het in de competitie 2009-2010 liefst 80 punten bedroeg. Een en ander komt in dit seizoen de spanning in ieder geval wel ten goede!

De stand na 7 ronden:

1. Klaas Dijkhuizen 120,5 p. ; 2. Jan Pilon 111,5; 3. Piet Beetsma 106,5; 4. Roelof Kroon 104; 5. Albert Prins 87; 6. Alfred Rodenboog 78,5; 7. Steffan Vlaswinkel 78; 8. Gerard Zijlema 66,5; 9. Harm Buter 66; 10. Wopko Dijkema 65; 11. Wim van Dijken 61,5; 12. Marten Berends 56; 13. Fré Blok 36,5; 14. Ad Mertens 34,5; 15. Wouter Grömmel 27.


Op dinsdag 1 november spelen zowel het 1e als het 2e team in de NOSBO-competitie. Het 1e speelt in de tweede ronde in de 1e klasse A thuis tegen Hoogeveen 2 en zal zijn best doen de goede start in de 1e ronde tegen Groningen 5 een passend vervolg te geven.
Het 2e speelt in de 3e klasse zijn eerste wedstrijd en wel uit tegen SCEPU uit Usquert.

Alberts SchaakBlog zal uiteraard op beide wedstrijden terugkomen!

Terzijde:

Schaken is het meest levensechte spel. De meest agressieve figuur is de dame
(Karl Farkas (1893-1971) Oostenrijks acteur en cabaretier).

Geen opmerkingen: