zondag, december 18, 2011

Grand Prix Emmen

Gisteren is aan de Grand Prix-cyclus voor de jeugd weer een hoofdstuk toegevoegd: het toernooi in Emmen. Thea Heersema, samen met Roelof Kroon en Jan Pilon (jeugdleiders SC Ten Boer) trouw verslaggever van deze evenementen,  stuurde als voorbodes voor een verslagje alvast de volgende foto's, waarbij Albert bij de prijsuitreiking  in ieder geval de Ten Boerster schakers Abel, Dalarna en Finn herkent. Op de eerste foto een treffen van louter 'Ten Boerster volk', op Abel na in 'kostuum'.

N.B. Een mooi verslag, compleet met sfeerimpressies, is ook te vinden op de website van ESG: klik daarvoor op GP Emmen





Een verslag van jeugdleider Roelof:

Vier prijzen op GP Emmen

Zaterdag 17 december was alweer de 4de Grand Prix van dit jaar. Met Abel in de leiderstrui en Lars op 1 punt achterstand moesten we als Ten Boer wel aanwezig zijn. Uiteindelijk gingen we met maar liefst 10 schakers naar het verre Emmen. Verder namen we Leonard in 't Veen mee van onze goede buren van SCEPU.

Leonard speelde met Bas in groep B. Leonard begreep blijkbaar niet zo goed dat hij als dank voor het meerijden eigenlijk van Bas moest verliezen. Hierdoor werd Leonard wel 1ste. Bas speelde ook een goed toernooi en haalde 3,5 punt. Dat leverde hem de 5de plek op.

In groep C speelde Finn. Finn was goed in vorm. Hij verloor in de 2de ronde onnodig, doordat er wat stukken van het bord vielen. Onduidelijk is of de stukken allemaal op de juiste positie terugkwamen. Deze verliespartij brak hem later op. Want i.p.v. 1ste werd hij 2de. De vorm is er echter weer en ik denk dat Finn op de GP van Schaakstad best wel weer eens een prijs zou kunnen pakken.

In groep D speelden Dalarna en Lars. Dalarna speelt de laatste tijd erg goed. Afgelopen vrijdag speelde ze nog een prachtige partij tegen Wouter die dankzij creatief spel van Dalarna uiteindelijk in remise eindigde. Ook nu ging het goed. Ze haalde 4,5 punt en werd daarmee 2de. Lars had het iets zwaarder in deze groep. Maar toch haalde hij knap 4 punten en blijft daar volgens mijn berekeningen 2de mee staan in de het GP-klassement.

In groep E speelden Gerben, Jerimi en Gerbrich. Gerbem speelde weer ouderwets goed. Het dipje is overwonnen en de prijzen stromen weer binnen. In Buitenpost 2de, in Veendam 2de, nu weer 2de. Jerimi is iemand die alles of niets speelt. Als een echte 'Klaas Dijkhuizen' kent hij maar één doel: de koning. Hij heeft hiervoor een speciale opening. Hij noemt de opening de 'kroon'-opening. Dit is geen eerbetoon aan mij, maar heeft meer met de pionnenformatie te maken. Hier heeft hij vaak succes mee, maar even vaak blijkt het niet door te slaan en zijn de materiële tekortkomingen van de opening zodanig dat hij wordt uitgeteld. Nu eindigde hij op 3 punt. Hij won o.a. vanuit verloren stelling van Gerbrich. Gerbrich speelde 6 van de 7 partijen goed, maar ging in 3 van haar partijen ongelukkig onderuit. Altijd stond ze in de partijen wel minimaal één stuk voor. Zo eindigde ze op 3 punten.

In groep F speelde Abel als leider van het klassement. Hij speelde een wisselend toernooi. Zo verloor hij van de latere nummers 1 en 2. Hierdoor eindigde hij op 4 uit 7 en werd daar 3de mee. Maar de leiderstrui lijkt behouden.

Groep G was helaas een groep van 10 kinderen. Persoonlijk vind ik dat je deze beginnende schakers moet stimuleren door de kans dat ze een prijs winnen te vergroten of minimaal gelijk te houden. In dit geval werd deze kans juist verkleind van 37,5% naar 30%. Waarom niet kiezen voor een groep van 6 personen? Er komt nog een argument bij: 9 partijen is voor deze kinderen veel te veel. In de laatste ronden kunnen ze geen paard meer van een loper onderscheiden.
In ieder geval speelden Colin en Lindert in deze groep. Colin begon als een speer met 3 uit 3. Ik dacht dat hij een serieuze kans maakte op een prijs, maar na deze 3 punten volgden er nog slechts 2. Hiermee werd hij 5de. Lindert heeft gewoon een leuke middag gehad. Dat er af en toe geschaakt werd, was ook leuk. Hij haalde 3 punten.

Het toernooi was mooi opgezet en ik hoop dat er nog vele toernooien in Emmen volgen. Ik wil ESG in ieder geval erg bedanken voor de organisatie.
Voor het GP klassement heb ik een kleine berekening proberen te maken. Op basis daarvan denk ik dat de stand is:

1. Abel 68,6
2. Lars 65,6
3. Tycho Bruggink 65,4

Maar goed, vorige keer had ik het ook verkeerd. Als mijn berekening klopt dan blijft Abel leider in het klassement. En dat zou helemaal top zijn voor 27 december als weer de volgende Grand Prix op de agenda staat.

Geen opmerkingen: