dinsdag, februari 07, 2012

Stand clubcompetitie Ten Boer + Winst van Ten Boer 2

Na 18 ronden is de stand in de onderlinge competitie van SC Ten Boer de volgende:

1. Klaas Dijkhuizen 277,5 p
2. Jan Pilon 251
3. Piet Beetsma 245
4. Roelof Kroon 233,5
5. Albert Prins 198
6. Alfred Rodenboog 161,5
7. Wopko Dijkema 156
8. Gerard Zijlema 155
9. Wim van Dijken 140,5
10. Marten Berends 131,5
11. Harm Buter 122
12. Ad Mertens 104
13. Fré Blok 69

Zoals de opmerkzame lezer zal zijn opgevallen is het aantal deelnemers aan de seniorencompetitie weer met één afgenomen. Dit komt omdat omdat ook Wouter Grömmel helaas geen kans meer ziet het extra competitieschaak (naast deelname aan het jeugdschaak) te combineren met de vele schoolverplichtingen. Wouter wordt hierbij dank gezegd voor zijn deelname tot nu toe en dat zijn schoolloopbaan maar succesvol moge zijn!
Alberts SchaakBlog hoopt en passant wel dat het huidige aantal deelnemers (13) voorlopig even constant blijft. Aanwas naar 14 of 15 is natuurlijk nog mooier. Waar, o waar blijven de nieuwe leden?


Verder schaakte gisteravond in de 3e klasse B van de NOSBO het tweede team van Ten Boer uit tegen DAC 4 en kon met een mooie 3,5-0,5 overwinning in opgewekte stemming, zonder daarbij uiteraard ook maar de geringste last van de bittere kou te ondervinden, huiswaarts keren.

Ziehier het (zeer) bloemrijke verslag van Harm (Buter):

Min 13 meldden de rode cijfertjes op het dashboard, toen ik instapte in Wim’s SUV, die keurig in mijn oprit stond geparkeerd. Ik had mij gehuld in alles waarvan ik dacht dat ik daarin een poolnacht zou kunnen overleven, voor het geval dat de accu het voor de terugrit had begeven. We scheurden op winterbanden langs een besneeuwd smal weggetje naar de Hoeksmeer, waar Wopko al voor het verlichte raam van zijn huis stond te wachten. 
Veel te vroeg arriveerden we bij de sporthal “de Ringen”, waar we al spoedig in opperste concentratie de stukken over het bord schoven.


In mijn eigen koningsindische partij tegen P.Schellingerhout (zie hierboven de stelling na 9 zetten) speelde ik op de 10de zet e4, beantwoord door dxe4 11. Pg5; e6, 12. Pgxe4; Lh6(?) 13. Pxf6+; Dxf6 14. Pe4 ; Dg7 15. Lxh6; Dxh6 en 16. Pf6+ met een vorkje op koning en toren. Acht zetten later stond zwart mat met een witte pion op c7 en een dame op d8.

Wim op het 2de bord met zwart was verwikkeld in een siciliaanse maffiapartij met een mix van Najdorf – en drakenvariant, met een gevaarlijke druk op d6 en de open c-lijn. De witte dame op c2 stond ongedekt en gepend door de zwarte dame op c7, met witte pionnen op c4 en d5, maar de eenvoudige oplossing door met het zwarte paard op d5 te slaan ging niet op door een noodlottig tussenschaakje door de witte loper. Dat was een tegenvaller voor Wim, die tot een geforceerde afruil besloot. Nadat de rookwolken waren opgetrokken dreigde voor hem een onafwendbaar toren- en partijverlies, maar de tegenstander sloeg liever de zwarte dame op d2 , en zag daarbij de matzet achter de paaltjes van de zwarte toren op de basislijn over het hoofd.

Het damegambiet van Wopko duurde het langst met van weerszijden allerlei schermutselingen met de torens. Toen ik even niet had gekeken, stond Wopko een toren voor, en had hij door bezetting van de diagonaal a1/h8 met zijn dame en torenafruil op de achtste lijn de partij kunnen winnen, maar Wopko schaakte liever nog een tijdje door, uiteraard met uiteindelijk succes.
Zo werd het maximale resultaat bereikt: 3½ tegen ½.

Geen opmerkingen: